Slováci si asi zvolí dalšího slušného prezidenta, respektive prezidentku: Zuzanu Čaputovou

A nám nezbude než si číst „padesát odstínů“ porušování Ústavy. Čím to je, že Slováci nechtějí volit staré, zkompromitované, prolhané a amorální politiky, ale naopak mladé a proevropsky smýšlející osobnosti s nezkaženou minulostí. 

Zuzana Čaputová by se dala přirovnat k Marku Hilšerovi, který v naší prezidentské volbě neměl šanci uspět. Tato pětačtyřicetiletá právnička se dlouhodobě věnuje enviromentální problematice a posílení právního státu, je ale pouze místopředsedkyní mimoparlamentní strany Progresivne Slovensko, nikdy nezastávala žádnou jinou politickou funkci, má velmi liberální názory na práva sexuálních menšin, vyjadřuje racionální, ale humanistické postoje k migrační krizi, je jednoznačně prozápadně orientovaná, a světe div se, čtrnáct dní před volbami válcuje kandidáty z řad politických dinosaurů, populistů a nacionalistů.

Že by byli Slováci chytřejší? Možné to je, protože už v minulé volbě jasně upřednostnili nepolitického kandidáta, a udělali dobře. Získali na postu hlavy státu v osobě Andreje Kisky slušnou a zásadovou osobnost. Kiska se nebál postavit se politikům typu Roberta Fica a jemu podobných a v tomto úřadě neživil své soukromé ambice a obsese, ale naopak své konání podřizoval zájmům státu. Důkazem toho, že Andrej Kiska nepojal tento úřad jako jeho privatizaci, jak jsme toho svědky u nás, je, že se rozhodl podruhé nekandidovat, přestože by patrně s přehledem volby vyhrál. Místo toho veřejně podporuje Zuzanu Čaputovou, o které je patrně přesvědčen, že může být dobrou prezidentkou.

V souvislosti s dosluhujícím slovenským prezidentem je třeba také zmínit, že jeho působení ve funkci jasně popřelo teze, že člověk bez dlouholeté politické erudice bude mít s vykonáváním prezidentského úřadu problémy. Tím v našich volbách argumentovali podporovatelé Miloše Zemana. Jasně se však ukazuje, že prezidenta ctí zcela jiné kvality, než je politická protřelost, sklony k politikaření, vazby na politické strany a jejich představitele. Je patrné, že prezident má v prvé řadě působit jako reprezentant státu, morální vzor a zastánce principů, na kterých je demokratický stát postaven. Andrej Kiska takový byl, Zuzana Čaputová má patrně předpoklady taková být a nám nezbývá než tiše závidět a doufat, že se i u nás cosi zlomí a Miloše Zemana nevystřídá jiný politický trafikant, který si bude chtít užít to, co doposud nestihl.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | neděle 3.3.2019 8:18 | karma článku: 32,95 | přečteno: 1844x