Proč by se nemohl dát miliardář přednostně naočkovat? (glosa)

Chápete to? Mysleli jsme si, že bude probíhat masívní přesvědčovací kampaň, aby se lidé nechali očkovat a nevěřili fámám, a místo toho se trápíme tím, že lidé, kteří si mohou za peníze koupit prakticky cokoli, předbíhají ve frontě

Napadlo by vás někdy, že budete závidět tomu, kdo se dříve, než vy nechá naočkovat proti černým neštovicím, rakovině děložního čípku nebo klíšťové encefalitidě, případně, že sousedův pes dostal dříve vakcínu proti vzteklině, než ten váš? Asi ne!

Upřímně řečeno mi přijde poněkud absurdní se obecně zabývat morálními kvalitami miliardářů, stejně jako tímtéž u jiných majetkových a sociálních skupin. Těžko se to zobecňuje, a naopak obecně platí, že drtivá většina lidí využívá všeho, co jim plyne z finančních možností, konexí, pracovního zařazení a vlivu.

Zvláštní kategorií, co se využívání postavení, vlivu a konexí týče, jsou politikové. Na jejich protekcionistické počiny jsme citliví více, a je to docela pochopitelné. Každý slušný miliardář si musel své miliardy poctivě vydělat, kdežto v případě politiků jsme asi přesvědčeni, že jim jejich posty jen tak spadly do klína.

Možná si neuvědomujeme, kolik starostí, práce a odříkání je skryto za tím, než se někdo stane poslancem, senátorem, vysokým státním úředníkem, neřkuli ministrem či dokonce premiérem. To konstatuji s notnou dávkou ironie, ale i u nás už je konečně běžné, že moc ekonomická se u mnohých snoubí s mocí politickou, a dokonce i s mocí mediální. Tímto se poněkud stírá rozdíl mezi tím, jestli někdo předbíhá ve frontě na základě toho, jakou má funkci, jak vlivné má známé a kolik má ve šrajtofli, což se pochopitelně různě prolíná.  

Jsem dalek toho, obhajovat podplácení, klientismus, papalášství a všemožné zneužívání svých možností, ale ruku na srdce, kdo někdy nevyužil nějakých výhod a kdo ví, jak by se zachoval, kdyby ty mimořádné příležitosti a možnosti měl. Virtuálně nás demoralizují vlivní, mocní a bohatí lidé, přesto si myslím, že je docela vhodná doba i na to, podívat se do svého bezprostředního okolí, nebo rovnou do zrcadla.

Ne nadarmo je „kdesi“ psáno: Qui sine peccato est, primus in illam lapidem mittat

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/miliardar-sehnal-se-nechal-prednostne-naockovat/r~9e0db7cc7c3911eb99faac1f6b220ee8/

Autor: Jiří Turner | pátek 5.3.2021 14:36 | karma článku: 16,13 | přečteno: 827x