Přelaďte si na COVID-1, COVID-2, COVID-3, COVID-Sport, COVID-Art a COVID-D!

Udělejte to, pokud vás dostatečně nevyděsí COVID-Nova, COVID-Prima nebo COVID-Dnes či COVID-Seznam. Můžete ovšem také všechno povypínat nebo si na „covidových“ médiích vybrat třeba stanovisko profesora Žaloudíka.    

Začínám poněkud atypicky odkazem právě na  https://www.extra.cz/profesor-zaloudik-ct-se-s-koronavirem-zblaznila-rakovina-zabiji-osmdesat-cechu-denne, což je vystoupení profesora Žaloudíka v Senátu. Tento senátor a také bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity z mého pohledu, ale hlavně v souladu s názory jiných odborníků, trefně popsal a pojmenoval to, co se aktuálně u nás děje.

Z tohoto vystoupení je snad patrné, že se nejedná o kritiku vlády a krizového štábu, ale o popis jakési globální hysterie, která se prostřednictvím médií zmocnila lidstva. Profesor Žaloudík nekritizuje epidemiologická opatření, a to ani přesto, jak fakticky uvádí, že nejsme ani zdaleka v obecném stavu epidemie, ani nezpochybňuje skutečnost, že lokálně je na některých místech světa situace kritická, ale spíše jen způsob, jak, jakým způsobem a jakou intenzitou je tato situace prezentována. Konstatuje, že tato mediální masáž má zásadní vliv na společenské klima a nepřímo tak ovlivňuje reakce vlád a krizových štábů.

Velmi výstižně pak profesor Žaloudík dokumentuje, jak není z lékařského hlediska tato situace až tak dramatická, respektive že její dramatičnost je vytvářena sekundárně reakcemi médií a tím pak i občanů a státních orgánů. Rozšíření nákazy, natož pak úmrtnost v souvislosti s ní totiž u nás vůbec nevybočuje se situací běžné epidemie, a i jinde ve světě má ono drama pouze lokální charakter, který však média prezentují jako obecný stav a budí tím přehnané obavy a hrůzné emoce ne zcela adekvátní k reálnému stavu. S tím pochopitelně souvisí i ne zcela zbytečné reakce a také mnohdy absurdní opatření.

Je patrné, že především média vytvořila aktuální společenský stav, ve kterém se velká část obyvatelstva neobává rakoviny, kardiovaskulárních selhání ani jiných nemocí, které z důvodu špatné životosprávy i zcela přirozeného procesu stárnutí a umírání způsobují smrt několika set lidí denně, ale obává se virózy, která je jen pro menší část populace nebezpečná a pro velmi malou skupinu lidí smrtelná. Ve vystoupení profesora Žaloudíka to nezaznělo, ale není těžké si domyslet, jak obrovské škody tento stav způsobí a jak těžké bude se vrátit k normálu, když ze všech stran zní, že je to prakticky nemožné, a že tato „pohroma“ ochromí svět na roky nebo rovnou navždy. Asi se to skutečně stane, protože děláme vše proto, aby se to stalo, respektive neděláme nic, abychom takovému vývoji čelit dokázali.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | neděle 19.4.2020 13:32 | karma článku: 35,01 | přečteno: 1434x