Policajti tady ještě politickou stranu neměli, tu díru na trhu bylo třeba zaplnit

Je obecně známo, že bývalí esenbáci a z nich rekrutovaní policisté byli a jsou často voliči KSČM. Mladším příslušníkům ozbrojených složek také nemusí vždy vyhovovat SPD, a tak se patrně otevřel prostor pro politické hnutí Přísaha.

Tvrzení, že bývalí esenbáci jsou často komunisté, není žádná spekulace, ale názor, že jádro voličské základny Přísahy budou příslušníci ozbrojených složek, je čistě moje dedukce, kterou nemohu podpořit žádným relevantním argumentem. Na každý pád někdo musí mít ta pomalu ale jistě rostoucí procenta voličských preferencí Šlachtova projektu na svědomí a zamýšlet se nad tím, kdo to asi tak je, není nezajímavé, neboť s tím souvisí kardinální otázka: Z jakých důvodů a pro koho politická strana vznikne?

Ona ta odpověď může být docela jednoduchá a univerzální: Ambiciózní člověk se rozhodne a založí politickou stranu. Většinou se mu nepodaří významně se prosadit a strana dlouho skomírá nebo rychle zanikne. Těch několik výjimek představují ti, kteří si mohli dovolit hodně zainvestovat, nebo ti, kterým se podařilo zaplnit onu díru na politickém trhu. Roli pochopitelně hraje i charisma vůdčí osobnosti a lákadlem pro určitou kategorií lidí může být i radikálnost.

Stejně jako v případě Trikolory mě ani u Přísahy nenapadá žádný převratný „marketingový“ počin. Hraje se na osvědčenou notu, která udržuje slušné voličské zázemí SPD: trocha nacionálních vášní, trocha euroskepticismu, kritika prohnilého systému, tedy i stále populární deklarování boje s korupcí, a pak už jen pořádek, řád, výhody a sociální jistoty…Osvědčenou zásadou se stává nepouštět se do žádné ideologie. Všechny nové strany se tváří, jako by chtěly existovat mimo politické kategorie a ideologie, a jen prosazovat jakési univerzální dobro a bojovat s univerzálním zlem, a to pochopitelně v mezích zákona.

Přísaha je v tomto smyslu typické protestní hnutí, čemuž významně dopomáhá osoba jeho zakladatele, který dle své vlastní prezentace v řadách policie bojoval proti zlu, kterým se nakazili politici a tím i politika jako taková. Já pochopitelně nemohu vyvrátit ničí dojem, že pan Šlachta je ten dobrý a čistý muž, jehož jediným smyslem života je právě onen boj proti zlu. Ani to vyvracet nechci, třeba takový opravdu je. Osobně si ovšem myslím, že takoví lidé mají zůstávat u policie, v justici a ve státní správě, nemají se hrnout do politiky, ale ze svých pozic politiku kultivovat.

Myslím si, že i ty opravdu dobré a slušné lidi, kteří jdou do politiky s těmi nejlepšími úmysly, současná politika rychle semele. Začnou dělat nutné kompromisy, počnou se spojovat s někým proti někomu, naučí se ohýbat pravdu, později lhát a v krátké době jsou stejní, jako ti, proti kterým vystupovali. Myslím si, že je zcela iluzorní představa, že se náhle v politice zjeví nějaký spasitel, který to všechno začne rovnat a napravovat. Nic takového se nestane.

Zní to sice jako fráze, ale jsem naprosto přesvědčen, že kultivace politiky je přímo spojena s kultivací společnosti, která probíhá nikoli odshora dolů, ale nejdříve odspoda nahoru a pak teprve zpět. V případě politických stran nejsou podle mého názoru cestou malá protestní hnutí spasitelů, ale velké politické strany s jasnou ideologickou profilací a s vnitřním pluralitním systémem, který by měl zabezpečit spektrum názorových odlišností, a naopak nezabezpečuje žádnému lídrovi vůdčí roli navěky, naopak lídrem se někdo stává na základě soutěže.

V tomto ohledu považuji hnutí ANO, stejně jako třeba SPD za nezdravé politické subjekty, a o to více mě mrzí, ač jsem jinak politicky orientován, jak třeba ČSSD jako standardní politická strana pohřbila právě na základě ambicí jednotlivců svůj potenciál. Nemohu ovšem ani ignorovat stanovisko, že politika směřuje od pluralitní demokracie k autoritářství a posléze diktátorství, a že je takový proces nevratný. Mnohé tomu nasvědčuje. V takovém případě má Šlachta šanci se prosadit, protože nespokojených je mnoho a hodně je i příslušníků ozbrojených složek, kterým takový politický subjekt může vyhovovat. Nemohu z čistě subjektivního hlediska ani ignorovat to, že pokud bude Přísaha odsávat voliče ANO a SPD nestane se prakticky nic významného.

Autor: Jiří Turner | pondělí 7.6.2021 10:57 | karma článku: 18,93 | přečteno: 654x