Plať, Germáne!

Řecko, které bylo dlouho jednou nohou v loji, tam je v důsledku výpadku příjmů z turismu již zase oběma. Řekové však našli způsob, jak si výrazně finančně polepšit, vzpomněli si na válečné reparace od Německa v řádech bilionů eur.

Netuším, jak reálné může být vymáhání utrpěných válečných škod po 76 letech, ale pokud by Řekové pumpli i Turky za materiální i morální újmy z dob osmanské nadvlády a Italy za příkoří způsobená Římskou říší, která po svém vzestupu pohltila Řecko, tak by možná byli z nejhoršího venku. Turci by se jim však jen vysmáli a místo lir či eur by jim poslali pár tisíc nešťastníků ze Sýrie, aby Sokratovi vnuci přišli na jiné myšlenky, a Italové by jim také nic nedali, protože sami melou z posledního. Němci jsou však natolik bohatí a zároveň i šílení, že jsou snad někteří z nich ochotni o tom i jednat.

Říkám si, že kdyby to Řekům vyšlo, byl by to takový pěkný precedent. Němce by mohl zkasírovat kdekdo, zvláště pak Rusové a Poláci, ale třeba také Rakušané, kteří od konce války předstírají, že oni přece byli v rámci anschlussu obětí, přestože 99% jejich předků vyjádřilo souhlas k připojení k Říši. I my bychom si mohli o něco říci, a to nejen od Němců, ale právě i od těch Rakušanů za 1. světovou válku, ve které jsme museli bojovat za Rakousko, a vůbec celý ten útlak po "dobu temna“ a třeba i od Švédů za válku třicetiletou. No, zkrátka mohla by se ta eura přehazovat přes hranice evropských států vidlemi.

Lze předpokládat, že by si toho všimli v Africe a třeba i v Americe a bývalé koloniální mocnosti by začali solit jak mourovaté. To by bylo bolestnější, než si v rámci Black Lives Matter kleknout a předstírat modlitbičku. To by asi bylo rázem po afrických a indiánských bratrech, protože jak se někomu šáhne na majetek, jdou, jak známo, hned do hajzlíku všechny ideje. Platit by však nemusely jen státy, ale třeba i katolická církev, která má prý ve vatikánské bance dost našetřeno a určitě by se toho našlo dost, za co by se měla s věřícími i nevěřícími podělit.

No a když bychom už byli v tom, tak bychom mohli zrevidovat ty hranice evropských států.  Strýček Voloďa už na tom intenzivně pracuje na Ukrajině a činí se i jinde. Otázkou je, hranice z jaké doby by kdo použil? Kdybychom my oprášili mapy z doby Přemysla Otakara II., tak bychom na daču mohli jezdit ke svému vlastnímu Jadranu, což by vůbec nebylo marné. Ovšem to by ti Rakušané museli zapomenout na staré mocnářství a Němci na Böhmen und Mähren.

No, to jsem trochu upustil své fantazii, ale ty válečné reparace Řecku jsou reálnou skutečností, takže proč neuvažovat v širších souvislostech. Na druhou stranu by se dal vstřícný přístup Německa, který ovšem není oficiálním stanoviskem vlády, která to považuje za uzavřenou věc,  vysvětlit i tak, že ono je vlastně úplně jedno, z jakých důvodů těm Řekům prachy nacpou, jestli to bude bratrská pomoc v rámci vícerychlostní EU, kdy bohatí a pracovití musí přeci dotovat líné losery, nebo jestli to bude další gesto sypání si popela na hlavu za zločiny svých pradědečků.

Autor: Jiří Turner | sobota 10.4.2021 20:47 | karma článku: 26,14 | přečteno: 1097x