Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ostuda? Zbabělost? Polibek smrti?

Opozici a jejím sympatizantům se evidentně nelíbí, že koalice Spolu nenasadila do prezidentské volby vlastního kandidáta, ale podpořila hned tři nezávislé. Mně se to naopak velmi líbí a považuji to za správný krok.  

Koalice to udělala dobře z mého ryze osobního pohledu, v rámci kterého jsou oni tři prezidenští kandidáti těmi, mezi kterými se patrně budu rozhodovat, a myslím, že i moje vize je totožná s tou koaliční, tedy že jistá část voličů si v prvním kole vybere jednoho z oněch třech (případně z více) kandidátů a v druhém kole bude volit toho nejúspěšnějšího. Ten by pak měl s přehledem porazit Babiše případně jiného kandidáta opozice.

Co se týče kandidátů opozice, má dle mého soudu zatím alespoň nějaký volební potenciál pouze Andrej Babiš, nikoli jeho zaměstnanci. Veškeré osobnosti s potenciálem totiž už z ANO zdrhly. Ani samotný Babiš však nemá žádné bůhvíjaké šance, a to právě v onom druhém kole, ve kterém se podle aktuálních preferencí většina sjednotí proti němu. Proto také asi majitel ANO se svou kandidaturou váhá. Možná jedinou cestou k úspěchu je nasazení nějakého nového superkandidáta, který má k Babišovi blízko, ale zároveň bude přijatelný i pro nevyhraněné voliče. Aktuálně se mluví o Martinu Stropnickém, který by možná taková kritéria splňoval. To ovšem záleží na Žilkové, Hanychové a celé té jeho povedené famílii, bez které by byl český bulvár na holičkách.

To jsem uvedl jen na odlehčení. Myslím, že pro voliče ANO nejsou peripetie a poněkud nechutná mediální frekventovanost Stropnického rodiny žádným problémem, ba právě naopak. Soudím tak na základě toho, že ani obvinění samotného Babiše a soud s ním, který neřeší jeho naprosto nezpochybnitelné morální pochybení, ale pouze spáchání trestného činu, jeho sympatizantům nevadí, stejně jako to poměrně velkému množství voličů v senátních volbách nevadilo v případě jeho spoluobviněné, paní Nagyové.

Vrátím-li se k rozhodnutí Spolu podpořit Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera zaujaly mě dnešní komentáře předsedů opozičních stran, tedy Andreje Babiše a Tomia Okamury. Vyjádřením Tomia Okamury se zabývat nebudu, to je ztráta času, ale i vyjádření Babiše bylo skutečně ostudné. Označit bývalého nejvyššího vojenského představitele NATO, nositele nejvyššího francouzského vyznamenání Řádu čestné legie za chrabrost v boji za „komunistického rozvědčíka“ a bývalou rektorku Mendelovy univerzity za „nějakou zmatenou paní“ může jen primitiv, který není schopen se vypořádat s mindráky z vlastních pochybení a amoralit, které nelze vykompenzovat majetkem. Zkrátka umístění v žebříčku časopisu Forbes nevypovídá nic o charakteru a jiných kvalitách příslušné osobnosti. Navíc si myslím, že usvědčený konfident StB, a právě usvědčovaný dotační podvodník by měl akorát tak „mlčet a šoupat nohama“.

Jediným z kandidátů, kterého si pan Babiš nevzal do úst je Pavel Fischer. Upřímně řečeno, ani se mu nedivím. Když jsem totiž četl Fischerův životopis a vzal v potaz i jeho veřejnou prezentaci, tak komplexněji vybaveného a tak bezúhonného kandidáta si lze jen těžko představit. Pokud minulému „finalistovi“ Jiřímu Drahošovi chybělo charisma, tak to Fischerovi ani Nerudové z mého pohledu nechybí a Pavel ho má na rozdávání. Moc se tedy nedivím, že se Babiš v této společnosti cítí poněkud nesvůj: pomršená minulost, pomršená součastnost, projev hotentota a panoptikum nejbližších spolupracovníků. Za prachy se dá sice pořídit ledacos, jenom ne to, co je aktuálně nejvíc potřeba.  

https://cnn.iprima.cz/porady/zpravy/04102022-1

 

Autor: Jiří Turner | středa 5.10.2022 9:57 | karma článku: 42,50 | přečteno: 8120x
  • Další články autora

Jiří Turner

Pavel se prý nemůže rovnat s Klausem či Zemanem a skončí jako chromá kachna

Na rozdíl od šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla jsem rád, že máme po mnoha letech důstojného prezidenta a také prezidenta, který vykonává úřad v souladu s ústavní rolí prezidenta v parlamentní demokracii.

13.12.2023 v 11:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Petr Fiala tvrdí, že až tolik důvodů pro naštvanost nemáme a má pravdu předseda!

Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí světa, nemáme nezaměstnanost, kvalitou a rozsahem veřejných služeb převyšujeme řadu bohatších států, máme kvalitní zdravotnictví i sociální systém, který nenechá nikoho zcela padnout.

11.12.2023 v 14:16 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Škrtněte ekonomy a bude po ekonomických problémech

Jak je to prosté! Ptáte se, jak se škrtají ekonomové? Inu, tak jako ideologie, zakáže se o ekonomice mluvit a psát. Je to stejně snadné, jako se zbavit světonázoru, náboženského přesvědčení, politických preferencí, práva i morálky

4.12.2023 v 16:53 | Karma: 37,22 | Přečteno: 6866x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Teď už si o prachy může říct fakt úplně každý aneb Hippokrates v hrobě se otáčející

Hasiči mohou vyhrožovat, že nebudou hasit, policisté chránit, řidiči řídit, učitelé učit, prodavači prodávat, vědci bádat, vojáci válčit, herci hrát, kominíci vymetat komíny, soudci soudit, hospodští čepovat a šlapky šlapat.

1.12.2023 v 8:30 | Karma: 43,90 | Přečteno: 7801x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Kdo je to dezolát?

Zaregistroval jsem, že ani erudované češtinářky nemají jasno v tom, kdo má být takto označován. Jelikož tento relativně nový pojem užívám, cítím i povinnost jeho význam osvětlit. Snažím se tím také předejít možným nedorozuměním.

30.11.2023 v 12:01 | Karma: 27,75 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...