Okamžitě zakažte tuhle dezinformační aplikaci!

Kam se na tyhle dezinformátory hrabou Sputnik, Protiproud,Aeronet, CZ24.news, Vlastenecké noviny, Parlamentní listy a mnozí další šiřitelé informací usvědčovaných z nepravdivosti. Tohle jsou ti praví trollové!

Tahle dezinformační, respektive misinformační aplikace škodí velmi záludným způsobem. Její činnost se netýká války na Ukrajině, islamizace, covidu, neexistence globálního oteplování nebo ohrožení naší svébytnosti stran působení EU, USA či NATO, ale týká se počasí. Ano, řeč je o Meteoradaru. 

Nějakou předpovědní aplikaci má nainstalovanou snad každý, kdo nevlastní zemanovský telefon “Aligátor”, ale má nějakou tu “placku”. A když už tu “apku” máme, jsme ochotni i věřit tomu, o čem nás informuje, a to bez ohledu na to, že nic není tak nejistého jako počasí. 

Mohlo by se zdát, že misinformace, což je klamavá informace, která není šířena úmyslně, o tom “jak bude” nemůže nikoho vážně poškodit, maximálně zmokneme, když má být jasno, nebo s sebou taháme zbytečně deštník. Nezapomínejme však na to, že mnoho z nás je existenčně závislých na tom, jestli lidé na základě předpovědi opustí své domovy a jdou někam. 

Všichni, kdo podnikají v odvětvích závislých na tom, zdali se i díky počasí dostaví návštěvníci a hosté, o tom ví své. Třeba zahradní restaurace může praskat ve švech nebo zet prázdnotou. Typická byla tato neděle, ještě v 9:00 ráno bylo dle aplikace nepochybné, že bude od oběda do večera lít jak z konve. Na místě, kterého se konkrétní předpověď týkala, spadlo asi tak osm kapek a jinak tu panovalo příjemné jarní počasí. 

Téměř všichni se zařídili dle předpovědi a zůstali doma, protože tomu, co vidí na displejích svých telefonů a počítačů, prostě věří, přestože je evidentní, že ani předpověď na několik hodin dopředu to vůbec nemusí vyjít. Lidé ovšem věří i předpovědím týdenním, a dokonce i měsíčním, jejichž naplnění je jako sázkou do loterie. 

Je pochopitelně nadsázkou vinit z šíření dezinformací meteorology. Ti dělají, co mohou, ale zatím žádný program nedokáže spolehlivě zakomponovat všechny vlivy, které se v danou chvíli na daném místě projeví, což je třeba akceptovat s určitou pokorou. V tomto ohledu mi tak přijde vždy dobré brát předpověď jako informaci orientační. 

Mám ovšem spolehlivě ověřeno, že mnoho lidí bere krátkodobou předpověď počasí jako dogma a organizuje si dle takové informace život, což mě vede k úvaze o tom, čemu jsou lidé ochotni věřit obecně, i když je ta nestálost počasí až příslovečná. Nechci tvrdit, že má předpověď počasí fatální vliv na byznys, ale zrovna uplynulá neděle může být ukázkou toho, že zanedbatelné to úplně není. 

Přestože má nedokonalost předpovědi málo společného s cíleným šířením klamných a tendenčně podbarvených informací, existuje zde stále ten aspekt věrohodnosti a obecná schopnost s určitým druhem informací pracovat. Na jedné straně je ve hře ochota ověřovat a na straně druhé schopnost zvažovat věrohodnost. Nicméně meteorologové jsou v tom nevinně, ti se snaží, ale příroda se na rozdíl od lidí často chová nepředvídatelně. 

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.4.2023 11:39 | karma článku: 33,10 | přečteno: 9786x