Nejsme prý Latinská Amerika, abychom měli prezidentem generála

To míní stávající prezident, a já bych k tomu jen poznamenal, že nejsme ani ruskou gubernií, ani čínskou provincií, a přesto jsme měli za prezidenta Miloše Zemana, který až pod tíhou událostí předstírá, že prohlédl a zmoudřel.

Když už jsem u toho, čím nejsme, tak tedy nežijeme ani ve feudálních poměrech, aby si dosluhující panovník vybíral svého nástupce a veřejně hodnotil, kteří se jemu pozdávají, a kteří ne, a to ještě nikoli na základě nějakých objektivních kritérií, ale pouze na jeho subjektivních pocitech.

V tomto ohledu je řada prezidentem dehonestovaných kandidátů objektivně zcela kompetentních úřad vykonávat a oním výsměchem politické kultuře, etice i soudnosti jsou pouze Zemanova hodnocení. Pokud jsme si už (z mého pohledu nešťastně) zvolili přímou volbu hlavy státu, tak by se měli ústavní činitelé od cizí prezidentské nominace a kampaně zcela distancovat, což platí především pro již nekandidujícího prezidenta.

V této souvislosti mě také napadá, jak je to s těmi prezidentskými kompetencemi ošidné. V jisté nepříliš vzdálené zemi se stal prezidentem komik, který se projevil a stále projevuje jako více než důstojný reprezentant státu a národa, a to i v tak těžkých chvílích, jaké si většina prezidentů neumí ani představit. Naproti tomu se u nás stal prezidentem člověk se zkušeností snad ze všech ústavních funkcí a s třicetiletou politickou praxí, a bylo to devět let ostudy a naprosté devalvace této funkce.

Dle naší Ústavy se může stát prezidentem každý svéprávný občan (ten, který může volit) starší čtyřiceti let, a po době panování Miloše I. (a snad i posledního) bys nad nakonec úplně stačilo, aby se stal prezidentem jenom nějaký slušný člověk, přičemž jakákoli další kompetence a kvalifikace je už jen bonus.

https://echo24.cz/a/SPMfC/nejsme-latinska-amerika-abychom-meli-vcele-generala-rekl-zeman-babise-natahuje

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vystoupeni-prezidenta-na-sjezdu-cmkos-40395446

 

Autor: Jiří Turner | úterý 3.5.2022 13:25 | karma článku: 25,38 | přečteno: 517x