Ne každý názor beru vážně, říká pan prezident

Dnes, a prosím, aby to bylo někde coby kuriozita zaregistrováno, se s prezidentovým výrokem vysloveně mohu ztotožnit. Jedná se o tuto větu vyřčenou v Zemanově komentáři ke kritice svého počínání od kardinála Duky.

Šel bych dokonce ještě dál, a řekl bych, že názory některých lidí neberu vůbec vážně nikdy, i když je možná oni vážně myslí. Nechci spekulovat, jestli důstojný pán po poněkud problematických postojích znovu nachází svou důstojnost, nebo to bylo vyjádření, které má poněkud rozbít představu o spojenectví arcibiskupa pražského s prezidentem všelidovým, a potažmo s propojováním státu a církve tím nejméně vhodným způsobem, a to nejen před českými věřícími, ale i před Svatou stolicí.

Trochu sarkasticky bych poznamenal, že to může být odplata za Zemanův přímluvný dopis papeži Františkovi, který se dá těžko chápat jinak, než jako „polibek smrti“. Svatý otec by musel být úplně šílený, kdyby na jeho rozhodování o prodloužení pontifikátu pro pražského arcibiskupa měl mít pozitivní vliv politik, ke kterému se demokratický svět staví poněkud štítivě, pokud s ním přímo otevřeně nepohrdá.

Rád bych také nebral vážně, co pan prezident vypustí s úst, ale je to v případě hlavy státu možné? Asi těžko! Není to možné ani u hlavy naší katolické církve. Lidé na určitých postech nesmí mluvit jen tak do větru, a pokud tak činí, stávají se tím automaticky nekompetentní takové funkce zastávat. Pan prezident toho řekl v pořadu televize Nova více. Třeba vyjádřil názor, že odvolávat se má člen (případně předseda) vlády až tehdy, když je odsouzen pravomocně, což v praxi znamená, že každý člen vlády, který ve funkci spáchá kriminální delikt, bude celé volební období ve svém úřadě, protože proces do pravomocného rozsudku může být ještě delší. To nabízí skutečně mimořádně pikantní možnosti. Je opravdu těžké brát všechny názory vážně, souhlasím s vámi, pane prezidente!

https://zpravy.idnes.cz/milos-zeman-kardinal-domunik-duka-do-programu-mu-nic-neni-pes-/domaci.aspx?c=A180424_225224_domaci_lre

Autor: Jiří Turner | středa 25.4.2018 9:40 | karma článku: 20,83 | přečteno: 622x