My nechceme Křečka! Tečka!

Vyjdeme do ulic, když se Stanislav Křeček stane ombudsmanem! Tak zní aktuální prohlášení Milionu chvilek. Ve mně osobně Křečkova kandidatura vyvolává pocit: „Když nám nevyšla ta Válková, tak alespoň toho Křečka.“

Je však patrný určitý pozitivní posun. Stanislav Křeček se nikdy nestal ideologem boje proti třídnímu nepříteli a nepodílel se společně se zločinci na tvorbě manuálů, jak nakládat s nepřizpůsobivými občany a oponenty komunistického režimu. Na druhou stranu, přestože to byl vedoucí parlamentního skautského oddílu (to není vtip), tak až takovým úplným Mirkem Dušínem taky nebyl. To, že léta používal neoprávněně titul JUDr, můžeme však považovat v kontextu toho, že mnozí doktoři práv se v té době ani neobtěžovali práva reálně studovat, jako takovou klukovinu. Ke cti mu slouží, že rigorózní zkoušku na PF UK nakonec složil.

Je však také pravdou, že přestože se po revoluci Stanislav Křeček profiloval jako člen ilegálního skautského oddílu (těžko říci, co to obnášelo), tak se proti bývalému režimu nijak aktivně neprojevoval, spíše naopak. Po roce 1989 se jako advokát začal zajímat o problematiku nájemního bydlení a stal se, a dodnes je, předsedou Sdružení nájemníků ČR. Pravděpodobně tato jeho aktivita ho vynesla na post zástupce ombudsmana (později ombudsmanky).

Když přemýšlím nad Křečkovou nominací, říkám si, proč ho podporují ti, co ho podporují, tedy prezident, komunisté, okamurovci a patrně i část ANO. Asi je mi to na základě mnoha špatných zkušeností s výše uvedenými podezřelé. Ptám se také, proč podporu vládních a provládních stran nemá spíše vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, který je nad všechny pochybnosti kvalifikovanějším kandidátem a nelze ani ignorovat fakt, že Schorm je o zhruba čtyřicet let mladší než dvaaosmdesátiletý Křeček, a bude tak patrně úměrně tomu výkonnější. Na druhou stranu si myslím, že odmítání Křečka opozicí i zmíněným Milionem chvilek je způsobeno hlavně tím, kým je naopak tento člověk navrhován a protěžován. Asi nejsem jediný podezíravý.

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 12.2.2020 11:39 | karma článku: 42,57 | přečteno: 12663x