Musí ten člověk pořád tak bohapustě žvanit a angažovat se tam, kde mu to vůbec nepřísluší?

Tenhle problém s chronickou užvaněností, s touhou na sebe upozorňovat, potřebou rozdávat rozumy a nepatřičně se angažovat má kdekdo. Když se ovšem nějakým nedopatřením někdo takový stane prezidentem, není to už jen jeho ostuda. 

 

Jednu chvíli už to vypadalo, že se pan prezident opevní v Lánech, a tím prvním a zároveň i posledním, čím se bude v této nelehké době prezentovat, budou předpokládané zemanovské čachry po říjnových parlamentních volbách, a pak proces odcházení volně přejde v proces zapomnění.

Nyní to vypadá, že nás bude obšťastňovat svými rozumy (a bohužel asi nejen rozumy) až do úplného konce. Proč se prezident s pochybnou erudicí ekonoma angažuje v hodnocení ruské vakcíny a nabádá k porušování zcela jasných norem, za kterých může být taková látka použita? Miloš Zeman sice býval ekonomickým prognostikem, ale proč vykládá národu své prognózy o době trvání pandemie, když názory odborníků oscilují od třech měsíců do mnoha let.

Samo o sobě je skandální, že prezident České republiky škemrá v Rusku o vakcínu, ke které, respektive k její výrobě, testování a zabezpečení standardů, se většina odborníků vyjadřuje minimálně rezervovaně. Navíc prosí u představitele mocnosti, jejíž režim je pod palbou kritiky za totalitní praktiky, a která není a nikdy nebyla žádným naším partnerem, spojencem ani přítelem. 

Prezident se aktuálně také zcela nemístně vyjadřuje k tomu, výměnu jakých ministrů by podpořil. Prezident republiky nemá do tohoto procesu jakkoli zasahovat a je naprosto nepatřičné, aby dopředu o něčí odvolání usiloval a někoho jiného navrhoval. Prezident má pouze stvrdit svým podpisem jmenování toho, koho mu premiér předloží a podepsat odvolání, které premiér navrhne. Je jen smutným paradoxem, že Miloš Zeman protěžoval někoho, kdo zcela fatálně selhal a svým jednáním demoralizoval velkou část národa, a když se faktická podstata jeho přání stala zcela neúnosnou, vzal si Romana Prymulu na Hrad coby poradce, aby se všem vysmál a všem také ukázal, že on může cokoli.

Na závěr musím konstatovat to, co jsem už deklaroval mnohokrát. Dosud jsme byli zcela nepoučitelní, co se výběrů politické reprezentace týče. Máme premiéra neschopného řídit stát v období krize, neschopného dělat důvěryhodnou politiku, a máme také prezidenta, jehož jediným zájmem je vlastní osoba, a který své odpudivé vlastnosti a morální zpustlost prezentoval před první i druhou prezidentskou volbou, ale opakovaně dostal prostor se takto projevovat. Jsem docela zvědav, jestli si alespoň z tohoto stavu vezme národ nějaké poučení pro příští volby.  

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milos-zeman-roman-prymula-poradce-prezident-epidemiolog.A210301_194821_domaci_klf

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/sputnik-registrace-sukl-ema-vakcina.A210228_144131_domaci_baky

https://www.lidovky.cz/domov/podle-zemana-pandemie-skonci-az-lehce-dementni-skupina-odmitajici-ockovani-zmeni-nazor.A210228_111530_ln_domov_lihla

https://www.lidovky.cz/domov/blatny-je-vyhorely-a-mel-by-si-odpocinout-mysli-si-prezident-zeman-prymula-by-mohl-byt-jeho-poradcem.A210228_115827_ln_domov_lros

Autor: Jiří Turner | středa 3.3.2021 9:40 | karma článku: 36,76 | přečteno: 1734x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,41

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02