Miluji mlčenlivé soudruhy

Vypustil jsem z toho verše, Jiří Wolker promine, ty „věci“, ale jinak to sedí. Nechci, aby byli soudruzi týráni, diskriminováni a byla jim zakazována jejich partaj, úplně by mi stačilo, kdyby se jen nijak neprojevovali.

Abych vysvětlil, z čeho plyne moje láska k mlčenlivým soudruhům, uvedu několik příkladů z poslední doby, kdy nemlčeli, případně nebyli zdrženliví v jiných svých projevech.

Soudruh poslanec Zdeněk Ondráček (to je ten, který se nešťastně nestal předsedou komise pro dohled nad GIBS) vyjádřil názor, že nedávní postižení v Hradci Králové byli otráveni jedem, kterým někdo napustil v občerstvení kebab (kdo to mohl být, je s ohledem na typ potraviny snad jasné). Později to dementoval s tím, že obvinil z dezinformace novináře. Chápu, že se v pohotovostním pluku SNB neučilo, že otravy jídlem způsobují toxiny, které produkují některé bakterie, ale jako bývalý elitní policista (viz životopis) – ví bůh, co se za tím „elitní“ skrývá, by to vědět mohl.

Soudružka Kateřina Konečná (to je místopředsedkyně KSČM a europoslankyně) zase hodnotí výsledky závěrů X. sjezdu KSČM (už jen z té formulace se pamětníkům předlistopadových kydů musí udělat šoufl). Při této příležitosti si stýská, že se straně nedaří získávat nové členy a sympatizanty z řad mládeže. Soudružka soudí, že levicově (možná přímo komunisticky) smýšlí většina mladých lidí, ale ti jsou zpracováváni pravicovou propagandou, a navíc prý, cituji: „po deseti hodinách práci za 12 000 Kč měsíčně nemají na politiku vůbec chuť.“ Fakt nevím, kolik mladých lidí sdílí komunistickou ideologii, a kolik z nich podléhá pravicové propagandě, ale vím, že za 50 Kč na hodinu pracuje dnes opravdu málokdo, respektive téměř nikdo za takových podmínek pracovat nemusí. Řešení vidí soudružka Konečná v systematické práci s mládeží osvědčeným systémem: „pionýr - svazák – komunista“. Říkám si: nebyl by to další zajímavý požadavek pro toleranci nové vlády? „Podpoříme tě, soudruhu Babiši, ale garantuj nám podporu pionýrů a svazáků a tučné dotace pro ně!“

Jinde jdou jiní soudruzi na získávání sympatizantů jinak. Soudruzi z brněnské základní organizace využili pietní akce, kterou pořádali pozůstalí brněnských Němců, kteří zemřeli (byli zavražděni, zemřeli strádáním a na infekční nemoci) při násilném vysídlení (pochod smrti) v květnu 1945, a vystoupili proti této pietě.  Na jejich demonstraci zaznělo: žádný „pochod smrti“ nebyl a žádné bezpráví, natož zločiny na civilním německém obyvatelstvu nikdo nespáchal.  Historická realita je bohužel jiná: Při násilném odsunu zemřelo více brněnských německých civilistů, než násilně civilního českého obyvatelstva v Brně za celou dobu protektorátu (není v tom pochopitelně zahrnuto obyvatelstvo židovské, které, stejně jako jinde, neslo hrůzné břímě genocidy. Není již dávno nutné organizovat nějaké omluvy, ale není ani nutné bojkotovat akty smíření a měnit historické reálie jenom proto, že se to některým našim spoluobčanům líbí.

V Haló novinách si můžeme přečíst i článek jistého místopředsedy OV KSČM  a člena Výkonného výboru ÚV KSČM, ve kterém označuje nedávné demonstrace proti jmenování Andreje Babiše premiérem, a proti vzniku vlády za podpory komunistů, jako „novomajdanovské“. „Desítky či stovky mladých lidí si přišlo zakřičet do ulic,“ píše soudruh místopředseda, a dodává ( to už je taková bolševická mantra), že byli jistě zmanipulovaní. No, já jsem v Praze viděl několik tisíc lidí, ze kterých většina byla již hodně dospělá, a nemám ani pocit, že by se mnou v tomto ohledu někdo manipuloval, a také nevím, co je „novomajdanovského“ na vyjádření pokojného nesouhlasu se jmenováním trestně stíhaného a zkompromitovaného premiéra a proti ustanovení vlády s podporou komunistů.

A když už jsme u té tolerance budoucí možné vlády poslanci KSČM, tak ti ještě ani nejsou rozhodnuti, jak onu toleranci vyjádří (jestli odejdou ze sálu nebo budou hlasovat „pro“), a jestli ji vůbec vyjádří. Dá se tak očekávat, že handlování a vydírání bude pokračovat, takže pionýři, svazáci, kandidáti i straníci budou moci názorně sledovat, jak se to dělá. My ostatní se jenom utvrdíme v tom, že jakákoli spolupráce s komunisty je cesta do pekel. Miluji mlčenlivé soudruhy, bohužel asi žádné takové neznám.

 

Na závěr trocha té poezie. Kdyby se třeba v minulosti soudružka Švorcová prezentovala pouze v tomto duchu, bylo by na světě hned příjemněji. 

JIŘÍ WOLKER: VĚCI 
Miluji věci, mlčenlivé soudruhy, 
protože všichni nakládají s nimi, 
jako by nežily, 
a ony zatím žijí a dívají se na nás 
jak věrní psi pohledy soustředěnými 
a trpí, 
že žádný člověk k nim nepromluví. 
Ostýchají se první dát do řeči, 
mlčí, čekají, mlčí, 
a přeci 
tolik by chtěly trochu si porozprávět! 
Proto miluji věci 
a také miluji celý svět. 

 

Autor: Jiří Turner | pátek 8.6.2018 18:42 | karma článku: 36,18 | přečteno: 2175x