Končí rok Grety, bude její i ten následující?

Pokud si myslíte, že to byl rok prasete,nějakého mocného potentáta nebo jiné celebrity, nebudu vám to vymlouvat. Greta Thumbergová však zahýbala kdekým a kdečím. Více než její příznivci ji k tomu dopomohli její kritici a oponenti.

Za tento rok toho stihla Greta opravdu hodně. Z autistické tvrdohlavé školačky se stala globální celebrita, hvězda médií, diskusní partnerka světových politických lídrů a host nadnárodních institucí. Procestovala planetu, o jejíž osud má takovou obavu, a všude přivedla bílé muže středního a vyššího věku do stavu nepříčetnosti. Alespoň tedy většinu z nich.

Je otázkou, jestli její popularita vydrží i v roce následujícím. Dost možná že ano, protože není vůbec jednoduché se jí zbavit. Její kritici si s ní totiž úplně nevědí rady, neboť její aktivita nemá charakter byznysu (přestože byznys může zásadně ovlivnit a ten může ovlivnit i jí), nezpůsobuje jako ekoteroristé přímou škodu a neporušuje ani zákony a obecné normy. Jejím oponentům tak nezbývá než dokola omílat mantru, že je mladá a psychicky nemocná, což evidentně jiným nikterak nevadí. Sice se stále objevují nařčení, že je kýmsi nastrčená, ale co vím nikdo zatím neuvedl důkazy o tom, že ji někdo nastrčil ani rozumné argumenty proč by to někdo dělal. 

Záchrana světa je trvale platná deviza a na rozdíl od filmových hvězd, které svět zachraňují před tím či oním stále, je její aktivita uvěřitelná. Jde bez pokrytectví za určitým cílem a neslevuje, což mnohé dráždí, ale jinak to funguje jako dokonalá obrana. V obecných principech ji prakticky nelze oponovat (v konkrétních věcech pochopitelně ano), protože má na své straně emoce. Když je někdo upřímný a uvěřitelný, neznamená to ještě, že má pravdu. Objektivně vzato ji v mnohých dílčích záležitostech nemá, ale v té jedné jediné zcela zásadní otázce patrně ano. Náš svět je ohrožen jako nikdy dříve a vlivní a mocní tuto skutečnost ignorují. Zachránit ho tak mohou asi jen ti ne-vlivní a ne-mocní, kteří se jistým způsobem vlivnými a mocnými na chvíli stanou. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | úterý 31.12.2019 8:32 | karma článku: 11,67 | přečteno: 501x