Komentář ke komentářům ke komentáři kauzy „hidžáb“

V pátek jsem bezprostředně reagoval na to, co jsem sledoval v přímém přenosu ze soudní síně. Popsal jsem, co se skutečně odehrálo, a vyslovil jsem názor, že to byla banální věc, na které se přiživil, kdo jen mohl. 

To, co jsem si přečetl v komentářích na tento můj článek http://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=583087 mě, ač jsem zvyklý na ledacos, překvapilo. Po pravdě řečeno mě nejprve překvapilo, že se vůbec tolik lidí odhodlalo komentovat něco, co byl ve své podstatě popis vynesení rozsudku a komentář k tomu, co bylo zcela zjevné, tedy to, že na obou stranách angažovali různí „aktivisté“. Striktně jsem si dal záležet, abych ani jednu ze stran nepreferoval ani neostouzel více než druhou, přestože jsou mi obecně naši islamobijci z duše protivní. To je ovšem můj pocit a do tohoto článku jsem žádné takové emoce nepletl. Dokonce jsem vyjádřil předpoklad, že muslimská dívka lhala a zneužila domáháním se litery diskriminačního zákona nápravy něčeho, v čem zjevně sama pochybila, tedy k předložení řádných dokumentů podmiňujících studium na této škole.

Pominu-li „tradiční“ komentáře, které se zabývaly něčím jiným, než bylo v článku, tak jsem žasl nad tím, co někteří komentující byli schopni k této kauze napsat. Přišlo mi, že je mnohým líto, že nemáme náboženský soud, který by vydal rozsudek ukamenování.  To by si asi podle nich zasloužil každý, kdo se něčeho u soudu domáhá a neuspěje. V této souvislosti je třeba připomenout, že soud nekonstatoval, že se paní ředitelka nechovala diskriminačně nebo nevhodně, ale pouze se žalobě nepodařilo prokázat, že se tak chovala a naopak se prokázalo, že dívka nesplnila ony zákonné podmínky. Nošením hidžábu na školách se pak soud logicky nezabýval vůbec.

Může všemožně spekulovat, jak se to celé odehrálo, ale to je (v souladu s Cimrmanem) všechno, co tak můžeme dělat. Soud řešil fakta a také v jejich rámci rozhodl. Mám však obavu, že vskutku mnoho lidí řeší něco úplně jiného. Je jim zcela ukradené právo, princip nezávislého soudu, o etických principech náboženské svobody a tolerance ani nemluvě. Nechci na základě tohoto hodnotit stav společnosti, ale i kdyby to nebyl postoj většinový, tak je to pro mě smutný stav. To, že se nám nelíbí to, co se děje v muslimském světě, co přináší v západní Evropě za problémy migrace a islámský terorismus, ještě přeci nemůže znamenat, že se začneme chovat jako ti, které mnohdy oprávněně kritizujeme. Boj fanatiků islámských s antiislámskými není určitě to, co by vedlo k nějakému řešení problémů, které současný svět viditelně trápí. A zastávat se těch, kteří na této problematice parazitují, se mi zdá vysloveně hloupé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 30.1.2017 13:37 | karma článku: 15,35 | přečteno: 790x