Jen další vopičárna

Tentokrát to jsou neštovice. Covid se již okoukal, respektive ho mediálně převálcovala válka na Ukrajině, tak je třeba zase něco nového. K nastartování hysterie stačí fotka obsypaného Afričánčete a informace: už je to tady!

Jenom pro pořádek: covid je bezpochyby nemoc, která má i bez mediálního a společenského humbuku svou vážnou medicínskou podstatu a tím i nebezpečnost. Jenom si myslím, že ne vždy nevyhnutelné „škody“ zdravotního rázu doplnily zcela zbytečně škody nezdravotní, které jdou z velké části na vrub někdy až absurdní medializaci.

V případě tzv. „opičích neštovic“ se podle dostupných informací žádné vážné zdravotní problémy nepředpokládají a nemoc nemá ze své podstaty potenciál šířit se jako „chřipkové“ virózy. Může být prý nebezpečná, pokud je neléčená, ale pro standardní evropské zdravotnictví by neměla představovat žádný vážný problém.

Nemocní neštovicemi, ať už jakýmikoli, nepůsobí příliš esteticky. Obrázek černošského dítěte obsypaného boláky tak logicky vyvolává pocity, že takhle bych nechtěl, aby vypadalo moje dítě nebo snad já sám. No a mediální fenomén je na světě. Racionalita váhy tohoto problému je však hodně pochybná. Více jak polovina předčasných úmrtí je u nás způsobena špatným životním stylem: alkoholismem, kouřením, či hroznou životosprávou vedoucí k obezitě a na to navázanými nemocemi.

Mediální masáž zaměřená na správný životní styl a na fatální nebezpečí zásadních porušování principu dobré nebo alespoň únosné životosprávy nás asi moc nebaví, protože nabádá k disciplíně a k vlastní sebekázní. Asi je tak jednodušší se místo rizika infarktu, mrtvice, selhání ledvin či jater zabývat exotickou nemocí, se kterou se patrně vůbec nesetkáme, ale na kterou se kromě té mediální atraktivity dá naroubovat i kdeco ohledně jejich potenciálních šiřitelů.

Opičí neštovice se staly tématem, o kterém se mluví všude. V zaměstnání, v hospodě, u kadeřníka v tramvaji i doma a všiml jsem si, že právě potencionální šiřitelé hrají v takových rozpravách hlavní roli. S migranty z Afriky, odkud nemoc pochází, se pak svezou i migranti z Ukrajiny, kteří k nám prý zanáší zase jiné nemoci.

Bez ohledu na realitu, že nemoci, vážné i banální, přenášejí lidé, kteří se nacházeli v místech jejich výskytu, bych řekl, že žijeme v době, která přináší i jiná specifická rizika a tím i starosti, takže je asi v tomto ohledu docela zbytečné se zabývat vopičárnami.

Autor: Jiří Turner | úterý 24.5.2022 6:35 | karma článku: 22,38 | přečteno: 647x