Jak souvisí výsledky ankety Zlatý slavík s výsledky parlamentních voleb?

Bílá – Farna – Vondráčková, Gott- David - Ortel, Kabát – Ortel - Chinaski versus Babiš – Okamura – Fiala. Jsme konzervativní a zároveň snadno ovlivnitelní, nebo prostě jenom hloupí a bez vkusu.

Možná spojování nespojitelného, možná hledání společných příčin tam, kde se nalézt nedají. Přestože hlasování o nejlepších pěvcích, pěnicích, a pějících útvarech reprezentuje jiný a nesrovnatelně menší vzorek obyvatelstva, než při volbách, něco to o nás vypovídá. Kdybych se měl vyjádřit velmi nekorektně, tak bych použil dvě poslední charakteristiky z perexu.

Jasně, kdo jsem já, abych mohl hodnotit vkus a rozum národa? Konečně žádná funkce „arbiter elagantiarum“ nebyla zavedena a zavedena nebude. Může to působit absurdně, ale přijde mi to někdy trochu škoda, možná nám chybí. Na druhou stranu by nemohla být taková osoba volena přímou volbou, protože by se jí stal někdo, kdo by stanovil podobné pořadí jako lid při volbě "slavíků" nebo poslední volbě prezidenta. Ale kdo by ho ustanovoval? Rada moudrých? A kdo by určoval, kdo v té radě bude, a kdo je tedy moudrý, a kdo ne? Asi nějaký "rozhodčí". A jsme tam, kde jsme byli. Stejně jako v jakékoli jiné oblasti je to principiálně neřešitelný problém. 

Marné stesky, jakákoli anketa takového typu nevypovídá nic o interpretačních kvalitách oceněných (přestože o této kvalitě u vítězů nemůže být pochyb), ani o komerční úspěšnosti (i když i ta je u mnohých vysoká) a už vůbec ne o nějakých občanských postojích (i když i ty letos jako loni zamíchaly kartami) vše se nějak pojí a prolíná. Ten to dostal za to, ten zas za něco jiného, přesně jako v politice.

A to je asi ten jediný společný jmenovatel .Míra vkusu a rozumu. V hudbě máme možnost si vybrat tu svou, bez ohledu na to, co se líbí jiným nebo většině. V politice to tak není,vybrat si můžeme, ale vítěz bere vše (nebo skoro vše). Neodpustím si však přesto zcela soukromý soud: Dokud budou takovéto výsledky ankety Zlatý slavík, bude i naše politika stát za starou bačkoru

Autor: Jiří Turner | neděle 26.11.2017 9:21 | karma článku: 23,12 | přečteno: 5205x