Jak se stala z Harryho Pottera propagace antisemitismu

Paní Rowlingová, která aktuálně sbírá kritiku ze všech stran, se do svého slavného díla snažila zakomponovat ušlechtilé principy sociální, genderové i rasové rovnosti. Asi se snažila málo, šílená doba ji stejně dostala.

J. K. Rowlingová to schytala už dříve za své příspěvky k problematice genderové. Nutno říci, že to byly výroky tak liberální, smířlivé a empatické, že mi zůstává rozum stát, jak mohly někoho popudit, ale aktuálně se řeší další „skandál“, tentokrát rasový, respektive antisemitský.

Nařčena z antisemitismu je společně s ní i představitelka jedné z hlavních rolí filmové podoby Harryho Pottera Emma Watsonová. V jejím případě se to ovšem týká výroků s Potterem nesouvisejících. Slečna Watsonová si totiž dovolila komentovat problematiku palestinsko-izraelského konfliktu. Fundovanější rozbor jejího „zločinu“ si můžete přečíst (zde a zde) od autora v této věci povolanějšího, byť poněkud zápasícího s objektivitou, který se o paralelní kauze „Potter“, čert ví proč, ani nezmínil.

Antisemitismus Rowlingové se však týká přímo románu a jeho filmové podoby, a to konkrétně prostřednictvím skřetů tzv. Gringottovy banky, kteří jsou dle mínění kritiků „karikaturou Žida“ a to ve smyslu nechvalně známého antisemitského traktátu „Protokoly sionských mudrců“. Jsou to takové zrůdičky s křivýma nohama a zahnutým nosem, pod kterými si „logicky“ každé dnešní dítě představí židovského lichváře z počátku 20. století, kdy byli skutečně takto Židé karikováni.

Co k tomu říci? I obecně ušlechtilé myšlenky lze dohnat do zcela absurdního stavu: „Black Lives Matter“, stejně jakékoli projevy politické korektnosti. Nechci dělat to, co sám často kritizuji, tedy medializované stanovisko jednotlivce či nějaké malé, specifické skupiny prezentovat jako celospolečenský problém. Ne, to opravdu dělat nechci, ale přijde mi užitečné na takovéto absurdity poukazovat a případně je zesměšňovat, aby se z toho nestal „blázinec“, jako v případě „BLM“.

Je-li aktuálně společnost ve Spojených státech extrémně přecitlivělá na vše, co se týká Afroameričanů či jiných, zde hojně žijících etnik, je-li tam absurdně řešena genderová problematika a bují-li politická korektnost, a tento stav se přenáší do Evropy, je, myslím, třeba usilovat o prosazování uváženého a rozumného přístupu, a ne místo toho přebírat podobnou přecitlivělost Izraelců, potažmo Židů, která je u nich samotných vcelku pochopitelná, ale nemusí ji s nimi snad sdílet celý svět.

Názorně vidíme, jaké reakce vyvolává špatně či přehnaně řešená a prezentovaná rasová problematika v případě Romů, černochů, Arabů a jiných etnik. Není tak jistě třeba rozdmychávat plamínky antisemitismu tím, že se bude jako antisemitismus prezentovat třeba jen osobní věcně kritický přístup k některým politickým krokům státu Izrael nebo se začnou cenzurovat umělecká díla, která popisují, či jen evokují negativní přístup k židovství.    

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/spisovatelku-rowlingovou-a-herecku-watsonovou-osocili-z-antisemitismu-40383003#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=NaGJt1SjyE7-202201051957&dop_id=40383003

Autor: Jiří Turner | středa 5.1.2022 20:44 | karma článku: 37,11 | přečteno: 4682x