Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

Je možná zbytečné, abych zde uváděl, že jsem zcela prost jakýchkoli rasových předsudků. Mám mezi Romy známé a přátele a svého času jsem se romské problematice hodně věnoval. Rozumím tomu, že je těžké se vypořádat s hendikepem, který nespočívá v tom, že dotyčný je Rom, to už dávno není pravda, ale že se narodil v prostředí, ze kterého se těžko odchází, které obvykle nepřispívá k nabytí dobrého vzdělání a tím následně i solidního zaměstnání, a které vychovává spíše k nezodpovědnosti než k řádnému a disciplinovanému životu.

Vážím si Romů, kteří se od cikánského způsobu života (mám na mysli způsob života, který praktikuje část společnosti bez ohledu na svou národnostní či rasovou identifikaci) dokázali odpoutat a prosadili se, nebo prostě jenom žijí jako normální slušní a spořádaní lidé. Nemyslím si, že se aktuálně k těmto lidem chová systém nepřátelsky, naopak existuje řada programů, v rámci kterých je jim poskytována pomoc a všímám si, že i lidé trpící (někdy oprávněně) určitými předsudky a stereotypy ocení, když se Romové stanou úspěšnými lidmi.

Společenské nálady jsou však v etnických i národnostních otázkách velmi křehké. Stačí velmi málo k tomu, aby se na základě několika událostí, incidentů a někdy i zveličovaných a dezinformačně podávaných skutečností vše změnilo. Tak vznikla společenská averze či přímo nenávist vůči muslimům, se kterými většina lidí nemá vůbec žádnou osobní zkušenost, Židům a dnes třeba Ukrajincům, na které jsme elegantně přehodili zodpovědnost za naše vlastní problémy.  Vzniká-li toto bezděčně, o to více je to problematické, když se příslušníci nějaké specifické komunity reálně proviní. Ukrajinec znásilní školačku, muslim připravuje teroristický útok a romský muzikant se třeba nechá na prestižní akci pomoučnit, aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem tmavého chlapce, který musí překonávat překážky a čelit různým příkořím.

Je mi osobně velmi líto, že se Jan Bendig k něčemu takovému snížil, a být Romem, byl bych na něho velmi rozezlen, protože tenhle člověk jednou neuvážeností, pokazil práci a úsilí možná stovek lidí, Romů i gadžů, kteří se romské problematice věnují. Rasově motivovaný útok je svinstvo, které nemá v civilizované společnosti co dělat, ale zinscenovaná mystifikace není o nic lepší.

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/bendig-podvrh-s-moukou-hrozi-trest-utvar-policie-terorismus.A240221_215111_lidicky_remy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 22.2.2024 11:16 | karma článku: 26,56 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 18,74

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,48