Jak jinak na Staníky?

Policie obvinila bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům ve Sněmovně. Muselo k tomu dojít? Bohužel asi muselo, protože jeho nadřízení to asi jinak řešit nehodlali.   

Když se někdo ve slušné hospodě ožere jak mužik, je sprostý neuctivý k dámám, tak ho někdo jiný chytne za flígr, vyvede ho na vzduch, a pokud se brání, tak ho při té příležitosti trochu propleskne. A je to. Když to udělá zaměstnanec v práci, tak to řeší jeho nadřízení. Když se to opakuje, dostane padáka. Když je tím „zaměstnavatelem“ politická strana, tak by si měla s nápravou včetně omluvy a s ujištěním, že se jednalo o exces jednotlivce, pěkně pospíšit.

SPD ovšem není jen tak ledasjakou stranou a její předseda se patrně ještě v životě nikomu neomluvil, přestože příležitostí si vytvořil on i jeho strana nemálo. To, že SPD nechala tohle čuně opakovaně veřejně urážet přítomné a vykřikovat rasistické a xenofobní výroky, je vizitkou tohoto politického hnutí, a že místo omluvy pan předseda Okamura, se ještě navážel do „poškozené“ exministryně Marxové, je už zcela zahranou čehokoli.

Můžeme mít jistě nějaké názory na jiná etnika, jiná náboženství a konečně i na paní Marxovou, ale to nikoho neopravňuje k takovému chování. Je v této souvislosti smutné i to, že řada svědků tohoto i dřívějších excesů pana Staníka neudělala nic. Nikdo ho nechytl za ten flígr, nikdo se neměl k tomu ho veřejně nekritizovat, a nikdo na něho z politiků také nepodal trestní oznámení. Proč? Že by nějaká loajalita ke kolegovi? Mne by tedy označení kolega v případě Staníka asi urazilo. Přestože trestní oznámení podal jakýsi aktivista, policie asi nebude mít problém se shromážděním svědeckých výpovědí, už teď se v médiích (trochu opožděně) svědci hlásí.

Mohli jsme se také dozvědět, že prý tajemník Staník už není tajemníkem, ani členem SPD, byť všude dosud formálně figuruje, a Strana přímé demokracie, což mě opravdu pobavilo, se k tomu již nebude vyjadřovat.  Slyšíte dobře: Strana, která se ústy svého předsedy a zakladatele neváhá vyjadřovat ke všemu, i k tomu, do čeho jí vůbec nic není, i k tomu, čemu díky intelektuální úrovni pana předsedy vůbec nerozumí, se nebude vyjadřovat k tomu, že její významný funkcionář dělal, co dělal, je obviněn z trestného činu a panují nejasnosti o jeho aktuální pozici.

Rozhodně nemá nějaký obecně kladný vztah k vládě Andreje Babiše a k řadě jeho ministrů, ale v tomto případě musím kvitovat výroky ministra spravedlnosti Pelikána, že: „SPD je fašistická strana. Odstoupím, bude-li na ní vláda záviset. Referendum není zásadní.“ Konečně obsílku možná brzy za své výroky dostane i pan předseda Okamura.

Když se vrátím oklikou k názvu a perexu tohoto článku, osobně nemám žádné potěšení ze stavu, kdy jsou lidé trestně stíhání za to, co někde v opilosti nebo v afektu vykřikují. Bohužel v případě politiků selhávají ony normální, pro běžné lidi běžné mechanismy řešení, jako ten, který jsem v úvodu článku popsal. Takže pan Staník dostane třeba podmínku, a když si nedá pokoj, půjde bručet. A pan Okamura ho může směle následovat. 

Zdroje:

https://zpravy.idnes.cz/snemovna-trestni-oznameni-obvineni-zlociny-proti-lidskosti-spd-stanik-1am-/domaci.aspx?c=A180221_092817_domaci_bja

https://www.novinky.cz/domaci/464024-policie-obvinila-extajemnika-spd-z-podnecovani-k-rasove-nenavisti.html

https://www.denik.cz/z_domova/tajemnika-spd-stanika-obvinila-policie-z-sireni-nenavisti-hrozi-mu-tri-roky-20180221.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Stan%C3%ADk

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2397175-pelikan-odmita-podporu-vlady-od-okamurova-hnuti-spd-je-podle-nej-fasisticka

https://archiv.ihned.cz/c1-66055820-ve-vlade-s-podporou-fasisticke-spd-nebudu-to-radeji-skoncim-rika-ministr-pelikan

 

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 21.2.2018 13:15 | karma článku: 18,21 | přečteno: 561x