Jak chcete žít bez koní (a s elektromobily)?

To kdysi říkali zastánci pohonu založeném na spásání "obnovitelných zdrojů" a dnes to říkají ti, kteří lpí na tom, aby jejich koně řehtali díky spalování fosilních paliv. Vždy je těžké si představit, že by něco mohlo být jinak.

Když jsem před lety četl a poslouchal posměšné komentáře na adresu prvních elektromobilů a hybridů, napadlo mě, že takhle nějak dle dobových zdrojů reagovali před více jak sto lety kritici prvních automobilů. Vozy založené na spalování derivátů ropy vypadaly příliš složité, poruchové, drahé, nebezpečné a nerentabilní, a to právě díky onomu palivu, které někdo někde musí vytěžit, zpracovat, dovézt, znovu zpracovat a distribuovat, a jehož zásoby nejsou logicky bezedné.

Vědecko-technologický skok způsobený hlavně světovými válkami vše změnil. Koncem 40. let minulého století už nepochyboval nikdo. Myslím si, že ve 40. letech tohoto století už také nikdo nebude pochybovat o tom, že dopravu zajistí v budoucnu pouze elektricky poháněné dopravní prostředky. Důvod je prostý“ zásoby fosilních paliv se ztenčí a jejích posledních zbytků bude na spálení škoda. Elektrickou energii k nabytí baterií či k přímému pohonu lze získat i jinak a možností k jejímu získání i uchování bude přibývat.

Osud spalovacích motorů bude asi totožný s osudem koní. Stane se z nich hobby. Lidé je budou v dopravních prostředcích používat pro zábavu nebo jen pro zcela specifické činnosti.  Stejně jako kdysi v případě spalovacích motorů jsme se i v případě elektromobility vydali, a ještě vydáme řadou slepých cest, ale to je normální proces, který vede jen k nalezení té cesty optimální. Nutnost koupě elektricky poháněného vozu už mě asi nepostihne, ale pro naše děti to už je zcela reálná alternativa a pro vnuky to už bude naprostý standard.

Skeptici, pochybovači a kverulanti pomalu zmlknou a diskuse se přesune pouze do oblasti nejlepšího způsobu získávání energie. Je ovšem také možné, že míra zatížení této planety rychle překoná míru našich schopností ji zachránit či alespoň udržovat dlouhodobě udržitelný stav. V takovém případě se v budoucnu můžeme vrátit zpátky ke koním, ale třeba také k pazourkovým nožům.

Autor: Jiří Turner | pátek 21.5.2021 8:48 | karma článku: 0 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,41

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02