Já jsem ti to vrátil, ale ty mi z toho budeš platit!

V reálném životě by to každý považoval za fantasmagorii. Ve vztahu státu a církví to tak asi není, přestože podstata je tatáž. Pokud k vyrovnání s církvemi došlo v této podobě, je nesmyslné se k tomu již vracet.

Ona je to vlastně jen taková hra. Hra, ve které  ve své podstatě nejde ani tak o peníze, jako o politikaření. Ta daň ročně představuje částku něco přes tři sta milionů, což je v hospodaření státu pakatel. Je to politická hra, ve která hlavní roli hrají komunisté.  Paradoxně ti komunisté, kteří církvím majetek ukradli a nesmířili se s tím, že jim ho jiný režim státu vrátil.

Komunisté podmínili projednáváním tohoto zákona podporu Babišově vládě a teď jí tím vydírají. Že zákon Sněmovnou projde i díky hlasům lokajské ČSSD a všehoschopné SPD, asi nikoho nepřekvapí. Nebude však ani překvapením, když zákon coby naprostý paskvil smete Ústavní soud.

To však už nikoho netrápí, vlk se nažere - komunisté si šplhnou u svých příznivců a vládní koalice si udobří komunisty, a koza v podobě stávajícího stavu zůstane celá. Výsledkem tak bude pouze zmařený čas Sněmovny, Senátu a Ústavního soudu, který mohl být věnován něčemu užitečnému.

Rozpoutá se také opět „celospolečenská diskuse“ (ke které svou troškou do mlýna také tímto článkem přispívám) o něčem, co po letech zjitřených emocí přestalo většinu lidí trápit. Osobně se mi způsob vyrovnání státu s církvemi nelíbil, a to nemluvím o finanční výši, kterou neumím posoudit, ale o způsobu vyrovnání, ale pokud již byla tato záležitost uzavřena je zbytečné a nechutné ji znovu otvírat.

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 23.1.2019 11:03 | karma článku: 29,66 | přečteno: 1073x