Halucinogeny, 3. část: delirogeny

Rulík, blín a durman jsou jedny z nejpopulárnějších jedovatých rostlin a právě ony obsahují tuto skupinu halucinogenů. Tento díl je tedy spíše o tom, jak se spolehlivě otrávit, než jak si „udělat dobře“.

Už v názvu cítíme přítomnost slova delirium, což je duševní stav, vznikající v reakci na ohrožení mozku. Ústředními znaky jsou zmatenost a dezorientace, změny vědomí a chování, vnímání i prožitku. Delirogeny vyvolávají sluchové, zrakové, čichové, hmatové a pohybové halucinace, obsahově zpravidla bizarní, nebo děsivé. Objevuje se nepřekonatelná touha po pohybu, dojem levitace a divoká vzrušenost střídaná celkovou strnulostí. Navzdory svému plně legálnímu postavení jsou nicméně zneužívané jen velmi vzácně a toxikomané se jim spíše vyhýbají, legislativně jsou delirogeny vnímány jako jedy a nikoliv jako drogy. K jejich toxickému působení neodmyslitelně patří i velmi nepříjemné, nepředvídatelné a potencionálně smrtelné účinky, jakými jsou tachykardie (zvýšená tepová frekvence), blokáda pocení a s ní souvisejíc í hypertermie (přehřátí organismu), přičemž hrozí srdeční selhání a naprosté vyčerpání. Typické je vysychání sliznic vyúsťující v krajních případech až v poškození zraku. Příznačná je také dilatace zřítelnic, rozostřené vidění, břišní křeče, úporné bolesti hlavy, závratě, nevolnost a zvracen í.

Vzhledem k tomu, že se delirogeny vyskytují v rostlinách a houbách po celém světě, představovaly a stále představují vyhledávané prostředky využívané za účelem šamanismu, čarodějnictví, věštění a kontaktu s duchy zesnulých.  S tím do jisté míry souvisí i jejich užití v medicíně, v té primitivní i v té současné, v přírodní i v syntetické podobě.

Delirogeny většinou dělíme do těchto tří skupin:

 

1)Tropanové alkaloidy

Atropin - v Durmanu obecném, Rulíku zlomocném

Hyoscyamin – v Blínu černém, Durmanu obecném i v Rulíku zlomocném

Skopolamin – v Blínu černém

Atropin má široké použití v medicíně používá se v očním lékařství, chirurgii, anesteziologii a kardiologii. Tento alkaloid způsobuje rozšíření zornic, což napomáhá diagnóze některých očních chorob. Používá se jako oční kapky při léčbě očních vad či poškození oka.Injekce atropinu jsou používány v léčbě brachykardie (snížená srdeční frekvence). Atropin také slouží jako protijed na otravu organofosfátovými insekticidy (diazinon) a nervovými plyny. Protilátka proti atropinu samotnému je fyzostigmin nebo pilokarpin. Atropin se také používá k odstranění křečí hladkého svalstva a také k léčení Parkinsonovy choroby.

Hyoscyamin má užití pro symptomatickou léčbu různých trávicích potíží, například křečí, peptických vředů, syndromu dráždivého tračníku, pankreatitidy, koliky a cystitidy. Používá se i při některých srdečních problémech, pro potlačování některých symptomů Parkinsonovy nemoci a pro omezování sekrece v dýchacím ústrojí při paliativní péči.

Skopolamin působí především na zklidnění organismu, k tlumení zvracení, eventuálně k léčbě parkinsonismu. V kombinaci s podobnými látkami k tlumení křečí. Ze všech jmenovaných tropanových alkaloidů se nejčastěji zneužívá.

2)Disubstiuované estery kyseliny glykolové

 jsou většinou syntetická léčiva jako Benactyzine, Ditran a Dicyclomine

3)Antihistaminika

jsou látky používané k léčbě alergií na principu potlačení účinků vyvolaných histaminem na histaminovém receptoru. Histamin je endogenní chemická látka, která se uvolňuje při alergických reakcích. Jsou to například: Dimenhydrinát, Difenhydramin, Doxylaminn

Autor: Jiří Turner | středa 4.11.2015 9:19 | karma článku: 11,11 | přečteno: 565x