Drahoráček

Může uspět Michal Horáček proti Zemanovi? Těžko. Může uspět Jiří Drahoš? Těžko říci. Docela ale věřím tomu, že mohou uspět jako tandem, ze kterého ten úspěšnější Miloše Zemana porazí zcela zásadním způsobem.

Může to vypadat jako situace: „Všichni proti Zemanovi!“ A nejen vypadat. Bude to tak. Kandidatura nějaké alternativy současného prezidenta mi přijde zcela nepravděpodobná. I kdyby se proti němu nikdo z uvedených nijak nevymezoval (což přímo nedělá ani jeden a profesor Drahoš zatím vůbec ne), tak to ze své podstaty tak bude, protože oba pánové jsou vskutku jiní a jiní asi budou i další možní kandidáti.

Obavu mám však z toho, že se i oba velmi liší i od současných Trumpů a Le Penových, kteří válcují současná politická kolbiště, ale možná Francouzi ukážou, že jsou jiní než Američané, což bychom mohli snad udělat také. Na každý pád je patrné, že naše volby budou mít onen bipolární charakter. Na jednom pomyslném pólu bude sedět Miloš Zeman, a na druhém se budou tlačit ti ostatní. Je pak důležité, budou-li se jen tlačit, nebo posléze ze svého středu vyzvednou (třeba až ve druhém kole) nejkonkurenceschopnějšího adepta.

Poslouchal jsem včera rozhovor s Jiřím Drahošem, a je to už několikátý podnět, který by v mém osobním rozhodování vytvořil dilema mezi ním a Michalem Horáčkem. V reálné volbě bych pak jistě preferoval toho úspěšnějšího, ale primárně zatím neví. Nevýhodou profesora Drahoše může být financování kampaně, což však ve své podstatě a při dobrém marketingu může být i výhoda v souvislosti s „amorálně vydělanými penězi“ Michala Horáčka a podivnými sponzory pana prezidenta. Dosluhující předseda Akademie věd může být i přijatelný pro široké spektrum politických stran a tím i jejich sympatizantů. Jeho velkou výhodou je i mimořádný kredit úspěšného vědce a vědeckého manažera, neposkvrněná minulost a zcela mimořádná noblesa veřejného vystupování. Jenom si tak smutně říkám, jestli jsou právě toto atributy potřebné u nás k úspěšné kandidatuře. Leckde ve světě tomu tak evidentně není.

Vrátím-li se k názvu a k perexu článku, spekuluji, že Horáček a Drahoš jsou natolik rozdílní, že mohou oslovit poměrně široké spektrum voličů, ale natolik podobní, aby voliči toho méně úspěšného dali podporu tomu úspěšnějšímu. Do hry jistě vstoupí ještě další adepti a je otázkou, na čí úkor budou „brát body“.

Profesor Drahoš není ještě definitivně rozhodnutý, ale já jsem rád, že takový možný kandidát existuje. Jsem rád i za to, že zatím adepti neodpovídají mojí klausuli: „každý bude lepší než Zeman“, ale mají svou nespornou kvalitu. O prezidentovi však rozhodnou voliči, což je fakt stejně tak chvályhodný jako problematický.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | středa 15.2.2017 9:06 | karma článku: 14,20 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:01 | Karma: 0

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16