Dej bože, aby si totéž s ohledem na příští volby řekli i voliči

Řeč je o vyjádření té „dámy“, jež trůní na Ministerstvu financí, a která se se slovníkem chovatelky skotu obrátila nejen na koaličního partnera, ale i na všechny ty, kteří mají získat kompenzaci, potažmo na ty, kteří něco chtějí. 

Ta slova zněla: příště se na vás vysereme, což jisto jistě nemůže být nepublikovatelné vyjádření, když se tak veřejně vyjadřuje místopředsedkyně vlády. Nechci být přehnaně útlocitný, přehnaně náročný ani přehnaně kritický, ale už mě nebaví se dozvídat, že stejná paní zanedbává své povinnosti, protože neumí dobře anglicky, což předseda vlády České republiky omlouvá tím, že on zase neumí dobře česky, a že s prostředky, které má za úkol svědomitě spravovat, zachází tak, jako by byly její.

Aby bylo tedy úplně jasno, pokud jsou použity obraty typu: vláda dala, vláda poskytla, vláda pro nás nakoupila apod., neznamená to, že cosi učinila s prostředky, které jsou její, ale pouze v rámci jejich správy je ve veřejném zájmu použila, přerozdělila nebo investovala. Z toho plyne, že zásadní manipulace s těmito prostředky by měly být řádně zdůvodněny, vysvětleny a pokud možno posvěceny Parlamentem. Což také znamená, že ten, kdo toto požaduje a chce o tomto diskutovat, nemá být posílán kamsi (paní ministryně by asi řekla do prdele), ale má mu to být umožněno, aby na základě toho byl přesvědčen i občan.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/schillerova-urazka-cssd-kompenzacni-bonus-kalousek-jurecka.A200527_090318_domaci_kop

Autor: Jiří Turner | středa 27.5.2020 14:30 | karma článku: 34,21 | přečteno: 1417x