Číňanům vadí už i „pr“

Do Číny nepojede Guarneri Trio Prague, ale ani Pražákovo kvarteto. Důvodem jsou postoje pražského „pirátského“ magistrátu k Tchaj-wanu a Tibetu. Prý musíme oprášit loajalitu k čínskému režimu, jinak si nevrzneme.

Lépe řečeno „nevrznou si“ v Číně zmínění hudebníci, což je mi líto, a hrozí to asi i mnohým jejich kolegům, případně také průmyslníkům, jejichž jméno či název firmy obsahuje v názvu cosi evokujícího Prahu. Trvat to bude patrně do té doby, než primátor Hřib (všimněte si pr-imátor a ještě pr-ažský) přileze po kolenou za čínským velvyslancem, pobije třikrát hlavou o zem a veřejně spálí tibetskou vlajku.

Netuším, jak na onen zákaz reagují hudebníci, jestli spílají Hřibovi, uvažují o přejmenování tělesa či změně příjmení, nebo se v nich zkoncentrují zbytky naší národní hrdosti a furianství a jako reakci uspořádají charitativní koncert pro Tibet, aby ten zákaz měl alespoň nějaké opodstatnění.

Možná se časem dozvíme, že Magistrát ohrožuje i bájné čínské investice u nás. Nevím, jestli tak nutně čínské investice potřebujeme, ale čínské akvizice, které jeden vysoce postavený prognostik za investice vydává, nás rozhodně nespasí. I kdyby se pražské, potažmo české rebelantství stupňovalo, asi to neohrozí import čínského zboží, protože obchodníci všude na světě, tedy i v Číně, kdykoli vymění ideály a hrdost za prachy.

Mohlo by to možná ohrozit export, ale i v tomto případě to může být podobné jako v případě výše uvedených hudebníků. Jsou-li dobří, pozvou je jinam. Sám za sebe pak mohu říci, že skousnu hypotetický pokles své životní úrovně kvůli kritickým výrokům na adresu čínského režimu, a také oželím hypotetický růst své životní úrovně, který by byl podmíněn lízáním holínek různých autokratických a totalitních režimů.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-soubor-praha-ruseni-cesko-vystoupeni.A190905_061608_zahranicni_bur

https://www.lidovky.cz/domov/cinany-pobouril-vyrok-primatora-hriba-rusi-akce-umelcu-spjatych-s-prahou.A190428_152834_ln_zahranici_ele  

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 5.9.2019 10:46 | karma článku: 23,84 | přečteno: 751x