Bude bez Zemana svět lepší?

Ještě nestačil zmizet z našípolitiky,a ještě neskončil v propadlišti dějin, a už se ozývají hlasy, že odchází politik starého dobrého střihu, pragmatik, fenomenální politický hráč, skvělý rétor, vzdělanec a zábavný “hláškař.” 

Se světem se asi nic nestane, ale z tuzemské politiky zmizí dle mého soudu symbol všeho špatného, co si s politikou spojujeme a dost možná i určitá alegorie všemožných nectností, charakterových poklesků a nepatřičného chování. 

Imponuje-li, respektive imponovala-li, když ještě existovala, někomu Zemanova politická protřelost, obratnost a prozíravost, rétorické dovednosti a vzdělanost, je dobré se ptát, k čemu byly tyto nepochybné schopnosti použity. Zeptejme se a odpovězme si bez jakékoli nostalgie, co dobrého pro tento stát a jeho občany osobně Miloš Zeman prokazatelně udělal? Z mého pohledu nic. Nenacházím jedinou Zemanovu osobní zásluhu na čemkoli jednoznačně pozitivním, naopak výčet jeho negativních počinů by byl dlouhý jak psí jazyk. 

Je asi zbytečné zde prezentovat soupis Zemanových morálních prohřešků, ostudných výroků i ostudných počinů. O tom byly sepsány tisíce stran textu a byly natočeny tisíce reportáží a komentářů. Zásadní mi přijde jen princip, že veskrze amorální člověk může jen velni těžko působit pozitivně. Zeman byl posedlý touhou po moci a chorobnou touhou se za každou cenu nějakým způsobem prosadit, upozorňovat na svoji osobu a všemi prostředky prosazovat svou vůli. 

Jen toto stačí k tomu, aby když se takový jedinec dostane k moci, stal se nebezpečným pro své okolí, pro stát a ve specifických případech i pro svět. To, co jsme mohli sledovat u Miloše Zemana, bylo a je vlastní všem negativním postavám světových dějin. V tomto ohledu můžeme být rádi, že se Zemanovi za celou dobu jeho politického účinkování nepodařilo prosadit žádné zásadní změny ústavy vedoucí k prezidentskému systému a nepodařilo se mu změnit politickou orientaci naší země. 

Vytvořil sice z Hradu nové mocenské centrum, obklopil se naprosto neuvěřitelnou sebrankou spolupracovníků, podařilo se mu škodit všem svým odpůrcům, kritikům i byť jen názorovým oponentům, a naopak vyjadřoval sympatie, prosazoval podporu a pomoc lidem, organizacím a státům naprosto nehodným takové podpory od hlavy civilizovaného státu, nicméně v konečném efektu se mu nepodařilo nic zásadního. Zeman se nakonec nestal významnou osobností ani v tom negativním smyslu. 

Po Miloši Zemanovi tu zbude jen spousta ostudy, odstrašující prototyp politika a podobně odstrašující příklad člověka, který místo toho, aby působil jako vzor, morální pilíř, budil úctu a respekt, se stal symbolem pravého opaku. Jediné, co bych si v souvislosti s Milošem Zemanem přál, je tak to, abychom na něho co nejdříve zapomněli. Doufám, že nám k tomu významně pomůže i nastupující prezident. 

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pithart-k-zemanovi-bezpaterni-cynik-skudce-technolog-moci-zrazujici-spojence-40425088#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-klaus-k-zemanovi-jeho-hlas-bude-chybet-40425099#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz 

https://www.novinky.cz/clanek/komentare-komentar-zeman-byl-posedly-moci-40423525#source=hp&seq_no=10&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=abtest216_firmy_novy_backend_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz 

 

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 8.3.2023 11:11 | karma článku: 26,25 | přečteno: 533x