Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útěk Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera z Osvětimi

V dubnu 1944 se dvěma mladým mužům, Židům pocházejícím ze Slovenska, podařil útěk z vyhlazovacího tábora v Osvětimi (Auschwitz-Birkenau). Byl to ojedinělý čin. Jeden z mála zdařilých útěků z podobných, strašlivých podmínek.

...

Více než do jiného si takové činy vyžadovaly obrovskou vůli a sílu přesvědčení. Byl to pokus o záchranu nezměrného množství lidských životů v době, kdy hrůzné soukolí nacistického vyhlazování běželo naplno. Jako dítě jsem měl možnost díky své rodině - díky přátelským kontaktům mých rodičů - potkat několik lidí, kteří hrůzu koncentráků přežili a vrátili se po válce domů. Slyšel jsem od nich téměř až suché konstatování o podmínkách, které byly tak hrozné, že fyzicky či lékařsky vzato, nebylo možné je přežít. Tito lidé mluvili o tom, že přežili jen díky obrovské vůli. Domnívám se, že o to větší motivaci, vůli přežít a uspět s plánem útěku, měli zmínění dva nesmírně stateční muži 
Rudolf Vrba a Alfred Wetzler se po zdařilém útěku ukrývali v Žilině, kde se jim podařilo sepsat zprávu o ďábelském vyhlazovacím soukolí Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Tu se pak podařilo propašovat do Švýcarska a odtud putovala přes příslušné ambasády ke spojencům, zejména do Británie a USA. Dostala se také do Vatikánu. Zprávu poté vysílala BBC a šířila se v tisku. Stala se jedním z klíčových dokumentů o době nacistické hrůzovlády a o jejích zločinech.) Zde např citát:
"V době, kdy plynové komory v Birkenau běžely na plné obrátky a kdy začínaly deportace maďarských Židů do Osvětimi, chtěli Wetzler s Vrbou varovat, co ve skutečnosti znamená „přesídlení na východ“, jehož pravý smysl se nacistům v té době stále dařilo do značné míry držet v tajnosti. Věřili, že se jim tak podaří podnítit přijetí opatření, která by nacistický plán zmařila. Ani jedné z těchto tragických událostí se bohužel zabránit nepodařilo. Bez jednoznačné odpovědi zůstává otázka, proč ti, kteří byli s obsahem zprávy seznámeni, zejména pak představitelé maďarských Židů a spojenci, zatajili pravdu před oběťmi či nepodnikli dostatečné kroky k zastavení probíhající genocidy. Zpráva Wetzlera a Vrby se ale každopádně stala jedním z prvních podrobných písemných dokumentů očitých svědků o holocaustu. Potvrdila autentičnost dosavadních zpráv o nacistických koncentračních táborech, jimž se často přisuzovala malá důvěryhodnost, protože popisovaly skutečnosti natolik hrůzné, že překračovaly představivost veřejnosti. Po válce byla využita v tzv. norimberském procesu a dnes je považována za jeden z nejdůležitějších dokumentů 20. století." 
(zdroj: https://www.holocaust.cz/utek-rudolfa-vrby-a-alfreda-wetzlera/ )
V citovaném odkazu je také stručný popis života obou hrdinů příběhu, velice doporučuji nahlédnout.  Rudolf Vrba se původně jmenoval Walter Rosenberg (jméno si změnil až později). Měl po válce velice pozoruhodnou životní dráhu, stojí zato se s ní důkladně seznámit. Alfréd Wetzler napsal v roce 1964 vzpomínky pod pseudonymem Jozef Lánik. Pod názvem "Čo Dante nevidel" vyšly např. v roce 1989 v Bratislavě.

Wetzler s Vrbou naléhali na spojence, aby aspoň bombardovali železniční tratě vedoucí do Osvětimi, aby se tím ztížily transporty. Bombardování se nakonec neuskutečnilo a do jisté míry snad lze i pochopit důvody. Vojenské síly spojenců, byly napjaté na doraz. Celkově je však tragedií, že ani po zveřejnění zprávy od Wetzlera a Vrby se nepodařilo významněji zabránit nacistům v pokračování hrůz, které páchali. Zvláštní okolností také je, že ani Rudá armáda, která při svém tažení proti nacistům osvobodila v lednu 1945 Osvětim. podle všeho také nic moc nevěděla o tom, o jaké místo hrůzy ve skutečnosti šlo. "Když 27. ledna 1945 vstoupili vojáci Rudé armády do největšího nacistického vyhlazovacího tábora, byli šokováni. O existenci tábora se dozvěděli jen pár dní před tím, než k Osvětimi dorazili. Tak otřesné obrazy lidského utrpení nečekali." (zdroj zde)

...

Můj blog je však věnován především dvěma nesmírně statečným lidem Rudolfu Vrbovi a Alfrédu Wetzlerovi a jejich nezapomenutelnému činu. Čest jejich památce.

______________________________________________________

Dne 1. února 2020 byl zveřejněn v pořadu "V souvislostech" zveřejněn na Tv Noe skvělý rozhovor redaktorky Veroniky Sedláčkové s Fedorem Gálem. Host pořadu připomněl také příběh Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, a rovněž aktivitu memoriálu věnovaného jejich osobnostem, která vznikla v roce 2004. Pořad můžete zhlédnout zde: 
http://tvnoe.cz/porad/26792-v-souvislostech-fedor-gal-vzkaz-z-osvetimi

Vážnou, velmi vážnou připomínkou zmíněného pořadu a jeho hosta, pana Fedora Gála je narůstající antisemitizmus v Evropě. Antisemitizmus evropského původu, bohužel ten náš, od nějž nemůžeme  a nesmíme odvádět pozornost odkazy na antisemitizmy jiné, které jsou úplně jiného původu.

 

 

 

...

...

Autor: Marek Trizuljak | úterý 4.2.2020 12:22 | karma článku: 22,71 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

Nebe je malíř / je herec / scénickou výpravu má velkolepou / Nejde pod ním bez očí být / bez srdce / a s duší slepou...

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 124x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Je to na houby...

Je to úplně na houby! Na hříbky, kozáky, suchohřiby, kováře, lišky, másláky, růžovky... Počasí připomíná podzim a bláznivý apríl, ale právě takové je nejlepší.

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 18,30 | Přečteno: 286x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

“...je z nich jen vzduch, jen pouhopouhý vzduch. Nejvyšší věže, skvostné paláce, vznešené chrámy, ano, celý svět se rozplyne a všechno, co je na něm, zmizí jak tenhle pomíjivý výjev, ani cár mlhy po něm nezbude...“ (W.S. Bouře)

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,06 | Přečteno: 138x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Pojednání o ptactvu nebeském III.

Cháska přelétavá nebeská vypadá bezstarostně, ale každý z těch tvorečků je zároveň nesmírně křehký. Všichni jsou zároveň krásní a něžní... Že jsou to taky komedianti, kteří se předvádějí, o tom není pochyb.

9.6.2024 v 22:17 | Karma: 15,13 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

E se svó hlóposťó mosi člověk nakládat trocho rozomně

S oměló blbosťó je to ještě horši. Vloni sem měl takovy předsevzeti, že nad ňó vehrajo. A nevehrál sem. Artificiální idiot je neoblomné.

7.6.2024 v 15:11 | Karma: 15,52 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 1027
  • Celková karma 20,80
  • Průměrná čtenost 1182x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy