Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

''Finské hranice zákeřně přepadly mírumilovnou Rudou armádu''

K 80. výročí vítězných finských bitev ze 7. a 8. ledna 1940 na Raatské cestě a u města Suomussalmi, jimiž skončila první fáze Zimní války
Finské vítězství na Raatské cestě 7. ledna 1940 - zničená kolona Rudé armády.¨-  Volné dílo Wikimedia Commons, the free media repository: https://finna.fi/Record/sa-kuva.sa-kuva-105710, Finnish Wartime Photograph Archive (SA-Kuva)

...
"Chytráci jsou koneckonců nekonečně hloupí"
(Masaryk, v knize Karla Čapka Hovory s T.G.M.)
Stalin předvedl značný nerozum, když oslabil Rudou armádu krvavými čistkami a zbavil ji desítek tisíců velitelů. Naopak se do zodpovědných pozic dostali vojensky nekompetentní politruci, jejichž zásahy do velení nebyly zrovna nejšťastnější..
Stalin se domníval, že s armádou velké početní a materiální převahy nad Finskem rychle zvítězí. Představoval si blitzkrieg dle Hitlerova vzoru ze zářijového útoku na Polsko. "Kapitulace Helsink se předpokládala na 21. prosince jako dárek pro Stalina k jeho šedesátinám".

Záminkou k útoku na Finsko se stal Sověty zinscenovaný incident provedený dle nedávného nacistického vzoru. Viz útok převlečené německé jednotky na vysílač v Gliwicích, který byl záminkou k útoku na Polsko v září 1939, versus Mainilský incident, při němž Rudá armáda 26. listopadu 1939 spustila dělostřeleckou palbu na vlastní, sovětskou příhraniční obec Mainila, z čehož bylo obviněno Finsko. Je vidět, jak si země sbratřené paktem Ribbentrop-Molotov vzájemně vypůjčovaly zákeřnost v metodách. Nacisticko komunistické sbratření se však projevilo také tím, že Německo blokovalo možné trasy dodávek pomoci, čím přepadenému Finsku ztížilo obranu proti obrovské přesile. 
Příznačná je perverzní propagandistická řeč útočníka. Molotov označil brutální sovětské bombardování Helsink, kdy pumy zabíjely bezbranné civilní obyvatelstvo, jako "shazování košů s chlebem". Považuji za nezbytné právě tento aspekt vypíchnout, protože podobně cynická, zvrácená řeč, při níž jsou jevy označovány naprosto protikladnými názvy, je typickou metodou komunistické propagandy. A jisté tendence k témuž se projevují i v současné propagandě ruské. Je třeba vědět, s kým máme v mezinárodních vztazích do činění a jakou nevážnost přikládá daný stát pravdě.
VŠICHNI, kdo byli kdy přepadeni Sovětským svazem nebo Ruskem, si VŽDY za své přepadení mohli sami, zkrátka jejich hranice hnusně provokovaly a bylo třeba je potrestat posunutím hluboko do vnitrozemí drzého provokatéra. Třešničkou na dortu je samozřejmě dogma, že "socialistické země nikdy neútočí, vždy se jen brání a proto nikdy nevedou nespravedlivé války" :-D

...

Úspěšná finská obrana v lednu však nebyla ukončením Zimní války. Rudá armáda zreorganizovala síly a zaútočila znovu v únoru.1940. Díky drtivé početní a materiální převaze si agresor vynutil výrazný postup v oblasti Karelské šíje, ale 12. března byly obě armády ve stavu totálního vyčerpání. Boje se zastavily a 13. března 1940 došlo k podpisu pro Finsko velice nevýhodného Moskevského míru. SSSR nakonec částečně dosáhl svého cíle a donutil Finsko k územním ústupkům, což však bylo za cenu obrovských ztrát na životech a vojenské technice, Dárek Stalinovi v podobě obsazení Helsink se nekonal, zato však byl agresor - Sovětský svaz vyloučen už 14. prosince 1939 ze Společenství národů. Jako zlý a nedomyšlený hazard se útok na Finsko ukázal ve svých dalších důsledcích. Pošramocení pověsti Rudé armády, její neobratné velení a slabá bojeschopnost, byly signálem pro nacisty, aby se odhodlali k útoku na SSSR v následujícím roce, v červnu 1941. Stalin svojí nepříliš moudrou a málo předvídavou politikou sám do značné míry zavinil nacistické přepadení své země a nezměrné strádání jejích obyvatel. 
Zatímco Finsko, přestože nakonec nenávratně ztratilo značnou část území proti stavu z roku 1939, svojí houževnatou obranou posílilo vlastní hrdost a soudržnost občanů. A získalo výrazně větší mezinárodní prestiž. 

...

_______________________________________________________
Poznámka pod čarou: Tento text je věnován Zimní válce z let 1939-40 a nezabývá se následnými peripetiemi Pokračovací války z let 1941-44. Zbytečné a sem nepatřící proto budou poznámky v diskusi na její téma. Každý si může období let 1941-44 reflektovat sám na základě dostupných údajů a může o tom psát blogy do libosti. Ne však zde, prosím
Cílem finské spolupráce s Německem bylo jednak znovuzískání území podstoupených SSSR po Zimní válce, jednak a především zajistit na dohlednou dobu svoji bezpečnost před stále agresivnější politikou SSSR, který se hrubě vměšoval do vnitřní i zahraniční politiky Finska, porušoval mírové podmínky domluvené po zimní válce a vznášel stále nové požadavky vůči Finsku. Navíc postup SSSR při vyvolání a gradaci petsamské krize už minimálně hraničil s válečným aktem. Finové nazvali tuto válku „pokračovací“ proto, že ji považovali za pouhý logický důsledek a pokračování zimní války (cit. dle wikipedie)

 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 7.1.2020 18:50 | karma článku: 31,98 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Nebe je malíř

Nebe je malíř / je herec / scénickou výpravu má velkolepou / Nejde pod ním bez očí být / bez srdce / a s duší slepou...

15.6.2024 v 13:28 | Karma: 14,66 | Přečteno: 122x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Je to na houby...

Je to úplně na houby! Na hříbky, kozáky, suchohřiby, kováře, lišky, másláky, růžovky... Počasí připomíná podzim a bláznivý apríl, ale právě takové je nejlepší.

14.6.2024 v 10:04 | Karma: 18,30 | Přečteno: 286x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Na bouřlivé nížině

“...je z nich jen vzduch, jen pouhopouhý vzduch. Nejvyšší věže, skvostné paláce, vznešené chrámy, ano, celý svět se rozplyne a všechno, co je na něm, zmizí jak tenhle pomíjivý výjev, ani cár mlhy po něm nezbude...“ (W.S. Bouře)

11.6.2024 v 7:13 | Karma: 14,06 | Přečteno: 137x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Pojednání o ptactvu nebeském III.

Cháska přelétavá nebeská vypadá bezstarostně, ale každý z těch tvorečků je zároveň nesmírně křehký. Všichni jsou zároveň krásní a něžní... Že jsou to taky komedianti, kteří se předvádějí, o tom není pochyb.

9.6.2024 v 22:17 | Karma: 15,13 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

E se svó hlóposťó mosi člověk nakládat trocho rozomně

S oměló blbosťó je to ještě horši. Vloni sem měl takovy předsevzeti, že nad ňó vehrajo. A nevehrál sem. Artificiální idiot je neoblomné.

7.6.2024 v 15:11 | Karma: 15,52 | Přečteno: 260x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Máme cestu k míru na Ukrajině, myslí si Pavel po summitu ve Švýcarsku

16. června 2024  18:51

Naplněna podle českého prezidenta Petra Pavla byla původní očekávání, že summit ve Švýcarsku...

Kyjevem prošel pochod hrdosti LGBT+, pravicoví extremisté soptili vzteky

16. června 2024  18:31

Několik stovek Ukrajinců včetně vojáků se dnes shromáždilo v centru Kyjeva na pochodu hrdosti...

Zdařile opustit dětský domov? Mladým chybí peníze i důvěra, neúspěch stojí miliony

16. června 2024  18:30

Mladých dospělých ve věku 18-26 let, kteří každý rok opustí dětský domov, jsou stovky. Úspěšně...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  18:15

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 1027
  • Celková karma 20,79
  • Průměrná čtenost 1182x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy