Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ÚSTAVA Čl. 2 - Lid je zdrojem veškeré státní moci

Průzkumy veřejného mínění zjišťují, že 80% dotázaných občanů je hluboce nespokojeno se stavem našeho státu, ke kterému dospěl za více než dvacet roků od pádu komunistického režimu. Současně také ukazují, že občané se nedovedou orientovat v příčinách tohoto vývoje.

Uvědomují si sice, že hlavními viníky jsou špatní politikové a politické strany, kteří nepovažují politiku za službu občanům a jejich státu, ale za spolčení zájmových skupin, s cílem získat pro sebe mimořádné výhod na úkor převážné většiny ostatních občanů a státu.

Občané, místo aby nato reagovali zvýšenou účastí v občanských aktivitách a ovlivňování „vysoké“ politiky, reagují tak, že se od politiky distancují a považují ji za „špinavou“.  Tak trpně přežívají ve zkorumpovaném politickém režimu, který ožebračuje národ a stát, a svojí ústavní moc „konzumují“ vždy jednou za čtyři roky ve volbách, které však jsou jenom volbu „nejmenšího zla“. Proto se také mnozí z těchto „voleb“ neúčastní a uchylují se do svého soukromí, jako dříve za husákovské normalizace.

V poslední době se konečně projevy občanské nespokojenosti mění a aktivizují. Dochází k rozsáhlým stávkám a demonstracím. V mediích, zejména internetových, jsou publikovány tisíce kritických článků a různých deklarací a výzev k občanskému odporu proti vládní politice. Ale jejich společnou slabinou je nejednotnost názorů na konkrétní řešení panujícího společenského marasmu a roztříštěnost protestních akcí. Z toho se rodí i aktivity nejrůznějších radikálů a extrémistů, kteří chtějí řešit situaci nedemokratickým násilným převratem a vynuceným odstoupením současné vlády a presidenta Klause. Tento radikalismus politicky nezralých a nevzdělaných skupin není cestou ústavní demokracie, ale cestou anarchie. Tím správným řešením může být jen cesta prosazení demokratické moci lidu v legálním politickém boji.

Před minulými volbami do sněmovny jsem v dubnu až červnu 2010 na tomto blogu    v seriálu osmi článků přesvědčoval voliče, aby nedávali své hlasy žádné z velkých parlamentních stran. Nebo aby, pokud je volit budou, podle prof. Janoucha křížkovali kandidáty na konci jejich kandidátek. Smyslem bylo odstranění zdiskreditovaných tzv. „dinosaurů“ ze sněmovny a jejich nahrazení lidmi ještě nezkorumpovanými. Kdo čte mé blogy ví, že jsem stoupencem přímé demokracie. A tak jsem „naletěl“ na předvolební lhaní tehdy nové strany Věci veřejné, která předstírala, že také chce vymést dinosaury z parlamentu a usilovat o přímou účast občanů na moci, jak to hlásá naše Ústava. Se mnou naletěli i mnozí jiní voliči a strana VV se dostala do sněmovny. Jak její vstup dopadl, víme všichni!

Nyní se blíží nové volby do sněmovny, buď řádné v roce 2014, nebo předčasné. To je nejlepší příležitost, aby občané účinně projevili svojí nespokojenost s dosavadní politickou reprezentací a zvolili do sněmovny důvěryhodné poslance, kteří dosud nejsou zkorumpovaní a propojení se zlodějskými mafiemi všeho druhu.  

České hnutí za přímou demokracii, jehož jsem aktivistou, se rozhodlo založit politickou stranu zcela nového typu, jejímž programem je odstranění přímého ovládání všech ústavních mocí prospěchářskými partajemi, zrušení zákonem zaručené nadřazenosti politických stran celé občanské společnosti a zrušení jejich financování ze státního rozpočtu. Hlavním cílem nové strany je vybojování nové Ústavy, která by naplnila ten odstavec Ústavy dosavadní – Čl.2(2), že lid vykonává státní moc přímo.

Informace o nové straně jsou dostupné na webové adrese:  

http“//trinkewitz.cztlačítko POLITIKA, též http://trinkewitz.blog.idnes.cz ze dne  3.2.2012.  Nebo si je můžete vyžádat na e-mailu       trinkewitz.zdenek@seznam.cz  

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 23.3.2012 9:30 | karma článku: 15,20 | přečteno: 1013x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Duka, Kňažko, Marx

Pánové, katolický idealista – kreativista Duka a vysloužilý měšťácký politik Kňažko si přišli do ČT2 zafilosfovat o Československé minulosti a o jejím vývoji od konce společného státu ČSSR.

2.1.2019 v 21:17 | Karma: 21,39 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

Odmítám Zemanovo vánoční poselství

Přiznám se, že Zemana jsem volil za prezidenta, ačkoliv s argumentací, že je jedinou možnou volbou z mnoha špatných kandidátů. Bohužel, jeho samolibý výkon „učitele národa“ mne popuzuje stále více.

28.12.2018 v 22:48 | Karma: 18,67 | Přečteno: 925x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

Pražáci, naletíte populistům na rybí polévku a kubu?

Na vánočním trhu na Staroměstském náměstí rozmístily své stánky i naše parlamentní partaje a jejich nejvyšší hodnostáři tam častovali Pražáky polévkou, houbovým kubou a širokými úsměvy.

25.12.2018 v 14:03 | Karma: 34,48 | Přečteno: 2293x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

Kdo dnes velí cenzuře v Česku?

Skupině sympatizantů pana Hanniga, ze strany ROZUMNÍ, byl zablokován na adrese http://seznam.cz přístup k e-mailové poště. A mě osobně i přístup na mojí adresu http://trinkewitz.cz

15.12.2018 v 7:48 | Karma: 40,30 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Trinkewitz

Sprostý podraz na uživatele biopaliv

V mediích se objevila zpráva, že se chystá daň za emise CO2 při spalování biopaliv v domácnostech. Poté, co občané byli agitování pro topení dřevem a upravenými dřevními odpady.

12.12.2018 v 14:39 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik