ÚSTAVA Čl. 2 - Lid je zdrojem veškeré státní moci

Průzkumy veřejného mínění zjišťují, že 80% dotázaných občanů je hluboce nespokojeno se stavem našeho státu, ke kterému dospěl za více než dvacet roků od pádu komunistického režimu. Současně také ukazují, že občané se nedovedou orientovat v příčinách tohoto vývoje.

Uvědomují si sice, že hlavními viníky jsou špatní politikové a politické strany, kteří nepovažují politiku za službu občanům a jejich státu, ale za spolčení zájmových skupin, s cílem získat pro sebe mimořádné výhod na úkor převážné většiny ostatních občanů a státu.

Občané, místo aby nato reagovali zvýšenou účastí v občanských aktivitách a ovlivňování „vysoké“ politiky, reagují tak, že se od politiky distancují a považují ji za „špinavou“.  Tak trpně přežívají ve zkorumpovaném politickém režimu, který ožebračuje národ a stát, a svojí ústavní moc „konzumují“ vždy jednou za čtyři roky ve volbách, které však jsou jenom volbu „nejmenšího zla“. Proto se také mnozí z těchto „voleb“ neúčastní a uchylují se do svého soukromí, jako dříve za husákovské normalizace.

V poslední době se konečně projevy občanské nespokojenosti mění a aktivizují. Dochází k rozsáhlým stávkám a demonstracím. V mediích, zejména internetových, jsou publikovány tisíce kritických článků a různých deklarací a výzev k občanskému odporu proti vládní politice. Ale jejich společnou slabinou je nejednotnost názorů na konkrétní řešení panujícího společenského marasmu a roztříštěnost protestních akcí. Z toho se rodí i aktivity nejrůznějších radikálů a extrémistů, kteří chtějí řešit situaci nedemokratickým násilným převratem a vynuceným odstoupením současné vlády a presidenta Klause. Tento radikalismus politicky nezralých a nevzdělaných skupin není cestou ústavní demokracie, ale cestou anarchie. Tím správným řešením může být jen cesta prosazení demokratické moci lidu v legálním politickém boji.

Před minulými volbami do sněmovny jsem v dubnu až červnu 2010 na tomto blogu    v seriálu osmi článků přesvědčoval voliče, aby nedávali své hlasy žádné z velkých parlamentních stran. Nebo aby, pokud je volit budou, podle prof. Janoucha křížkovali kandidáty na konci jejich kandidátek. Smyslem bylo odstranění zdiskreditovaných tzv. „dinosaurů“ ze sněmovny a jejich nahrazení lidmi ještě nezkorumpovanými. Kdo čte mé blogy ví, že jsem stoupencem přímé demokracie. A tak jsem „naletěl“ na předvolební lhaní tehdy nové strany Věci veřejné, která předstírala, že také chce vymést dinosaury z parlamentu a usilovat o přímou účast občanů na moci, jak to hlásá naše Ústava. Se mnou naletěli i mnozí jiní voliči a strana VV se dostala do sněmovny. Jak její vstup dopadl, víme všichni!

Nyní se blíží nové volby do sněmovny, buď řádné v roce 2014, nebo předčasné. To je nejlepší příležitost, aby občané účinně projevili svojí nespokojenost s dosavadní politickou reprezentací a zvolili do sněmovny důvěryhodné poslance, kteří dosud nejsou zkorumpovaní a propojení se zlodějskými mafiemi všeho druhu.  

České hnutí za přímou demokracii, jehož jsem aktivistou, se rozhodlo založit politickou stranu zcela nového typu, jejímž programem je odstranění přímého ovládání všech ústavních mocí prospěchářskými partajemi, zrušení zákonem zaručené nadřazenosti politických stran celé občanské společnosti a zrušení jejich financování ze státního rozpočtu. Hlavním cílem nové strany je vybojování nové Ústavy, která by naplnila ten odstavec Ústavy dosavadní – Čl.2(2), že lid vykonává státní moc přímo.

Informace o nové straně jsou dostupné na webové adrese:  

http“//trinkewitz.cztlačítko POLITIKA, též http://trinkewitz.blog.idnes.cz ze dne  3.2.2012.  Nebo si je můžete vyžádat na e-mailu       trinkewitz.zdenek@seznam.cz  

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 23.3.2012 9:30 | karma článku: 15,20 | přečteno: 1013x