Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rousseau o vládě lidu

V mém blogu ze 30.6.2012 jsem obvinil naše politiky ze špatné vlády a naše občany z toho, že nad sebou takovou vládu trpí. Tento problém je starý jako civilizované lidstvo samo.

Úvahami o správném uspořádání lidské společnosti, státu a jeho vlády se zabývají myslitelé přinejmenším od dob rané antiky. Jejich vývody jsou do značné míry zachovány ve spisech starořeckých filosofů Platóna a Aristotela. Když přeskočíme časovou propast dvou tisíciletí, můžeme studovat úvahy o těchto otázkách u myslitelů, kteří analyzovali společnost ve stadiu, ze kterého se vyvinulo společenské uspořádání, ve kterém žijeme dnes my. Z mnoha autorů jsem si vybral jednoho z inspirátorů Velké francouzské revoluce, Jeana-Jacquese Rousseaua a jeho klíčové dílo O SPOLEČENSKÉ SMLOUVĚ (překlad: Právnické knihkupectví Linhart – Praha 1949). Důkladné pročtení tohoto spisu bych vřele doporučoval všem naším „politikům“, kteří se až na vzácné výjimky vyznačují absolutním politologickým analfabetismem a také naší „inteligenci“, která se ráda honosí svým odmítáním „špinit se“ politikou. Poslanců se zejména týká Kapitola XV. - O poslancích nebo zástupcích na str. 106 a je plně aktuální i v naší dnešní situaci. Abych nemohl být obviněn, že jsem její smysl překroutil nebo nesprávně interpretoval, uvedu její úvodní část v doslovném znění.

Jakmile veřejná služba přestane býti hlavní zá­ležitostí občanů a když raději slouží svou peněžen­kou než svou osobou, je stát již blízek své zkáze. Když se má jiti do boje, zaplatí voje a zůstanou do­ma; když se má jiti do rady, jmenují poslance a zů­stanou doma. Dík lenosti a penězům, mají konečně vo­jáky, aby zotročili vlast, a zástupce, aby ji prodali.

Právě pachtění obchodu a řemesel, chtivá zisku­chtivost, změkčilost a záliba v pohodlí, změní osobní služby v peníze. Postoupí část svého zisku, aby jej mohli libovolně zvětšovati. Dejte peníze a brzy budete míti okovy. Slovo finance je slovem otroka; je ne­známé v obci. V opravdu svobodném státě konají občané vše vlastníma rukama a nic penězi; daleci toho, aby platili za to, aby byli vyňati ze svých povinností, platili by, aby je sami mohli splňovati. Jsem dalek obecných názorů; myslím, že roboty méně odporují svobodě než daně.

Čím je stát lépe ustaven, tím více veřejné záleži­tosti nabývají vrchu v duších občanů nad záležitostmi soukromými. Je také méně soukromých záležitostí, protože, když souhrn obecného štěstí skýtá citelnější podíl štěstí každého jedince, zbývá mu méně štěstí, které by hledal v soukromých starostech. V dobře řízené obci každý letí do shromáždění; za špatné vlády nechce nikdo učiniti krok, aby tam šel, protože nikdo nemá zájem na tom, co se tam děje, protože se před­vídá, že obecná vůle tam nebude převládati, a pro­tože konečně domácí starosti vše pohlcují. Dobré záko­ny tím pomáhají tvořiti lepší, špatné tím mají v zápětí horší. Jakmile někdo řekne o záležitostech státu: co je mi do toho? musí se počítati s tím, že stát je ztracen.

Ochlazení lásky k vlasti, působnost soukromého zájmu, rozsáhlost státu, výboje, zneužívání vlády vyvolaly představu prostředku poslanců a zástupců lidu ve shromážděních národa. To se v některých zemích odvažují nazývati třetím stavem. Takto soukromý zá­jem dvou stavů je postaven na prvé a na druhé místo; veřejný zájem je až na třetím místě.

Svrchovaná moc se nedá zastupovati z téhož dů­vodu, pro který se nemůže zciziti; spočívá v podstatě v obecné vůli a vůle se nemůže zastupovati: je buď obecná nebo jiná; není nic uprostřed. Poslanci lidu tedy nejsou a nemohou býti jeho zástupci; jsou jen jeho zplnomocněnci, nemohou nic definitivně rozhodnouti. Každý zákon, který lid osobně neschválil, je neplatný; není to zákon. Anglický lid myslí, že je svobodný; velice se mýlí: je jím jen během volby čle­nů parlamentních; jakmile jsou zvoleni, je otrokem, není ničím. Za to, jak užívá svobody v krátkých okamžicích své svobody, zasluhuje, aby ji ztratil.

 Tyto Rousseauovy ideje byly včleněny do francouzské ústavy z roku 1793 a jsou shodné s dnešními idejemi přímé demokracie.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | čtvrtek 19.7.2012 0:05 | karma článku: 10,30 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik