Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytecká pieta hekatombám I. Velké války

Svět, a Evropa především, si řadou oficiálních tryzen připomněl vypuknutí 100. výročí první celosvětové války, vedené v jejím závěru poprvé již moderními, dá se říci „průmyslovými“ válečnými technologiemi masového vraždění a ničení, dříve nepředstavitelného rozsahu. 

Prezidenti, premiéři i vysocí církevní představitelé pořádali honosné tryzny a bohoslužby s kladením věnců, s vojenskými poctami a parádami, s pacifistickými projevy a náboženským kázáním. A zástupy „povolaných“ filosofů, pacifistů, moralistů, publicistů a další intelektuální elity, ronily slzy nad strašlivými, do té doby nepoznaným rozsahem vraždění lidí, vojáků a civilního obyvatelstva, a ničení materiálních podmínek kulturní lidské existence. 

Proti samotnému faktu připomenutí těchto hrůz a milionů jejich lidských obětí, nelze nic namítat. Bylo nejen projevem úcty, nás potomků, k našim předkům, kteří byli jejich obětmi; ale také mementem, které by mělo mobilizovat celý svět proti jakýmkoli recidivám řešení mezilidských a mezinárodních sporů zbraněmi a válkou.     

Ale celý ten spektákl zcela postrádal analýzu příčin té války a výzvu národům a hlavně jejich vůdcům, aby hledali a prosazovali takové postupy a prostředky řešení meziskupinových a mezinárodních sporů, které by je řešily jednáním a mírovými prostředky. Politici i církevní preláti prezentovali tu válku (a tím i všechny války a násilná střetnutí) jako nevyhnutelný, lidmi nezvládnutelný přírodní jev, který je nutno dávat naroveň s ostatními velkými přírodními katastrofami. 

Žádný z těchto „vůdců“ lidstva se neodvážil pojmenovat viníky této I. Velké války. Ani osoby, ani  politické a ekonomické struktury zúčastněných válčících stran. Nanejvýš se hovořilo jen o její roznětce, o zdařilém sarajevském atentátu na rakouského následníka trůnu Františka Ferdinada d´Este, o jeho pachateli Principovi a o organizátorech z řad velkosrbských nacionalistů.

Tak nám tu válku za mých školních let líčila i školská historiografie. Mám ale v živé paměti levicového učitele Šplíchala na měšťance ve Mšeně u Mělníka, který v červnu 1949, při 35. výročí války, zcela náhodou v mé třídě suploval. Ten nám vysvětlil, že atentát nebyl příčinou, ale jen poslední záminkou rakousko-německých militaristů pro rozpoutání války. To, že k válce se již dlouho chystaly všechny tehdejší evropské „mocnosti“, které se celosvětově střetávaly v soupeření o ovládnutí světových trhů a laciných světových zdrojů surovin a pracovních sil. Nešlo jen o Balkán a oblast Blízkého Východu, ale i o kolonie v Africe, v Asii i v Tichomoří. Protivníky aliance vilémovského Německa, habsburského Rakouska-Uherska a osmanského Turecka byly Velká Británie, Francie a carské Rusko. Jejich banky, průmyslové a obchodní společnosti vytvářely to, čemu se dnes říká vojensko-finančně-průmyslový komplex, a ve spojení s militaristy svých zemí připravovaly válku, jejíž vývoj a rozsah si nedovedly představit a podcenili je. Nikdo netušil, že se rozroste do kontinentálních rozměrů a potrvá řadu let a že zničí celé velké říše, že vyvolá vlnu revolucí a zcela přebuduje uspořádání poválečného světa. Teprve po úplném vyčerpání lidských i materiálních zdrojů obou válčících evropských aliancí, Trojdohody a Trojspolku, vstoupily do války dosud nezúčastněné USA a spojením sil s Trojdohodou donutily Trojspolek k žádosti o příměří a následně k přijetí jej ponižujících mírových smluv. Jak ukázal další vývoj, systém mírových smluv příčiny I. světové války nevyřešil a dosažený problematický mír byl jen dvacetiletou přestávkou před II. světovou válkou rozměrů ještě strašlivějších.    

O tom měli dnešní vůdcové, celebranti a kladeči věnců hovořit!

Varovat občany svých zemí, že z podobných podmínek jako I. světová válka vznikla i II. světová válka. A že dnes se opět spory států a mocných zájmových skupin o sféry vlivu, trhy a suroviny vyostřují a hrozí vypuknutím nových rozsáhlých válečných střetnutí. Měli důrazně varovat svět a jeho národy před tímto nebezpečím a vyzvat vlády a globální zájmové skupiny k jedině přijatelnému režimu nastolení poctivé mezinárodní spolupráce ve smyslu Charty OSN a ostatních dohod o mírové mezinárodní spolupráci.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 30.6.2014 17:50 | karma článku: 20,72 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik