Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo sám nepoznal bolest, je krutý

Páteční zpravodajství Slovenské televize přineslo zprávu, že v bratislavské zoo skupina třináctiletých školaček ubila kameny několik tučňáků.

Vedle stejněletých pachatelů vražd, spáchaných na vrstevnících nebo na bezbranných starcích, by se to mohlo jevit jako pouhé dětské uličnictví. Svědčí to však o závažném a mnohem hlubším problému dnešní, především západní společnosti.

Společenský život v žádné době nebo kultuře nebyl idylický, a lidé, jednotlivě i ve skupinách, vždy usilovali o to, lstí nebo hrubým násilím získávat nadvládu a bohatství. Ale v dobách relativního míru mezi válkami a revolucemi, si společnost vždy ustanovila řád a morálku, jako pravidla pokojného soužití. Dokonce vnesla řád i do průběhu válek, formou mezinárodně přijatých konvencí o způsobu jejich vedení. Ještě na počátku 20. století (u nás za Rakouska-Uherska a za I. ČSR) byli ve společnosti velmi respektováni literáti, publicisté a veřejní činitelé, kteří hlásali ideály mravnosti a činorodého vlastenectví. Mládež byla vychovávána v rodinách i ve školách v duchu křesťanské morálky a Masarykova humanismu. Také společenské organizace, jako Sokol, Orel, skauting, vedly své členy i dorost ke střídmosti, pracovitosti, slušnosti a solidaritě.

To všechno je dnešním lídrům společnosti, a jimi „vychovávané“ mládeži, k smíchu. Jejich „moderní“ člověk se takovými „slabostmi“ nesmí zatěžovat. Naopak. Musí být asertivní, průbojný, podnikavý a jít bez jakýchkoli morálních zábran a sociálních ohledů za nejrychlejším osobním úspěchem, vyjádřeným především majetkem. Dospělá produktivní individua, a zejména mládež, mají záměrně takto vychovávat „reformované“ školy, všechna masmedia i aktivity ve volném čase. Jejich mozky jsou nepřetržitě vymývány oslavováním konzumu, hédonistických požitků, glorifikací násilí, drog a sexu v bulvární televizi, literatuře, tisku, šoubyznysu, profesionálním sportu i počítačových hrách.

Výsledky jsou zřetelné. Počet sociálně vyloučených, narkomanů, podvodníků, násilníků a zločinců přibývá a „startovací“ stáří pachatelů trvale klesá. Případ krutých slovenských děvčátek, která by si v idylických dobách R-U a první republiky možná ještě hrála s panenkami, je jenom pověstnou špičkou ledovce zločinnosti v dnešní „demokratické“ společnosti - zaslíbené to „zemi pravdy a lásky“ Václava Havla.

11. ledna tohoto roku, jsem napsal pro blog.idnes text pod titulem - Hlasatelé falešné humanity, mravnosti, lidských práv a demokracie lžou. Vyslovoval jsem se tam pro zvýšení tvrdosti trestů za kriminální delikvenci, včetně znovuzavedení trestu smrti, a připojil argumenty proti očekávaným protestům falešných humanistů. Kdo nebude souhlasit s mým dnešním názorem, může si ještě přečíst i můj tehdejší blog.

Falešní humanisté a fanatičtí samozvaní „ochránci“ lidských práv, je dogmaticky a plně aplikují i na děti a nedospělou mládež. Z výchovného mírného tělesného trestání vlastních dětí a z použití důraznějších výchovných prostředků učiteli udělali trestné činy. Dosáhli toho, že již velmi malé děti odmítají poslušnost vlastním rodičům a že učitelé musí bezmocně trpět nejvyšší nekázeň, hrubosti a vlastní šikanu ze strany žáků a musí se obávat i fyzického napadení. Děti, dnes a denně, vidí v televizi, filmech a počítačových hrách bezbolestné vraždění (každý je hned mrtvý, bez bolestivých zranění a naříkání), „hrdinové“ pěstních soubojů snesou tucty tvrdých ran do obličeje bez zjevných zranění. Děti tak mají právo se domnívat, že zabíjení a rvačky jsou zábavná hra, která moc nebolí, a proto samy nemají zábrany, také někoho udeřit nebo i zabít. To proto, že samy, díky „ochraně jejich dětských práv“, nikdy nebyly fyzicky trestány, že nepoznaly fyzickou bolest. Připomínají tak hrdiny skvělého amerického filmu o mladistvých gansterech Bony a Clyde. Ti také vraždili ve velkém, bez zábran a přímo s rozkoší, a pak se šli pomilovat. Skvělý je závěr filmu, když je jejich gang zmasakrován policií a oni umírají ve vlastní  krvi a bolesti, kterou konečně pocítili na sobě. Doporučuji tento film promítat školákům, jako povinnou součást vyučovacích osnov.

Je zřejmé, že vlastní zkušenost s bolestí dětem chybí, a že se proto nedovedou vcítit do bolesti svých obětí. Já mám tři děti a řadu vnoučat, které miluji a považuji za hlavní smysl mého života. Všichni vedou spořádaný osobní i rodinný život, protože byli k němu vychováváni. Hlavně příkladem v rodině, pochvalou a odměňováním za poslušnost a píli, ale také přiměřeným trestáním za neposlušnost a špatnost. Děti nelze vychovávat jenom verbální logickou argumentací, protože k tomu nemají ještě dostatek zkušeností a rozvinutý rozum. Proto je třeba používat systému odměn a výchovných (láskyplných) trestů.

„Ochránci dětských práv“ se také nesprávně soustředili jen na tresty fyzické, ale velmi málo dbají na, často kruté, trestání psychické, které mívá pro dítě a formování osobnosti člověka mnohem zhoubnější trvalé následky.       

Autor: Zdeněk Trinkewitz | úterý 18.5.2010 17:45 | karma článku: 13,78 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Jak jsem se učila čínsky. Něco umíte teprve po roce tvrdého jazykového drilu

29. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně Týden co týden začínám se studiem němčiny. Zatím si dokážu díky mobilní aplikaci tak akorát...

Ve vodní nádrži Slapy utonul muž, na místě zasahoval potápěč

28. června 2024  22:17

Ve vodní nádrži Slapy u Cholína na Příbramsku v pátek utonul při plavání muž. Pátral po něm člun...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik