Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

IV. část seriálu k volbám do sněmovny 25.X.2013

VYŽEŇME ZE SNĚMOVNY DAREBÁKY A HLUPÁKY A ZVOLME DO NÍ POCTIVÉ A SCHOPNÉ SLUŽEBNÍKY STÁTU!   Ale nejprve si vyložme, co pod pojmem stát máme rozumět! Stát nejsou jeho instituce ani ústavní: parlament, president a vláda, soudy všech stupňů, územní zastupitelstva, hejtmani a starostové, ani jejich odborný administrativní aparát.

Stát jsme všichni my občané a instituce námi pověřené k tomu, aby stát spravovaly s nejvyšší odbornou péčí, vždy poctivě a s maximální hospodárností a efektivitou.

Jen za takovou péči mohou být ústavní činitelé a státní úředníci placeni a odměňováni z daní, které my občané chceme v nejobecnějším zájmu státu, tj. v našem zájmu, dobrovolně odevzdávat do veřejných rozpočtů státu, krajů a obcí. A když se tito služebníci státu zpronevěří tomuto úkolu nebo se projeví jako neschopní chod státu k užitku všech řídit, pak musí být vůlí lidu odvolatelní a případně vydáni soudům k potrestání. V prvém případě za úmyslnou trestnou  činnost, v druhém případě za trestné jednání nedbalostí.

Bohužel naše Ústava, narychlo „ušitá“ po klausovsko-mečiárovském protiústavním rozbití Československa a na Klausovo přání kopírující ty nejhorší pasáže z ústavy I. ČSR, dala volný prostor vládě prospěchářských a korupčnických kartelových partají a partajemi prolezlé státní byrokracie. A na této ústavě praktikovaná „pluralitní“ parlamentní „demokracie“ nás dovedla tam, kde jsme.

Lid má takovou vládu, jakou si zasluhuje!

Náš podlehl po Listopadu 1989 nejprve nekritickému nadšení pro ideje romantického bohéma Václava Havla a potom neoliberálním lžím pragmatického zloducha Klause, který Havla rychle odstavil od moci.

Tuto situaci pochopil již v roce 1992 tehdejší miláček národa, písničkář a básník Karel Kryl, který proti ní v řadě článků varoval. Jeho článkům byla politicky řízenou redakční cenzurou odepřena publikace a Kryl byl medii štván, podobně jako Karel Čapek za 2. republiky, vyhnán zpět do německého exilu a rychle uštván k předčasné smrti. Je příznačné, že soubor těchto článků mohl knižně vyjít až v roce 2012 v knize Země Lhostejnost v nakladatelství Torch, ze které zde uvedu typickou ukázku z článku Země Lhostejnost z první poloviny roku 1992.

Cituji: Na jedné z hromad na mém stole leží citát řeckého filozofa, který žil z pátého na čtvrté století před Kristem. Platon se jmenoval.

„Ti, kteří se považují za příliš chytré na to, aby se politicky angažovali, budou potrestáni tím, že jim budou vládnout lidé, kteří jsou hlou­pější než oni."

V jedné prognostické knize jsem pochvalně obviněn - ano, i to je možné - pochvalně obviněn z celoživotní ctnosti neposlušnosti. Jsem opravdu občansky neposlušný? Jsa spořádaným daňovým poplatníkem, majitelem nemovitosti a v posled­ní době i částí rodiny - základu to státu, pova­žuji se za člověka spořádaného. Dokonce i voleb jsem se zúčastnil: poprvé ve svém životě. Mám na to stvrzenku v pase státu, který už neexis­tuje, v pase se lvem, vatrou a hvězdou, v pase československo-socialistickém. Jsem občansky neposlušným, vyžaduji-li, aby vláda vládla, sou­dy soudily a hospodáři hospodařili? Aby zloději nekradli, a kradou-li, mašírovali po odsouzení do vězení? Jsem opravdu občansky neposlušný, odmítám-li legální či legalizované rozkrádání, bráním-li se čachrům a politickému hašteření? Není to právě občanská povinnost, kontrolovat svého zvolence? A že není mou povinností chválit představenstvo (prezidenta včetně) za to, že plní svou povinnost? Proto to přece dělá. A nekoná-li svou povinnost, jsem občansky poslušný jedině tehdy, jestliže kritizuji, reaguji, bouřím se.                                                                                                  Konec citátu

Myslím, že nastal čas a byla nám dána příležitost, zachovat se jako Krylem vyzývaní nelhostejní občané a pokusit se zvolit si (i v rámci špatné ústavy) takovou sněmovnu námi volených zástupců, ze které bychom vyhnali všechny známé „vypráskané“ prospěcháře, lháře a korupčníky. Třeba tak, že budete na kandidátkách „svých“ stran křížkovat nové tváře za nimi. A ty nově zvolené abychom potom průběžně kontrolovali a svými neúnavnými masovými občanskými akcemi a protesty jim připomínali jejich sliby a předkládali přání většiny lidu.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 7.10.2013 13:15 | karma článku: 10,42 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik