Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD si myslí, že má vyhráno

Bohouš Sobotka a spol. si myslí, že vítězství v mimořádných volbách májí "v kapse" a zahrávají si s myšlenkou, spojit se s čertem, ďáblem pro co nejrychlejší odvolání Rusnokovy vlády, rozpuštění sněmovny a vypsání nových voleb.

Jejich spěch je průhledný. Obávají se, že již začali a dále budou ztrácet poslední zbytky důvěry levicových voličů k jejich slibům a ti že budou své sympatie a naděje vkládat do alternativní levice - do KSČM a SPO-Z.
Sobotkovci směřují k tomu, že se raději smíří s koaliční vládou menších otevřeně pravicových stran, včetně (údajně) středové KDU-ČSL, než by vpustili do svých i jejich žírných lánů prebend a úplatků nějaké radikálnější levicové nebo skutečně středové strany. Sobotkova ČSSD se definitivně zřekla všech zbytků marxismu a zařadila se mezi prospěchářské partaje, které jsou jen kartely politických kupčíků, postrádajících poslední zbytky étosu bojovníků za spravedlivější uspořádání světa. V tom kráčí ve stopách svého "nezapomenutelného" předsedy Stanislava Grosse, jehož portrét stále visí mezi velikány ČSSD ve Steinerově síni jejich Lidového domu! Sobotkovci raději riskují, že dopadnou jako jim podobný politický popleta Špidla, který dobrovolně upetl bič nejen na nás, běžné občany, ale i na sebe. Intrikováním s presidentskými volbami v roce 2003, když dal přednost Klausovi před svým politickým kmotrem, socialistickým soudruhem a obnovitelem ČSSD Zemanem a když si vybral vládu koalice s pravicovými stranami, o jejichž protilidových spádech si nemohl dělat žádné iluze. Však také dopadl, jak dopadl. Jenom si vysloužil jejich odměnu ve výnosné trafice v Bruselu.
Dnes je pozice Sobotkovy ČSSD podobná, ale s tí rozdílem, že opakování stejné chyby není možno klasifikovat jinak, než jako projev politické idiocie.
Já jsem volil Miloše Zemana za presidenta a vím, že jsem volil nejlépe, jak bylo možno. Zdaleka s ním nesouhlasím ve všem, ale schvaluji jeho postup se jmenováním vlády odborníků, který je plně v souladu s platnou ústavou; i když nikoli s proklamacemi "bytostných demokratů" z ODS a TOP09.

Když sleduji křeče stran minulé vládní koalice i konformně opoziční ČSSD, nabývám jistoty, že pokles jejich volebních preferencí bude nezadržitelně dramaticky pokračovat a že preference opravdové politické levice budou dále stoupat. Stále reálnější se mi jeví možnost, že z příštích voleb vyjde jako vítěz KSČM, následovaná oslabenou ČSSD a potom ODS a TOP09 v nepředvídatelném pořadí. Že do sněmovny proniknou SPO-Z a že se do ní vrátí Lidovci a Zelení. Byl bych zvědav, jak by v této situaci lpěli naši "kovaní"  demokraté na "prý" parlamentní zvyklosti, že předsedou vlády jmenuje president politika z vítězné strany. (Připomínám, že v krizovém roce 1938, ve vzorné demokracii meziválečné ČSR, byla vítěznou stranou voleb Henleinova Sudetendeutsche Partei, ale možnost sestavení vlády také neobdržela!)
Proč tomu tak bylo v roce 1938 je nám všem jasné; byla by to národní sebevražda. Ale ze strany KČM dnes takové nebezpečí rozhodně nehrozí. Sledoval jsem čtvrteční Hyde Park s místopředsedou KSČM Kováčíkem. všechna jeho stanoviska byla velmi pečlivě uvážená a prezentovala politický program, který je zaměřen na politický, ekonomický, kulturní a ekologický rozvoj republiky jako státu, který dbá o trvalý růst blahobytu všech svých občanů. KSČM představil jako státotvornou stranu, která chce svůj program realizovat ústavními politickými postupy. Postavil se za program zavádění principů přímé demokracie; především za požadavek obecného referenda. V ekonomické oblasti za požadavek majetkových přiznání.
Jako příslušník generace, která povinně studovala marxismus-leninismus, mohu zcela informovaně a odpovědně prohlásit, že KSČM není levicovou stranou leninského typu, která by programově usilovala o násilné revoluční svržení kapitalismu a nastolení diktatury proletariátu. Lenin by KSČM jistě nepřijal do své III. Internacionály a považoval by ji za reformistickou sociálně-demokratickou stranu, kapitulující před panujícím kapitalismem. Program a politické aktivity KSČM svědčí o tom, že ani KSČM (stejně jako všechny strany Socialistické  Internaconály) nemá dnes teoretiky, kteří  by z pozice tvůrčího marxismu uměli fundovaně oponovat a vzdorovat záplavě neoliberálních dogmat o nezastupitelnosti dnešního kapitalismu a vypracovat vědecky fundovaný, reálný koncept trvale udržitelného bohatého světa pro celou jeho populaci.  Včetně jeho realizace demokratickými mechanismy, bez  krutých mezitřídních a mezinárodních střetů.
To není žádná utopie. Produktivní síly a dosažená kulturní úroveň dnešního světa to umožňují.   

Autor: Zdeněk Trinkewitz | sobota 13.7.2013 7:10 | karma článku: 15,34 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik