Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bída ekonomie 2014

Definice ekonomie jako vědního oboru Pozitivní ekonomie je směr ekonomické teorie. Přijímá ekonomickou realitu, jaká je. Jejím cílem je realitu popisovat a hledat v ní zákonitosti fungování.

Definice ekonomie jako vědního oboru

Ekonomie se má zabývat tím, co je a nemá stavět „vzdušné zámky", např. v makroekonomii - ať je jakákoli míra nezaměstnanosti, inflace, atd., pozitivní ekonomie vystupuje jen popisně, bez ambicí stav ovlivňovat, usměrňovat, natož cílovat. Naopak, stačí zjištěné skutečnosti jen zveřejňovat, zavést tak trhům zpětnou vazbu, a nechat je, ať samy zareagují a najdou si nové ekvilibrium. Pozitivní ekonomie popisuje fakta a ekonomické vztahy mezi subjekty: Pouze hledá odpověď na otázky, jaký ekonomický život je, ne jaký by měl být. Je to ekonomický přístup, který pracuje se skutečnými údaji a stavy, popisuje ekonomickou realitu a zkoumá její změny.

Ekonomie, ve smyslu definice filosofa Karla Poppera není exaktní vědou, ale vědou společenskou, která nalezené „zákonitosti“ ekonomického fungování lidské společnosti popisuje a uspořádává, ale není je schopna vědecky dokázat, ani na jejich základě předvídat nebo usměrňovat ekonomický (a i ostatní) vývoj společnosti. Předpovědi vývoje a z nich plynoucí doporučení jeho usměrňování vládnoucím elitám je možno přirovnat k horoskopům, také „vědců“ - astrologů. 

Názor našeho, na slovo vzatého teoretického ekonoma a národohospodáře je prezentován v úvodu k jeho (a kolektivu autorů) knize Dějiny ekonomického myšlení – Robert Holman a kol., který zde tlumočím:

Napsali jsme knihu, která kombinuje his­torický přístup s teoretickým. Naším cílem totiž bylo překlenout (stále přetrvávající) propast mezi dějinami myšlení a ekonomickou teorií. Chtěli jsme ukázat, že nestačí stu­dovat soudobou ekonomii bez znalosti její historické geneze. A také že nelze ignorovat ty myšlenkové směry, které nejsou součástí soudobého „hlavního proudu". Chtěli jsme ale ukázat i to, že nelze pochopit historii ekonomického myšlení bez dostatečné znalosti ekonomické teorie.

Kombinace historického a teoretického přístupu má své výhody - je to především univerzální charakter knihy, kterou jistě ocení širší ekonomická obec a zejména studenti ekonomie. V tomto pojetí by ale bylo dodržení striktně historicko-chronologického výkladu problematické. Kniha je proto strukturována podle ekonomických směrů a škol. Každá kapitola je věnována určitému směru nebo škole, takže postihuje danou tradici ekonomického myšlení, a to od jejích zakladatelů až po její případné soudobé stoupence a pokračovatele. Čtenář tedy může v rámci jednotlivých kapitol sledovat, jak se vyvíjely jednotlivé tradice ekonomického myšlení, jaké jsou jejich přínosy i jejich nedostatky. Může je porovnávat a na těchto komparacích tříbit své vlastní ekonomické myšlení. Tento přístup nám také umožnil, abychom věnovali poměrně velký prostor soudobým školám a ekonomům, reprezentujícím nejnovější trendy ve vývoji ekono­mického myšlení.

Kniha je názorově vyvážená. Mezi její spoluautory patří jak přesvědčení liberálové, tak i stoupenci keynesiánství a institucionalismu. Různým školám a tradicím ekono­mického myšlení je věnována odpovídající pozornost i rozsah kapitol.

Kniha obsahuje kapitoly věnované scholastikům, merkantilismu, fyziokratismu, kla­sické politické ekonomii, francouzskému socialismu, německé historické škole, marxis­tické ekonomii, lausannské škole, cambridgeské škole, rakouské škole, institucionalismu, německému ordoliberalismu, keynesiánství, chicagské škole, monetarismu, škole veřejné volby a některým dalším směrům. Nechybí ani kapitola o českém ekonomickém my­šlení.

Každá kapitola je strukturovaná podle významných osobností reprezentujících danou tradici myšlení. Nemohli jsme se zmínit o všech autorech, kteří by si jistě pozornost zasloužili. Zaměřili jsme se jen na nejvýznamnější autory, abychom mohli vysvětlit a zhodnotit jejich přínos v dostatečné hloubce a abychom na jejich díle mohli ukázat, jak se ekonomické myšlení vyvíjelo.

V Praze, září 2001

_____________________________________________________________

 K napsání tohoto blogu mne přiměly „výkony“ naších mediálních ekonomických zpravodajů a publicistů, zvláště pak výkony Zemanových tzv. „televizních hošíků“, dnes již spíše „televizních děvčátek“, jejichž kompetence spočívají v poučkách „našprtaných“ na VŠE a  podobných společenskovědních univerzitách a jejichž soudy, zachovávající mainstreamovou  linii, jsou motivovány snahou plnit direktivy jejich zaměstnavatelů a politickou mocí dosazených ředitelů a udržet si zaměstnání. Touto praxí je zajištěna autorská a redakční autocenzura, účinnější a tužší, než „tiskový dohled“ komunistického režimu.

Zmíněná „děvčátka“ v každodenním burzovním zpravodajství, s vážnou tváří a s pocitem důležitostí své práce, oznamují „mikroskopické“ změny kurzů cenných papírů, které jsou, nevím pro koho, důležité. Nebo s nadšeným důrazem oznamují konec ekonomické recese a nástup konjunktury, dokládané nejistými a opět mikroskopickými čtvrtletními přírůstky tvorby HDP. Těmto novinářkám/ům chybí nejen zkušeností z historie a praxe, ale jakékoli vlastní uvažování, zdravá kritičnost a skepse a odvaha je veřejně prezentovat. A abych nekřivdil jenom jim, stejně se chovají i ekonomičtí zpravodajové všech ostatních medií. 

Dalším impulsem mi bylo vystoupení Josefa Středuly, předsedy nejsilnějšího odborového svazu KOVO a  zároveň předsedy celé ČMKOS, který v televizním vystoupení rovněž vítal údajný konec recese a úspěch Sobotkovy a Babišov vlády, která dosáhla "úspěchu“ v rozpočtu na rok 2015 s „deficitem pouhých“ 100 mld. Kč. Chápu jeho optimismus, který vyplývá z úspěšných jednání jeho kováků a některých dalších průmyslových odvětví, ale nemohu mu odpustit, že nějak „pozapomněl“ na mzdové problémy „soudruhů“ zaměstnanců v nevýrobních sektorech, v obchodních řetězcích, malých podnicích a živnostech, kde odbory nejsou, protože odborová činnost je zakazována pod hrozbou propuštění pro nepotřebnost.

Existující odborové svazy a z nich nejsilnější ČMKOS, by si měly vzpomenout na osvědčenou solidaritu všech zaměstnanců a zasazovat se i o práva těch neorganizovaných. Měly by prostřednictvím jednání v tripartitě prosadit právo neorganizovaných zaměstnanců,  dovolávat se svých práv prostřednictvím odborových orgánů, které fungují v místě sídla jejich zaměstnavatele.            

Autor: Zdeněk Trinkewitz | úterý 9.12.2014 9:15 | karma článku: 14,48 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ruská periferie děkuje válce, konečně bohatne. Na Kreml však číhá hrozba

15. června 2024  13:53

Přechod Ruska k válečné ekonomice má jeden výrazný vedlejší účinek. Těží z něj odlehlé chudé...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  13:48

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  13:37

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

VIDEO: Seniorku sledoval z obchodu až domů. Policie hledá zloděje v kšiltovce

15. června 2024  12:43

O peněženku se skoro sedmi tisíci korunami přišla seniorka, která se vracela z nákupu v obchodním...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik