Vietnamci v českých médiích

V českých médiích se setkávám s vietnamskou tématikou velmi málo a jen v omezené míře. Pokud nejde o velké razie, nalezené marihuanové zahrádky, kriminální či daňové činnosti, tak není téměř žádná šance najít jiná témata.

Den asijské kultury v San Francisku

Toto informační vakuum mi docela chybí, a proto musím hledat v zahraničních serverech, většinou v anglickém jazyce. Jako pravidelný hledač všelijakých roztomilých informací nesmí chybět ani vietnamská komunita. Naposled jsem zabrouzdal na BBC News, kde jsem narazil na zajímavý článek ohledně politiky.

 Vietnamští imigranti žijící v Anglii se vyjadřovali k domácí politice. Vietnamská vláda totiž nedávno vyzvala Vietnamce žijící v zahraničí,  aby se vrátili domů a pomohli zemi postavit na nohy. Někteří na toto volání slyšeli a někteří se hodlají vrátit za určitých podmínek.

 Malý útržek z článku:

"Věřím v demokracii, tržní ekonomiku a právní systém"  řekl finanční poradce Bui Kien Thanh

Jak jistě víte, tuto podmínku nemůže komunistický režim v žádném případě splnit.

V USA se otázka zdravotní reformy chýlí k poslední, ale nejdramatičtější fázi. Ale ještě předtím byla odsouhlasena ve Sněmovně reprezentantů, kde potřebovali demokrati výraznou nadpoloviční většinu pokud má reforma skončit v Bílém domě, kde ji Obama podepíše. Pomoc našli u republikána Anha"Josepha"Caa, který je prvním kongresmanem vietnamského původu.

Proč se tak rozhodl? 

"Vždycky jsem říkal, že odložím stranické hašteření, pokud půjde o lidi," uvedl Cao v prohlášení na své internetové stránce. "Můj hlas dnes byla založena na mých prioritách dělat to, co je nejlepší pro voliče." 

The Los Angeles Times  

Poslední zajímavost je z Německa. Je to jediná zpráva, kterou jsem mohl najít i v českých médiích. A to o Phillipu Röslerovi (36 let), který je rovněž nejmladším členem ve vládě Angely Merkelové (zdravotnictví). Bylo mu tehdy 9 měsíců, než byl z katolické sirotčince ve Vietnamu adoptován německým párem. Byl vychován v křesťanských hodnotách, přesto nezapomněli u něho probouzet zájem o hledání vlastního původu. Což je velmi důležité a za to jeho německým rodičům děkuju.

Toto je souhrn zajímavých informací pokud jde o politická témata.   

Jenže všechny zprávy jsou ze zahraničí, ale žiju v ČR a proto bych radši uvítal domácí scénu.

Bylo by velmi zajímavé sledovat politické smyšlení "českých" Vietnamců, protože dnes jsou všichni, kteří přišli po sametové revoluci dospělí. Svůj názor na svět si již vytvořili, teď  jen zbývá, aby se začali politicky angažovat a nějak společnost nasměrovat. Hlavně v otázkách přistěhovalectví, integrace a lidských práv, s kterými všechny české vlády postupují bolestně pomalu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tien Tran Tat | středa 2.12.2009 17:01 | karma článku: 9,46 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38