Přeskočením zdi ovlivnil miliardy lidí

Před několika tisíci lety žil mladík jménem Sidháárta Gautama, ale kámoši mu říkávali krátce Sid a holky malé G. Žil stejně podobným zhýčkaným a požívačným životem jako teď my. Obklopovala ho hojnost potravin, žen a zábavy. Neměl příiš starostí, povinnost žádná, nouze žádná.

Žil v relativním příbytku svého světa chráněný dlouhou zdí. Taky, že to byl princ a ironií byl dokonce z rodiny, kde bylo válečnické umění tradicí. Ve svých 29 letech, už měl děti a krásnou ženu, která ho v budoucnu doprovázela na jeho cestách, ale k tomu se ještě dostaneme. Nikdy nevkročil ven za zeď. Ale jednoho dne se rozhodl, že se podívá za životem mimo zdi. Tam uviděl tři základní věci, které mu ovlinily a ukázaly budoucí směr jeho života. Nemoc, smrt a bída.

Po návratu se rozhodl, že už nemůže dál žít v nevědomosti, jakým doposud žil. Utekl tedy od krásného života o jakém chudí lidi snívají, aby našel pravdu. Protože se celý dosavadní život zabýval jen zakonodárstvím a organizací, tak toho v prvních dnech moc nevydělal. Byl teda závislý na almužnách a to, co mu dá štědrá indická příroda. Po mnoho let strádání a přemýtáním o neustálém koloběhu znovuzrození v divokém džungly unaven sedl pod fíkovník. Tam začal meditovat o smyslu bytí a nebytí. O existenci všeho, o původu všeho. Když meditoval, ztratil o vnějším světě zájem. Okolo něj to celkem bouřilo. Obrovský monzum, který se dostavil nedal jednomu velkému hadovi spát a tak se připlazil nahoru na fíkovník a svým obrovským tělem ochránil ještě nevědoucího Gautanamu. A najednou se to všechno stalo. Blesky, hromy, déšt. Po několika nepřetržitých dní meditace dosáhl nirvány. A aby dokázal svou svatost, dotkl se prstem země a náhle se země rozpůlila na dvě pulky. Tak se zrodil Buddha, ten který se probudil a zjistil oč v životě jde. Ne, nebyla to kocovina čím prošel:)

A jak to u svatých a moudrých bývá, časem si získal popularitu prostého lidu. Nejen díky svému učení, ale na rozdil od brahmánů, tehdejších mudrců se nelakomil o své objevení jako brahmáni, kteří si předávali moudra jen mezi sebou a prostému lidu nedali přečíst ani větvičku védy. Dá se říci, že to byla celebrita té doby. Mnoho lidí se všeho vzdalo, prodalo na trhu, spálilo, vyhodilo nebo darovalo a rozhodli se provázet Buddhu po jeho cestě poznání. Překonával všemožné nástrahy džungle, močálů, hladu, párkrat taky onemocněl.

Ale než vznikne nové náboženství, musí mít nejdřív svého předchůdce než začne kázat svoji vlastní filozofii. Jeho tzv. opozicí té doby byl hinduismus. Mnoho lidí jeho tlachám věřilo i nevěřilo. Jeho filozofie se v jeho původní domovině moc neprosadil, ale mimo svých hranic dosáhl obrovské popularity. Byla to hvězda a téma každého chrámu. Zvlášť se prosadil dále na východ od Indie. Nejvíc fanoušků měl v jihovýchodní a východní asii. Jeho učení skórovalo úplně všude kam se jeho učenci dostali. Ale každá země je jedičnou duší a vyložili si Buddhovo učení po svém. V Japonsku bylo učení Zen, který váže na buddhismus, tibetský buddhismus měl svoji hínajánu a mahájanu, ale ve svém podstatě jde pořád o totéž, jen jiný způsob dosahnutí harmonie.

Nyní je rok 2008 a Buddhovo učení staré skoro 2500 let si oblíbilo mnoho lidí od prostých rolníků bez vzdělání po těch největších mozků všech století. Jeho učení je založen na míru, pomoci druhým, na neustálém vzdělání, na lásce a výhrůžky, že když uděláte v životě nějakou lumpárnu, tak se Vám může stát, že se v příštím životě narodíte ve sloním trusu jako malý hovniválek ne-li ještě hůř jako vietnamec žijicí v cizině :)

Dá se říci, že to byl takový malý einstein, když přišel na to, že každé zlo se vrací zlem. Tady mám pár zajimavých pouček, které se za několika stoletích nashromáždilo: něco jako, že je zdraví největší hodnota, spokojenost je největší jmění, důvěra je nejlepší přítel a že nirvána je nejvyšší blaženství nevěřte!!!:)

Kdo se nevzchopí, když je k tomu čas, kdo mlád a pln sil je liknavý a nedbalý a nemá vůli, takový lenoch nikdy nenajde cestu k moudrosti.  V žádném připadě tohle nepište do svého životopisu !!

Pochybení ostatních si nevšímej, ani co a jak dělají, své vlastní jednání sleduj, cos udělal a cos pochybil.

A ještě jedno moudro než se pustíme k mé závěrečné primitivní řeči :  

Zlem se ti odplatí tvůj nepřítel,

bolestně se ti odplatí člověk,

který tě nenávidí, ale mnohém větší

zlo ti způsobí hněv ve tvém srdci

Jestli Vás těch několik poučení za srdce chytlo, tak tomu říkají prvotní probuzení, ale buddhistiská stezka požaduje trpělivost, chuť učit se, odpoustět a dát vždy přednost jiným.

Nejde mi tolik o to, abych vás naverboval k mému východnímu náboženství, ani Vás nechci učit bobožnosti, protože sám takový nejsem a ani nebudu. S osudem hovnivála vzniknuvší na pláních Afriky jsem smířen. Doufám jen, že budu mít malý mozeček,  jinak budu celej den nadávat jakej jsem "idiot ", že jsem se v minulém člověčím životě nechoval aspoň trošku bobožně!!! Ani Vás nebudu nutit mečem či ukřižováním abyste přistoupily k jinému naboženství. Násilím se náboženství nesmí za žádnou cenu šířit, takže sto prvních z Vás, kteří pomůžou bližnímu svému dostane 50 ooKč a letenku do Vietnamu :)

A kdo k tomu ještě koupí u Vietnamců aspoň pět triček za 250 Kč s nápisem "Miluju Vietnamce" dostane roční kupón na kuřecí polívky v jakémkoli vietnamské restauraci po celém ČR ( bez závitků samozřejmě, to byste chtěli moooc!!:)

Tak se má šířit víra. Slibem a odměnou. Počkat! Nějak mi to připomíná volby do parlamentu!!!:) 

ps. Doufám, že je v Africe dost místa, těch hovniválků bude hodně tož?:)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tien Tran Tat | neděle 21.9.2008 20:29 | karma článku: 19,16 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38