Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám své malé bistro v Brně

Přes den chodí ke mně různí lidé, od manažerů po dělnících co pokládají naproti kabely, ale také přátele.

Vstávám pravidelně od šesti hodin, dám kočce do misky granule, doliju jí mléko a jdu do práce. Moje bistro není velký, velikostí by se dal přirovnat k novinovým trafikám na zastávkách. První s čím začínám je, že všechno vyčistím a omyju, potom se pouštím do přípravy kuřecího vývaru. Můj den není příliš záživný, celý den jen krájím zeleninu nebo sekám maso. Potom pustím televizi, aby měli zákazníci na co se dívat, největší nápor mám mezi 12-13h, kdy jsou odpolední přestávky. Lidi se rázem objeví ze všech stran, ale jinak mám celkem klidný den. Moc oceňují, že tady mám televizi, páč se můžou dívat při jídle na odpolední zprávy.

Otevírací dobu jsem si stanovil od 6-18h, ale vždycky rád počkám na zákazníka, aby mohl v klidu dojíst. Aspoň mám dobrý pocit, že tady nejsem sám. Seznámil jsem se takhle s hodně lidmi, s některými si i tykáme, ale mám v povaze zůstávat uzavřený, protože nechci druhé obtěžovat svými starostmi. Volno mám jen v neděli nebo když se slaví nějaký český svátek. A co dělám ve svém volnu? Jdu do obchodu nakoupit zásoby a když je svátek, tak doma odpočívám. Nemám tady moc přátel, přiletěl jsem před dvěma lety, místní vietnamská organizace mi ze začátku pomáhala s hledáním bytu, potom mi taky našli toto malé bistro, předchozí majitel odešel zpátky do Vietnamu poté co jeho matka vážně onemocněla.

Nebýt pomoci svých krajanů, tak bych se tady ztratil, jazyk moc neovládám, neznám místní úřední paragrafy a nařízení. Jako obyčejný člověk bych nevěděl co si mám počít. Ze začátku jsem se cítil hodně osaměle, nikoho jsem tady neznal, volal jsem hodně domů, abych ujistil rodinu, že jsem v pořádku, a že se mi tady líbí. Ale když jsem ukončil hovor, tak jsem často plakal, protože nejhorší je být na světě sám, ale nechtěl jsem, aby si o mě dělali starosti. Ze začátku semnou pracoval v bistru krajan Minh co to tady trošku znal, pracovali jsme spolu pár měsíců a pomáhal mi s adaptací a seznamoval mě také s místními zvyky. Když jsem se osamostatnil, tak odešel do Prahy páč to naše malé bistro nás oba nemohlo uživit. Mnoho zákazníků se potom vyptávalo kam odešel, všichni mu tady neřekli jinak Sýkorka.

Vždycky uměl pobavit zákazníky, měl zvláštní vlastnost poznat na lidéch v jakém citovém rozpoložení se právě nacházejí a Sýkorka vždycky dokázal najít ta správná slova, aby se zákazníkovi ulevilo, aspoň na tu krátkou chvilku.

Nikdy jsem si na svůj osud nestěžoval, vím, že tohle všechno k něčemu vede, i když jen vařím polévky. Většinu peněz posílám domu rodině, z peněz zaplatím dětem slušné vzdělání a manželce finančně vypomůžu. Ona pracuje v továrně, celý den jen sedí a šije a vrací se až po 18h domů, uvaří dětem a naší nejmladší dceři přečte pohádku O slonovi, který se stál králem. Jako malý mi to četl otec, pohádka se mi moc líbila a je mi moc líto, že ji nemužů pohádku číst osobně.

Mám tady několik pravidelných zákazníků, kteří za mnou chodějí, abych tady nebyl sám. Jsou na mě moc hodný. Jednou, když se tady v Čechách slavily Vánoce, tak jsem měl otevřeno páč jsem ještě místní svátky tolik neznal. Ten den ke mně moc lidi nepřišlo, tak jsem zavřel o trošku dřív. Když jsem zamykal, tak ke mně přišel zákazník s kterým jsem se hodně spřátelil, bylo mu líto, že budu doma sám a tak se rozhodl, že mě vezme k sobě domu. Měl doma celou rodinu, vonělo to tam cukrovým, měli tam také krásné výzdoby. Měl tam celou svou rodinu. Potom mě poprosili ať s nimi povečeřím. Cítil jsem takový zvláštní pocit, jakobych ty lidi znal celý život a oni mě, měl jsem pocit jakobych byl se svou rodinou. Kdyby ti lidé věděli, jak mi tím tehdy moc pomohli.

Ale potom jsem odešel domu, nechtěli mě pustit a prosili mě, abych ještě chvilku zůstal. Ale srdečně jsem jejich nabídku odmítl a popřál jim hezké svátky a že se brzy uvidíme. Doma jsem zavolal domu ženě, už si pomalu dělala o mě starosti, ale když jsem jí pověděl co se mi přihodilo, tak se uklidnila a měla z toho ohromnou radost. O měsíc později jsem dostal poštu od ženy, bylo to určené zákazníkově rodině. Když přišel zákazník, tak mi hodně děkoval a měl z daru velkou radost, obzvlášť jeho paní. Potom mi žena řekla, že jim věnovala naši rodinou dřevenou sošku, kterou dostala od babičky, když byla malá. Věnovala jim sochu Leknínové panny, která ochraňuje ženy před zlými duchy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tien Tran Tat | úterý 6.1.2009 16:36 | karma článku: 44,62 | přečteno: 7595x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 24,63 | Přečteno: 447x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

U nového zubaře

Sedím právě u nového zubaře a v hlavě si představuju velkou bolest. Abych se na chvíli rozptýlil, tak píšu tento blog. Ještě je šance utéct, ale v posledních týdnech mi začalo bolet v ústech. Musím si připomenout pár faktů.

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,27 | Přečteno: 718x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Co jíst ve Vietnamu abyste neměli zažívací potíže

Někde jsem četl, že čeští diplomaté dostávají zvláštní příplatek za působení v tropických zemích. Není divu. V těch vedrech a vlhku je jakákoliv aktivita opravdu vyčerpávajícím úkonem. Fyzická činnost i přemýšlení ubírá mnoho sil.

3.3.2024 v 11:22 | Karma: 39,82 | Přečteno: 5413x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Jak si vybírám vietnamskou restauraci

Moje návštěva neznámé vietnamské restaurace probíhá takhle. Chvilku koukám na menu. Poté zaváhám jestli mám dát tolik peněz pro trochu jídla. Odejdu. Projdu si vedlejší bistra. Nakonec rozhodne, že je podpořím. Vracím se.

2.3.2024 v 15:16 | Karma: 43,02 | Přečteno: 6022x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

Když jsem si včera počítal, tak toto je moje 29tá zima strávená v ČR. Nechci dál říkat ČR, zní to moc státně. Budu místo toho říkat "mezi námi'. Mimo nás jsem strávil 2 zimy. A to v severním a jižním Vietnamu. Jinak nikdy jinde.

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,25 | Přečteno: 544x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  12:32

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  12:29

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Našli jsme odposlech, mysleli Poláci před jednáním vlády. Omyl, šlo o ozvučení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:05

Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda,...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2933x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.