Lidi mi často nadávali. Tak jsem se rozhodl, že se naučím česky

Někteří z Vás by rádo vědělo, jak jsem se naučil tak dobře česky. Ten kluk musel mít jaktěživ z českého jazyka samé lepší dvojky. Určitě nechával spolužáky opisovat domácí úkoly ze slohu. Šikula pilný. Dříč.

Není to tak.

Česky docela umím. Přemýšlím a na živobytí si vydělávám v českém jazyce. Avšak neumím tu vzdělanou a vytříbenou spisovnou češtinu. Takový styl mi není ani povahově blízký.

Mluvím jazykem sídliště, z prostředí paneláků na okraji města. Důvodem, proč jsem se chtěl naučit česky bylo umět oplatit nadávku. 

Pamatuju si ten důležitý den velice živě.

Před obchodem smutnil přivázaný pes. Bylo mi ho líto, ke všemu pršelo. Tak jsem šel do obchodu, že mu koupím párek. Uvnitř mi tam nějakej chlap začal nadávat do harantů. Jenže jsem tehdy neznal význam toho slova, protože jsem ho nikdy neslyšel v televizi.

Ignoroval jsem ho a koupil dva špekáčky. Mezitím pejsek šel asi se svým páničkem domu. Nevadí. Sním si to cestou na zastávku.

Doma jsem rychle zahodil batoh do skříně, utíkal na záchod a četl si tam Čtyřlístek. Pak jsem si vzpomněl na toho chlapa. Šel jsem za Honzou a ptal se ho co znamená slovo "harant". Mám dojem, že jeho význam je doposud spratek. 

To mě pěkně nasr.lo.

Život dětí vyrůstající na sídlišti má svá "pravidla". Když se necháte urážet tak tomu druhému dovolujete překračovat hranice. Vyroste mu pak sebevědomí. Musíte to utnout ještě v zárodku jinak budete časem šikanovaným dítětem. Mít pověst bitkaře znamená mít od lidí klid.

Od té doby jsem měl ještě větší chuť se zlepšit v češtině.

Hlavně abych ve škole nějak prospěl, a hlavně abych uměl nadávky přijímat ale i rozdávat. Tohle byl svět ve kterém jsem vyrůstal. Tenkrát se fotbal hrál ještě na škváře. Chodili jsme si bez obav pro pivo a vypili si to venku, aby hospodský neměl problémy.

Ty časy a ten chlapec jsou už pryč. Zklidnil jsem se. Dívám se na telenovely a vedu spokojený život.

Ale jak vidíte. Motivace se naučit česky jsou různé. Nebylo to kvůli škole nebo abych potěšil své učitele či udělal rodičům radost. To rozhodně nebylo. Bylo to kvůli tomu abych se naučil slovně se bránit. 

Autor: Tien Tran Tat | čtvrtek 9.9.2021 9:24 | karma článku: 42,39 | přečteno: 4251x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38