Jiný kraj, jiný chutě

Určitě jste si mnozí všimli, že se Vietnamci stali mistry přes rychlé občerstvení. V každém městě, kde jsem se potuloval nebyl problém najít krajana v bílém tričku zastrčenou v modrých džínách a vedle jeho krámku automat s coca-colou.

U nás chodím už od malička k jedné vietnamské rodině,  která se musela nedávno uchýlit do kamenné restaurace, když město oznámilo zbourání chátrající tržnice.

Tradičně si objednám kuřecí polívku "pho ga" a v ní „utopence“ neboli závitek "nem". S chilli už to tolik nepřeháním, kdysi jsem si tam stříkal celé litry, ale uvědomil jsem si, že z toho ramena nevyrostou. Pálí to potom jak čert, ale na to stačí namačkat citrón nebo přidat bambusy.

Na střední škole jsem slíbil kuchařům, že jim ukážu, jak se dělají závitky. Skoro to i vyšlo. Kvůli ingrediencím jsem vyrazil do sousedního města. Sehnal jsem rýžové placky, tenké nudličky a dokonce i bambusové výhonky. Ostatní jsem měl doma. Už stačilo jen koupit mleté vepřové maso a ukázat jim postup. Ale můj aktivní život se pohybuje okolo samých blbostí a tak jsem si nikdy nenašel čas. Za to kopce výmluv :)

Vietnamec se tedy stal synonymem pro závitky a polívky.

Naše pokrmy obletěly téměř celý „kapitalistický svět“. Ale jiný kraj, jiný chutě. To aby nebyli Vietnamci, kdyby se okamžitě neadaptovali.

V USA vyrostly obchody zaměřené na "banh mi" (pozůstatek francouzského kolonialismu).

Krom bagety je to čistý vietnamský kulinářský poklad. Stal se v americkém „hot dogovém“ světě vyhledávaným plněným pečivem. Dostal mnoho přezdívek např. "saigonská ponorka", ale stačí "Vietnamese Sandwich" a každý Američan bude vědět.

Populární se stal díky obrovskému rozmanitému obsahu, ale také (hlavně) jeho nízké cenně. Začal se šířit od vietnamských imigrantů "Viet Kieu" žijící v Kanadě do USA a z ní do Austrálie. Nyní začal být vyhledávaný i v Evropě. Plní se nejrůznější zeleninou, ale jeho poznávací značkou je grilované vepřové maso se speciální majonézou (bohužel výrobní tajemství).

A jaké je mé oblíbené české jídlo? Pečené kuřecí stehno s bramborovým knedlíkem a špenátem. Strašně obyčejné a přitom bych se kvůli tomu i oženil :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tien Tran Tat | čtvrtek 24.9.2009 10:41 | karma článku: 16,62 | přečteno: 1677x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38