Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buddhista a voják

Tak jsem po dlouhé době potkal svého dobrého kamaráda z dětství Danha. Vypadá pořád stejně až na jednu výjímku....stal se z něj voják vietnamské lidové armády.

Jak všichni dobře víme, v komunistických zemí je populární odvádět mladé chlapce na povinnou vojenskou službu. Jako malý jsme tomu říkali „Prázdniny u strýčka Hoa“

Naštěstí jsem se tomu vyhnul, ale určitě by ze mě byl výborný tankista :) Naposled jsem ho viděl před osmi lety. To měl na sobě „oranžové háro a oholenou hlavou“ Stal se z něj buddhista. Přípomínám, že dobrovolně, tím myslím, že jeho rodina byla dost bohatá, aby nemusel odcházet do kláštera, abychom byli milí čtenáři naladěni na stejných vlnách :)


Až na to, že si vyměnil oranžové roucho za zelenou uniformu, tak se vůbec nezměnil. Je pořád stejný jak si ho pamatuju, veselý, úsměvavý a život ho pořád baví. Vojenskou službu bere celkem bez problému říka „osud to tak chtěl“. Zvláštní Ti buddhisti že? Jsou se vším smíření a pořád se radujou jakoby se nic nestalo. I já jsem se chtěl stát buddhistou, ale zjistil jsem, že mám příliš slabého ducha a tak jsem to vzdal. Stačí mi objímání stromu. Ale mě dneska vynechme. Když jsem ho spatřil tak jsem byl velice překvapený. Sakriš Danhínku chceš facku? bylo první co mě napadlo :) Chvílku na mě zíral jak na kapitalistického američana a potom si vzpomněl, že ten xichtík už někde viděl. Sláva :) Tiene jseš to ty?!!!!:)

Bavit se s ním o ženách, sportu nebo kariéře je beznadějný. S ním se člověk může bavit jen o důležitých věcech v životě např. smysl života, vnitřním duchovi v nás nebo o povinnosti člověka. Tahleta témata jsou mi naprosto cizí, proto jsem zvolil méně depresivní téma. ŽENY, VÍNO A ZPĚV. Nic proti filozofii. Po dlouhém prvokaci jsem z něj vylámal par hřišných myšlenek. Jak já říkam - vždycky vyhrajou pudy a instinkty ať se člověk může modlit od rána do večera:)

A jaký je vojákem? Mezi své bratry ve zbrani je velice respektován. Je tak trošku intelektuál, nosí brejle a vypadá jak Milhouse za Simpsnů. Má jako dalších několik tisíc hanojských vojáků na starosti bezpečnost turistů a také zařizuje turistům povolení do odlehlých kout Vietnamu. Celkem uředničina. Škádlil jsem ho jestli náhodou nebere „tučné obálky“. Potom šel ke stromu a řekl : Tiene vidíš za tím rohem tu motorku, myslíš že beru? Stal tam snad ten nejzravilejší skútr, jaký jsem kdy viděl. Ha ha ha Danhu já zapomněl, že jseš ten buddhista !!:)

Vietnamští soudruzi tam nahoře si asi uvědomili, že jim od buddhistů nic nehrozí. Oproti jiným si buddhisti nestěžují což mají komusnisti mocinky ráááádi. Naše krátké setkání bylo velmi příjemné, chtěl jsem ho někam vzít a pokecat, prohlídnout pár holek a povečeřet v rodiném kruhu. Ale hold služba vlasti slovo „volno“ nezná a tak aspoň přátelské objetí a menší narážka na závěr.

Mezi povídáním jsem mu dal celkem těžkou otázku: jsi voják, tvou povinností je zabíjet pokud budeš muset. Udělal bys to? Odpověděl mi, že se stane prvním vojákem, který zahodí zbraň a nechá se dobrovolně zastřelit než aby zabil člověka. Brrr!!! Ale pšššššt, kdyby to slyšeli jeho nadřízení, tak by ho odvedli na hlídání Ho Či Minhnova kadibudky:):)

Jako voják jsou tihle buddhisti k ničemu, ale jako uředníci se hodějí a hlavně přinášení do kasáren morálku což se taky počítá. Bohužel už nejsme ti malý děti co házely ze střechy po autech ořechy a kradly naší sousedce sladké brambory:) Teď házím s Honzou hrušky po psech a kradu v Tescu pistácie:) :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tien Tran Tat | úterý 10.6.2008 14:09 | karma článku: 23,96 | přečteno: 2714x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 24,90 | Přečteno: 452x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

U nového zubaře

Sedím právě u nového zubaře a v hlavě si představuju velkou bolest. Abych se na chvíli rozptýlil, tak píšu tento blog. Ještě je šance utéct, ale v posledních týdnech mi začalo bolet v ústech. Musím si připomenout pár faktů.

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44 | Přečteno: 721x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Co jíst ve Vietnamu abyste neměli zažívací potíže

Někde jsem četl, že čeští diplomaté dostávají zvláštní příplatek za působení v tropických zemích. Není divu. V těch vedrech a vlhku je jakákoliv aktivita opravdu vyčerpávajícím úkonem. Fyzická činnost i přemýšlení ubírá mnoho sil.

3.3.2024 v 11:22 | Karma: 39,82 | Přečteno: 5417x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Jak si vybírám vietnamskou restauraci

Moje návštěva neznámé vietnamské restaurace probíhá takhle. Chvilku koukám na menu. Poté zaváhám jestli mám dát tolik peněz pro trochu jídla. Odejdu. Projdu si vedlejší bistra. Nakonec rozhodne, že je podpořím. Vracím se.

2.3.2024 v 15:16 | Karma: 43,02 | Přečteno: 6027x | Diskuse| Osobní

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

Když jsem si včera počítal, tak toto je moje 29tá zima strávená v ČR. Nechci dál říkat ČR, zní to moc státně. Budu místo toho říkat "mezi námi'. Mimo nás jsem strávil 2 zimy. A to v severním a jižním Vietnamu. Jinak nikdy jinde.

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38 | Přečteno: 547x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Přes českomoravské pomezí se pomalu sune pás silných bouřek. Trápí i řidiče

28. května 2024  15:59,  aktualizováno  17:10

Odpoledne se od Svitavsko po Náchodsko vytvořil pás velmi silných bouřek. Jen velmi pomalu se...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  16:59

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Majitel rotvajlerů, kteří pokousali školačku, dostal peněžitý trest a zákaz chovu

28. května 2024  16:41

Domažlický okresní soud potrestal peněžitým trestem 90 tisíc korun a tříletým zákazem chovu zvířat...

Okamurovi hrozí pokuta za to, že přirovnal lidovce Bartoška k Hitlerovi

28. května 2024  16:30

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny zahájil disciplinární řízení proti předsedovi opozičního hnutí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 31,51
  • Průměrná čtenost 2935x
Červen 2022: Teď mi došlo, že jsem se nikdy pořádně nepředstavil. Jmenuji se Tien, potřebuji spát alespoň 10h denně, mám rád večerní procházky a jím převážně mezi 22-23h. Na deprese: čokoláda, úklid bytu a toulání se. Proč píšu blog? Je to jediná věc, kterou nedělám z povinnosti.

 

2021: Už jsem tu s Vámi přátele skoro 30 let, dokopu si to tady až do důchodu a potom zmizím do Hanoje. Ok?

 

2020: "Nic bych na sobě neměnil. Absolutní spokojenost. Mindrák na nule."

 

2015: Už pár let nečtu žádné západní "vědecké, akademické, publicistické" (a vlastně všechny cizí) práce o Vietnamu a Vietnamcích, protože nakonec zjistíte že to jsou jenom pytle plné nesmyslů. Musíte si to zjistit sami i když je to pracnější, ale aspoň těm objeveným výsledkům můžete věřit. Člověk by měl, pokud má tu možnost, na několik měsíců odejít do zahraničí, pak pochopí skutečné potřeby, emoce, samotu a izolaci cizinců v jeho vlastní zemi, protože to sám pocítí.