Bolest dětí

Jako malý jsem hádky svých rodičů brál hodně vážně. Každý jejich křik proti sobě mě děsil a chtěl jsem být všude jen ne u nich. Nevěděl jsem o čem se hádají, proč si ubližují, ale muselo to být hodně vážné myslel jsem si. Utíkal jsem do svého domečku postavený z papírových krabic, schovával jsem se až do večera a nevylézal dřív než jsem viděl, že je venku tma.

Teď jejich hádky vnímám, jako důkaz, že jsou to chybující lidé. Nezáleží mi o čem se hádají, jen si říkám, jak se můžou po tolika letech spolu pořád hádat a řvát na sebe.

Nevím jestli se to děje v jiných rodinách, ale u nás se minimálně třikrát až čtyřikrát do roka pohádají. Beru to jako ventilování svých emocí, potřebujou si to vyříkat a dostat to ze sebe. S jejich přibívajicími se šedými vlasy bych čekal ukončení hádek. Ale některé věci asi ani čas nezmění. Jejich hádky se týkaly většinou peněz, jsou to podnikatelé. To možna vysvětluje mou nenávist vůči penězům a nabívání majetku. Nehraje v tom žádná víra, ani duchovní přikázání, ale životní zkušenost, že za penězi se ukrývá všechen zlo, které málem zapříčinilo rozpad mé rodiny.

Všechno mohlo být úplně jinak, možna bych vyrůstal jen s matkou, možna jen s otcem, ale nikdy s oběma pohromadě. Možná v úplně cizí rodině. Na lidských vzpomínkách je zvlaštní to, že si pamatuje jen události, které mu nejvíce ublížilo. Těch dní, kdy si můžeme bezstarostně poležet na zahradce a nechávat se hřát sluníčkem se nám málokdy vybavují.

Už jsem se naučil, že si lidé navzájem neustále ubližují.

Proto se moc nehádejte, jinak Vás vaše děti budou v budoucnu možna nenávidět a nikdy Vám to neodpustí, jako jsem stále neodpustil svým. S přibívajícím věkem v sobě cítim spíše chlad než odpuštění. Stejně jako svým příkladem mě utvrzujou v pravdě, abych si nikdy nezakládal rodinu, protože bych mohl ublížit svým dětem, které svět ještě tolik nechápou. Když už někdo chce mít děti, tak ať si uvědomí, že se musí změnit, jinak život dítěte nebude stát za nic a stane se z něj zahořklý a smutný člověk, který musí hledat lásku mimo svou rodinu.

Autor: Tien Tran Tat | úterý 14.4.2009 20:12 | karma článku: 16,92 | přečteno: 2012x
  • Další články autora

Tien Tran Tat

U nového zubaře

5.3.2024 v 9:52 | Karma: 22,44

Tien Tran Tat

Další zima mezi vámi

1.3.2024 v 10:23 | Karma: 27,38