Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Au-pair trampoty

Do Španělska jsem odlétala více jak před rokem.  Poslední česká noc mě obejmula hutným lihovým oparem a letištní svítání mi nečekaně zauzlovalo střeva. To ráno  jsem vypadla jak odkvetlá bledule a španělsky uměla říct tak akorát "Me he perdido." , což byla věta, kterou jsem den předtím nastudovala z turistické příručky.   Potácela jsem se zničeně po hangárovitých prostorách vídeňské letobrány a čekala, až mě někdo spasí. Nespasil. Když se čas začal naklánět směrem k hodině odletu, skřítek Zmatek zahrál svoji oblíbenou melodii na srdeční gong a já se rozhodla anglicky jednat. Informačním úředník mi všechno trpělivě vysvětlil a já jsem, po odbavovacích peripetiích, poprvé v životě nasedla do útrob podivného vznášedla. Doprovázela mě  škodolibá opice.

V Seville na letišti už čekal don Pedro. Spíše než bodrého jižana připomínal anglického džemtlmena, kterému vyschla krev v žilách. Přivítal mě přednáškou o velkolepé španělské historii.Nerozuměla jsem ani slovo a do krku mi sedal kynutý knedlík. Panebože! Snažila jsem se schovat vtěrkovitou opici za rozkošný úsměv, ale mimické svaly zahájily stávku. Po chvíli utrpení jsme dojeli na oloupaný plácek v centru města a Antonio mi majestátním gestem představil svůj honosný palác. Po schodách seběhla princeznička, zapleskala sloníma ušima a objala moje zpocené, páchnoucí nohy. Pak se mi drze vyšplhala do náručí a já ji se zlověstným křupáním v zádech vynesla až do nejvyššího patra. Slečna princezna starší právě vycházela z lázně. Pisklavě se představila a spustila zrychlený monolog. Nerozuměla jsem. Vykoktala jsem nějakou prapodivnou omluvu za svoji jazykovou debilitu. Slečinka mi povýšeně odpustila  a zavolala služebnou Meme. Meme se skřehotavě smála a její dobromyslné srdce se snažilo křikem přehlušit jazykovou bariéru. Všichni jsme nervózně čekali na anglicky mluvící"mamá". Před očima mi stále ještě poskakovali podivní postalkoholoví panáčci. S úšklebkem jsem si vzpomněla na slova kamarádky :"Doufám, že tvůj pokojík nebude nějakou přízemní kobkou bez okna."Spletla se!Okno v mé komůrce bylo na velkorysé ploše čtyř milimetrů. Rozměklá postel s vrzavou matrací se jako jediný ubohý vyvrhel  tohoto podivného prostoru, zaskládaného haraburdím, chlubila přídavkem praktický.

Bylo horko. Podlaha z dlažebních kostek příjemně chladila a děvčátka mi na ní zahrála improvizované divadelní představení. Všechny moje mozkové neurony se křečovitě snažily pochytit význam vyluzovaných zvuků. Marně. Starší schovankyně si nervózně začala ťukat prstem na čelo a její oči zlověstně oznamovaly, že mě pomalu, ale jistě vsouvá do ošklivé škatulky blbky.

Záhy dojela hysterická maminka a vyměklou angličtinou se pustila do nekončícího výčtu povinností. Tamhleto a tohleto,...Pouze jedno procento ze sdělených informacích se ukotvilo v unavené paměti. Škodolibá opice stále ještě mačkala tlačítko delete na mém interním překladači.

První měsíc jsem prožila uzavřená v miniaturním pokojíku českomluvícího člověka uprostřed španělského paláce. Dalo mit ohrozně moc. Byl to jeden z mým nejintenzivnějších pobytů v realitě. Neúnavně jsem lapala osamělá katalánská slovíčka a ukládala je do vnitřního pořadače. Pomalu, ale jistě se mi začínala otvírat slavobrána nového světa. Přicházely ke mne první španělské věty a španělské sny. Rozsáhlé myšlenkové savany z české dimenze se najednou zdály být malinkým, nesdělitelným prdečkem. Neměly význam, dokud zůstávaly uzavřeny samy v sobě. Ale to, díkybohu, netrvalo dlouho.Byl to úžasněj pocit sledovat ten zrychlenej vzestup, započatej na   komunikačním bodě nula. Na bodě, kdy nedokážete na dvě rozmazlený spratčátka, kličkující mezi nebezpečnejma motorkama zakřičet: "Zastav, vrať se!" Na bodě, kdy ani s větou :"Me he perdido" nedokážete dojít domů. Na bodě, kdy si z vás sedmiletá nánynka tropí šašky a všechny vaše pedagogické schopnosti frustrovaně kysnou v českém nálevu.

Když jsem konečně po měsíci pokořila pár španělských vět, došlo mi, že děvčátka a jejich rodiče si mě mezitím stihli náležitě osedlat. Stála jsem tam v  podobě poslušného oslíka  a  bez řečí vlekla otravnou káru plnou hysterických výlevů maminky, hysterických výlevů mladší holčičky a nafoukané frackovitosti její starší ségry. Trvalo mi pak několik dalších měsíců, než jsem u svěřených mláďátek nabyla určité autority. S rodiči nic nepohlo a já celých deset měsíců poslušně hrbila služebnický hřbet. Dost mi tehdy pomáhalo, že jsem se seznámila s kvantem podobně postiženejch Polek, Němek, Francouzek a Dánek. Společně jsme hýkaly nad podivnou mentalitou jižanskejch zazobanců a cpaly se terapeutickými fláky čokolády.

Přesto pobyt au-pair vřele doporučuju a to především velice velice easy going and openminded lidem. Ano, je dost možné, že budete zastávat potupnou pozici služky a nikoho nebude zajímat, že jste studentkou prestižního oboru na univerzitě a vaše IQ je o třicet stupňů vyšší, než IQ té, která vám šéfuje. Na druhou stranu se díky rodině dostane do centra společnosti a prožijete denní rytmus odlišné kultury opravdu intenzivně a do hloubky. 

Jsem strašně moc nesmírně vděčná, že jsem tehdy s sebou nepřibalila žádnou českou kamarádku. Během pobytu jsem poznala lidi, držící se v zaprděnejch ghetíčkách svých národů. Tihle studentící Erasmu pak většinou nepochytili nic, co jim velkolepý pobyt v zahraničí nabízel. Odjížděli s téměř nulovou znalostí španělštiny, ale i s nulovým otevřením svých vlastních osobností vůči jinakosti. Jejich pobyt mi nepřišel o nic hodnotnější, než přehrání  naučného videa o Seville v českém obýváku. Proto všem zájemcům o jakýkoliv pobyt v zahraničí doporučuju, aby nejezdili s českejma kamarádama. Tahle forma se sice na první pohled jeví daleko jednodušší, ale ve finále vás bezpečí známé komunikace sevře až příliš  a vy pak stěží budete překračovat jednobarevný stín českého pohodlí, táhoucího se v podobě kamaráda všude s vámi.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Trampotova | pátek 14.11.2008 18:12 | karma článku: 26,81 | přečteno: 4120x
  • Další články autora

Olga Trampotova

Punková matka je vytahaná a všichni po ní touží!

Nedávno jsem porodila druhé mládě. Moje tělo je samou láskou vytahané do všech světových stran. Oči mám napuchlé. Vlasy mastné. Mozek plný prdíků. A k tomu ten chorobný pocit, že se mnou všichni chtějí jenom spát.

19.2.2016 v 16:00 | Karma: 17,07 | Přečteno: 1457x | Diskuse| Ostatní

Olga Trampotova

Dítě punkové matky. Co mu hrozí?

Po světě běhají divoká, nebojácná a společenská mláďata. Spoustu z nich vyvedly z hnízda matky punkerky. Od ostatních matek se liší jednou základní charakteristikou:nejsou úzkostlivé a dělají věci po svém.

2.8.2014 v 19:00 | Karma: 31,81 | Přečteno: 4205x | Diskuse| Ostatní

Olga Trampotova

Jak se pozná punková matka

Má několik úžasných vlastností, které napomáhají harmonickému rozvoji jejího dravého mláděte. Nejdůležitější z nich je lenost. A druhou nejdůležitějším odvaha.

31.7.2014 v 11:06 | Karma: 38,43 | Přečteno: 14098x | Diskuse| Ona

Olga Trampotova

Potrat v nasládlém EMO hávu

Paní Lilia v dnešním článku na Idnes píše o vyvolaném potratu, jak kdyby se jednalo o nějaký velkolepý spirituální zážitek. Je mi z toho úzko. Jako by na mě vybafla nějaká zákeřná ježibaba se svými lektvary a jedovým srdcem. O to nebezpečnější, že je celá krásná a tváří se na svých webovkách jako ezo víla a průvodkyně ženskou podstatou.

24.6.2014 v 11:03 | Karma: 28,78 | Přečteno: 2528x | Diskuse| Ostatní

Olga Trampotova

Před rakovinou

Za tři roky budu nejspíš obhajovat disertační velepráci, nosit pod srdcem druhorozenou princeznu, krotit prvorozené mládě. A muže. A jejich lačné dobyvatelské choutky. Mohlo to být ale všechno úplně jinak. Za tři roky jsem totiž mohla vyděšeně zjistit, že se do mého mladického čípku s s chutí zakousla rakovina.

9.6.2014 v 14:55 | Karma: 40,32 | Přečteno: 10455x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28,  aktualizováno  10.5 15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte. iDNES.cz rozdává vstupenky na mistrovství světa v hokeji,...

V Petrohradě se autobus s dvacítkou lidí vřítil na most a spadl do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  15:21

V centru Petrohradu v pátek přišli o život nejméně čtyři lidé, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  15:15

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:15

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3259x
Baví mě myslet, cestovat, číst, mluvit, kreslit, spát, jíst a endorfíny. Vystudovala jsem psychologii v Česku a řešení rodinných konfliktů ve Španělsku. Jsem akční a zrychlená. Jsem studentka PhD na Masarykově univerzitě, pyšná matka dvou děvčat (jedu punk!), manželka Alfa samce a zakladatelka (nyní dřímajícího) projektu Couplebuilding.