Kupování hlasů je v pořádku

S každými dalšími volbami se stále více prosazuje otevřené kupování hlasů. Naší první reakcí je většinou pocit, že jde o anomálii, která má v demokraciích místo na okraji jako věc na hraně zákoně nebo dokonce až za ní. S tím nesouhlasím- chyba není v tom, že někdo kupuje hlasy lidí, kteří neplatí daně (z příjmu) a pobírají sociální dávky, ale v tom, že tito lidé vůbec mají volební právo.

Media informovala například o 150Kč za jeden hlas na Sokolovsku či o dvojnásobné váze jednoho hlasu v Českém Těšíně. V březnu 2010 se Radek John rozčiloval, že lidé, "kteří prodávají svůj hlas, prodávají svou budoucnost". O kupování hlasů Jana Bobošíková tamtéž míní, že "to reflektuje současnou společenskou situaci, že tak cennou věc lze koupit za peníze".

Domnívám se, že podobné výkřiky patří do slovníku sektářů, navyklých pocitu, že jejich věc je svatá a nehodná veřejného zostuzení. Demokracie a její procedury nejsou zlaté tele, abychom se před nimi klaněli, nejsou neměnné v čase jako nějaká boží přikázání. Voličský hlas není žádná "cenná věc"- lístek vhozený do volební urny má asi stejný potenciál změnit naši budoucnost jako reklamní leták vhozený do naší schránky. Dobrý pro zkrácení dlouhé chvíle na toaletě.

Současná volební procedura připouští jen SKRYTÉ kupování hlasů- politické strany utrácí miliony v reklamních kampaních, aby lidem vysvětlili, že díky "kolečku pana Tlustého" ušetří 2OOKč, nebo že přerozdělením zisků ČEZ dostanou navíc 200Kč. Princip je stejný jako v případě OTEVŘENÉHO kupování hlasů- dejte nám hlas, dostanete pár korun navíc. Jediný rozdíl mezi nimi je ten, že v případě klasických slibů politických stran jde opravdu jen o sliby, s jejichž splněním už vážně nepočítá ani volič. Naopak šíbři vždy dodrží, co slíbí- 200Kč se vyplácí hned a na ruku, žádné podrazy, žádné výmluvy na koaliční partnery. A je to i s odvozem.

Otevřené kupování hlasů ukazuje jednu z možných budoucností vývoje politického života v České republice. Jeho protagonisté to udělají asi stejně, jako to Viktor Kožený udělal s kuponovou privatizací- místo naivní představy, že se Češi budou spolupodílet na ekonomickém rozhodování, nabídl jim 10,000Kč cash a rozhodování si nechal sám. Češi už dokázali, že na to slyší a že se politického rozhodování zbaví možná ještě levněji. Pak to teprve bude svobodná soutěž- je-li hlas voliče opravdu tak cenná věc, řekněte si cenu. Místo vymýšlení ideologických sloganů, místo marnivého hašteření politických vůdců o blahobytu objeví se předvolební leták: "Milý voliči, velice si ceníme Tvého hlasu. Zatímco jiné strany ukazují svůj nezájem o Tvou budoucnost tím, že Ti nabízí za hlas směšných 200Kč, naše strana přichází s garancí nejvyšší ceny za jeden hlas. Bližší informace v dodávce před volební místností."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vojtěch Toráč | sobota 16.10.2010 20:57 | karma článku: 15,52 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Vojtěch Toráč

Bezhlavá svoboda slova

22.10.2020 v 14:33 | Karma: 17,03

Vojtěch Toráč

S Ondráčkem jen vrtíme psem

7.3.2018 v 9:11 | Karma: 42,99