Už nikdy smyslologie

Mám za sebou zkoušku z Psychologie a Sociologie, tím ale myslím zkoušku pouze z předmětu těchto věd. Ale to neznamená, že o těchto vědách mám bezvadné povědomí. Tyto dva předměty a buď jim obrazně řečeno: „země lehká“, protože je mám za sebou, nebyly mými oblíbenými, ba dokonce jsou mezi mými předměty až na posledních místech.

Sociologie se do oblíbených předmětů zapsat nedala, asi jen z toho důvodu, že mi tento předmět moc neříká, je tam spousta sociologů a pokud k tomuto tématu nemáte blízko a živě vás to nezajímá, je tento předmět pouze trpěným zlem. Sociologie se ale přesto dostala v mém hodnocení před psychologii. Ale ne kvůli svému obsahu, ale kvůli profesorce, která tento předmět přednášela. Tato profesorka mě naprosto odzbrojila svým podáním tohoto předmětu, a kdybych se nemusel učit na zkoušku, tak z jejich přednášek bych se o sociologii nic nedověděl, nebylo to však kvůli tomu, že by o tom profesorka nic nevěděla, ba naopak, je to jistě dobrá socioložka, ale její stále se prohlubující výklad jednoho tématu je až někdy ubíjející. Ať můžete pochopit, co tím myslím, profesorka se jala porovnávat dálkově studující studenty a prezenčně studující. Stále více a více prohlubovala svou myšlenku směřující k prezenčním studentům. Když už jste si mysleli, že absolutně rozebrala denní studenty a jejich negativa, pozitiva, jejich charakterové vlastnosti, jejich vnímání školy a jiných vjemů, překvapila po malé odmlce dalším hlubším rozborem denního studentstva. Jako ještě jeden příklad uvedu její úvahy o zkoušce, kde si vlastně jakoby nahlas promítala pro sebe, jak zkoušku zkoncipuje, zda bude mít jen testové otázky nebo i vypisovací otázky, pak rozebrala výhodu té a té varianty, následně zhodnotila, že lepší bude, když bude forma kombinovaná, ale pak začala polemizovat nad tím, zda je takto pojatá zkouška průkazná, a tak pokračovala hodinu o zkoušce, až došla v sobě úsudku, že opravdu kombinovaná forma je z pohledu prověřování vědomostí nejlepší a nakonec to při zkoušce samé zakončila zkouškou, která měla jen testové otázky.

Zato na psychologii jsem se těšil. A před první přednáškou jsem si ani nedokázal představit, jak tento předmět u mě naprosto propadne, ale zároveň při přípravě na zkoušku se stane důležitou součástí mého dalšího vývoje. Ano jinak to nazvat nejde. Tento předmět u mě nejprve tedy propadl a za vinu to nemá opět nikdo jiný, než profesor. Pominu-li jeho odlišnou národnost, která mi působila problémy s tím profesorovi vůbec porozumět, co už nepominu, byla jeho víra. Možná už jsem to někdy uvedl, ale pokud ne, tak to uvedu teď. Nemám nic proti lidem, kteří věří v Boha. Chtějí-li v něj věřit, ať mu věří, ale hned dodávám, ale ať mě do toho netahají a tuto podmínku profesor jednoznačně porušil tím, že své přednášky prokládal příklady své víry a korunu všemu nasadil, když jako povinnou četbu ke zkoušce zařadil knihu, která sice je k tématu psychologie, ale formou smíření se s Bohem. To ve mně zakotvilo odpor k tomuto předmětu, protože jsem byl nucen, abych četl něco, co bych nikdy nečetl a číst ani nechtěl. Zkouška nakonec sice byla poměrně jednoduchá, navíc kvůli absenci profesora spojena s půlhodinovou přednáškou o způsobu průběhu zkoušky a o vhodnosti daného bodového hodnocení v podání již známé profesorky se sociologie, nicméně mé neduhy z tohoto předmětu to vyléčit nedokázalo. Ale přece jen pro jednoho profesora nezatratím obsah tohoto předmětu. Jak jsem již napsal. Psychologie se během přípravy na zkoušku stala i důležitou součástí mého dalšího vývoje. Jelikož při četbě podkladů, jsem narazil na zakladatele třetí vídeňské školy psychoterapie tedy logoterapie, tedy mnou pojmenované smyslologie. Tím, že jsem od té chvíle dokázal přesně pojmenovat problém, s kterým se poslední možná už i rok trápím, jsem se posunul dál, abych se právě tento problém pokusil díky tomu vyřešit.

A proto přestávám se zabývat smyslologií a začínám bádat nad logoteripií.

24.6.2010

Autor: Tomáš Vyskočil | čtvrtek 24.6.2010 22:22 | karma článku: 4,93 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

28.11.2016 v 21:58 | Karma: 15,77 | Přečteno: 673x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

Připadá mi někdy až hloupé, že pořád dokola používám tento nadpis a jen měním číslo, které jej zakončuje. Možná tentokrát někdo přečte ten samý nadpis a již sám si domyslí, o čem to budu psát. Nicméně ona pětka na konci nadpisu je více než symbolická, protože tento rok to bude pět svíček, které ponesu na Vánoce na hřbitov.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Osobní

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

A je to zase tady. V posledních týdnech jsem na všechno tak myslel a vzpomínal, že jsem to možná snad i sám zase vyvolal. A ač mám v plánu o tom více psát, v tuto chvíli absolutně netuším, kde to skončí.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71 | Přečteno: 327x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

Nikdy mě nenapadlo psát na Téma týdne. Většinou jsou to takový klišé témata, že ať by člověk napsal, co chtěl, bude to zase jen jedno klišé. Nicméně píšu si tak pravidlně svůj blog, který spíš už používám jako informační kanál o české, britské a anglické singlové hitparádě a najednou vidím téma týdne Maturita. Hm, zajímavé téma. Jsou zrovna maturity, poprvé i státní maturity a právě poprvé, což mi vhání úsměv do tváře, když vidím, jak jsou všichni proti státním maturitám a jaký je kolem toho humbuk.

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

Tento rok to začalo zvláštně. Ležím v posteli a jsem zcela pohlcen svou novou prací a vnímám kolem sebe jen to nejnutnější. Nechci promeškat žádný termín a chci prostě ze sebe vydat maximum. A při všem tom shonu zapomínám na ten důležitý termín, den kdy se mi změnil život.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 539x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.