Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

Co mají ti dva společného? Jeden je více profláknutější než ten druhý. Jeden je spíše komerční a druhý komerční být ani nemůže, protože ho v komerčních rádiích nebo televizích nenajdete. Jeden evidentně zpívat umí, u druhého se krásného hlasu, který byste od písničky čekali, nedočkáte. Našlo by  se nejspíše mnohem více věcí, které je rozděluje a odlišuje, ale v jednu věc mají společnou.

Klus se vážněji dostal do povědomí když v roce 2011 vyskočil na druhou příčku v anketě Český slavík, ve stejném roce vydal album Racek, na které byla píseň Pánubohudooken. Ta se v roce 2012 stala určitým „protest songem“, když v ní posluchači spatřovali přesný obraz aktuální politické situace, Klus byl v té samé anketě za tuto píseň oceněn za nejposlouchanější skladu rádia, možná i právě díky tomuto úspěšnému songu Klus na konci roku vyhrál anketu Český slavík před neotřesitelným Karlem Gottem.

U v té době už ale sám Klus při přebírání ceny řekl, že tuto píseň napsal již před několika lety, poprvé ji zazpíval právě na předávání cen před rokem a ze dne na den se z něj stal „pseudohrdina“. Sám řekl, že šlo jen o píseň a naše doba je dobrá. Sám si možná uvědomil, že touto písní se začala jeho kariéra sice velmi slibně rozjíždět, ale možná ne chtěným směrem. Přece jen Tomáš Klus je písničkář a jeho písně jsou pro široké publikum, kteří mají rádi líbivou hudbu a na textu příliš nesejde, když je dobrý o to lépe.

Klus následující tři roky velmi dobře sekundoval Karlovi Gottovi, stáhl se však více do ústraní a spíš než jeho poetické řeči při přebírání cen jsme mohli spíše vidět jeho zdravice, když do sálu nedorazil.

Už v roce 2015 se na třetí místo dostal v té samé anketě jiný Tomáš, Tomáš Ortel, který se odněkud ze čtvrté desítky z loňského roku dostal na bednu. Získal jen o několik stovek méně hlasů než Klus, ale co hlavně, nikdo nevěděl, kdo to je, nebo aspoň ze v sálu přítomných. I jeho skupina Ortel byla oceněna, dokonce ještě jednu příčku přidala a stala se druhou nejlepší skupinou a nechybělo ani moc, aby se stala nejlepší skupinou.

V roce 2016 skupina Ortel zopakovala své stříbrné umístění a návdavkem i samotný Tomáš Ortel získal stříbrno mezi zpěváky. Vyhlášení v roce 2015 musel Ortel strpět spíše udivený potlesk přítomných, v roce 2016 si Ortel šel pro ocenění již za většího potlesku, ale také za pískotu a jak se ukázalo i odchodů ze sálu některých přítomných.

A tady se dostaneme k oné společné věci Ortela a Kluse. Ortel pochopil a můžeme si jen domýšlet, zda to tak bylo nebo ne, že věčně nespokojený český národ, slyší na české texty, protože jim rozumí. To, že se českému publiku líbí hudba je fakt, ale také se většině českého publika líbí hudba, které v textu nerozumí a možná kdyby text znala, tak se už tak líbit nebude.

Ortel správně vycítil pověstnou věčnou českou nespokojenost s kde čím, využil toho, co využívají i politici při aktuální mezinárodní situace, přidal osvědčená témata a ejhle nový „pseudohrdina“ je na světě, jenže ač Klus jim možná byl nerad, protože mu skutečně šlo o hudbu, Ortel čistě populisticky využívá své příležitosti a daného tématu, když už mu nebyl nadělej příliš velký talent pěvecký, protože co záleží na hlase, vždyť je všeobecné známo, že čím více se odkláníme od komerčního proudu do jiných zákoutí hudby, zpěv není až tak podstatný.

Nebylo by zvláštností, kdyby Ortel v příštím roce anketu vyhrál. Stačilo by navštívit další speciální pódia, kam je některými zván, právě před občany, kteří nespokojeni jsou, to by mu mohlo nasbírat více bodů do hlasování a v kombinaci se skomírajícím Českým slavíkem – vždyť počet hlasů pro vítězného Karla Gotta oproti loňskému roku klesl o polovinu – a pevnou voličskou základnou Ortela – oproti roku 2015 získal v tomto ročníku jen o pár desítek méně hlasů - by se nebylo čemu ani divit.

Musíme se asi smířit nejen s tím, že pro tuto anketu už není nejdůležitější zpěv a talent, ale musíme se smířit i s Ortelem, který to vycítil. Zkusíme si počkat na hudební ceny Anděl, jestli i tam akademiky neuchvátí Tomáš Ortel. 

Autor: Tomáš Vyskočil | pondělí 28.11.2016 21:58 | karma článku: 15,77 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

Připadá mi někdy až hloupé, že pořád dokola používám tento nadpis a jen měním číslo, které jej zakončuje. Možná tentokrát někdo přečte ten samý nadpis a již sám si domyslí, o čem to budu psát. Nicméně ona pětka na konci nadpisu je více než symbolická, protože tento rok to bude pět svíček, které ponesu na Vánoce na hřbitov.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Osobní

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

A je to zase tady. V posledních týdnech jsem na všechno tak myslel a vzpomínal, že jsem to možná snad i sám zase vyvolal. A ač mám v plánu o tom více psát, v tuto chvíli absolutně netuším, kde to skončí.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71 | Přečteno: 327x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

Nikdy mě nenapadlo psát na Téma týdne. Většinou jsou to takový klišé témata, že ať by člověk napsal, co chtěl, bude to zase jen jedno klišé. Nicméně píšu si tak pravidlně svůj blog, který spíš už používám jako informační kanál o české, britské a anglické singlové hitparádě a najednou vidím téma týdne Maturita. Hm, zajímavé téma. Jsou zrovna maturity, poprvé i státní maturity a právě poprvé, což mi vhání úsměv do tváře, když vidím, jak jsou všichni proti státním maturitám a jaký je kolem toho humbuk.

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

Tento rok to začalo zvláštně. Ležím v posteli a jsem zcela pohlcen svou novou prací a vnímám kolem sebe jen to nejnutnější. Nechci promeškat žádný termín a chci prostě ze sebe vydat maximum. A při všem tom shonu zapomínám na ten důležitý termín, den kdy se mi změnil život.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 539x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Chci a nevím co

Každý by chtěl. Já chci taky jednoho. Každý se bojí. I já se bojím. Máme důvod se bát? A má vlastně smysl k někomu neznámému přijít, vyzpovídat se mu ze svých „hříchů“ a zase odejít? A má vůbec smysl snad někomu známému říkat o svých bolístkách, aby ve chvíli, kdy se karty obrátí, použil vyřčené za zbraň?

6.7.2010 v 16:44 | Karma: 9,54 | Přečteno: 687x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.