Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

Bosko

29. 5. 2011 10:25
Letos sem maturoval

Ministr si pořád hraje na to, jak jsou státní maturity spravedlivé, ale opak je pravdou.Letos jsem maturoval na gymnáziu.Máme za sebou ústní zkoušky a těch jsem se opravdu bál.Naštěstí jsem je zvládnul a z češtiny mám 9 bodů z 9 (u jazyků se při státní maturitě nehodnotí známkami, ale body, které se pak příčtou k bodům z písemných prací, které budeme psát příští týden, a udělá se výsledná známka).Abych dostal plný počet bodů musel jsem mluvit celých 15 minut skoro sám.Druhý den jsem se dozvěděl, že na soukromé obchodní akademii ve stejném městě jako je "moje" gymnázium, odmaturovalo s plným počtem bodů hned několik lidí.Ovšem, nebylo by na tom nic divného jenže: několik z těch, kteří dostali plný počet bodů na SOA, se mnou chodilo na ZŠ.Na ZŠ neuměli ani pořádně číst.Z většiny předmětů dostávali 3 nebo 4 (tedy včetně češtiny), nedostali se na SŠ a tak jim rodiče zaplatili studium, a očividně i maturitu, 

0 0
možnosti
L

Leinad

29. 5. 2011 10:37
Re: Letos sem maturoval

Počkej až budou psát písemný test. ;-) Případně na to, jak dlouho vydrží na vysoké škole škole či v práci. ;-D

0 0
možnosti
SM

sammach

28. 5. 2011 22:47
Taky nějak nepobírám

jak mohl autor odmaturovat. Nerozumí problematice, neumí česky... Ale má NÁZOR.

0 0
možnosti
JP

johnny_kvetak

28. 5. 2011 22:53
Re: Taky nějak nepobírám

Taky nevim kam se cpe. Není učitel, není maturant. Tak co to řeší.

0 0
možnosti
JP

johnny_kvetak

28. 5. 2011 22:47
Proč?

Nechápu proč studenti vůbec demonstrovali? Vždyť je to o hodně lehčí než to co bylo dříve. Kdo by se chtěl učit celou historii literatury, takhle jsem si vytisk obsahy o dílech, který jsem si SÁM vybral, takže i tak sem něco už věděl. Ani jednu knihu jsem nečetl, ani jeden film jsem neviděl a měl jsem 8/9. A rád tyto vyfikundace, jako že te ústní před písemkou, čekání na výsledky, než abych se musel učit vše literatuře. Angličtina mě taky přišla celkem v pohodě, lepší než se učit několik desítek témat. A testy jsou opravdu velmi lehké, slohovou práci snad také zvládne napsat. To že při generálce prý 33 % lidí neudělalo, není měřítkem. Učni asi nemají moc v hlavě, zbytek se na to vyprd, někdo si "chytře" vzal těžší verze, které jsou k hov....

Všichni ve třídě jsme se shodli, že se státní maturitou jsme to vlastě vyhráli.!!

0 0
možnosti
M

MiSo92

29. 5. 2011 9:19
Re: Proč?

Souhlasím; testy z angličtiny lehčí verze jsme psali už ve 3. a byly téměř samé jedničky ;)

0 0
možnosti
L

Leinad

28. 5. 2011 21:48
Zmatek

Já nejsem proti idei státních maturit, dokonce ani proti volbě úrovně(pokud je na vysvědčení jasně poznat, zda je vyšší nebo nižší), ale:

1) My jsme koncem třeťáku nevěděli, jaká bude naše maturita. ;-O

2) Současná maturita trvá na některých školách moc dlouho. A písemku následující po ústním zkoušení fakt nezávidím současným maturantům. ;-€ Organizačně to splácal někdo, kdo školu viděl možná z rychlíku.

3) Proč si na tom tolik firem nahrabalo? Proč se zadání vozí zapečetěný autem do škol, proč se nepoužije internet,....?

0 0
možnosti
D

djbeat

28. 5. 2011 20:05
The evil that men do

Nejhorší na státních maturitách je to, že je to moc roztahané. 3 týdny mi připadá moc. Ústní část byla úplně vpohodě - 8 b z 9 v lehčí a 7 ve vyšší. Jsem rád, že se to konečně rozjelo, někdo s tím začít musel a aspoň se můžu pochlubit dalším generacím, že jsem byl v tomto směru pionýr

0 0
možnosti
KV

albus severus

28. 5. 2011 19:41
já maturovala loni,

ale ačkoli se lidem zdá, že novodobí maturanti moc rozumu nepobrali, řekla bych, že vy, maturant o dvě generace straší, už vůbec ne. pravopis8-o8-o

0 0
možnosti
N

ngreenova

29. 5. 2011 8:43
Re: já maturovala loni,

no, ono "loni" se taky píše jinak, že? A upíše se sem tam každý;-)

0 0
možnosti
ZD

všeplatič

28. 5. 2011 19:11
Už delší dobu sleduji diskutující...

...a bohužel se k tématu maturit vyjadřují až na výjimky  podobným způsobem -  my jsme ji měli těžkou, museli jsme něco umět a  dokázat, zatímco současná podoba je svou úrovní sotva pro žáky zvláštních škol. Zapomenu na váš stesk po mládí a bezvadných vrstevnících, ale dělá se mi špatně z něčeho jiného - jak český člověk dokáže plivat po někom jiném, aniž by o něm cokoli věděl, jak je pro vás daleko jednodušší někoho hanět, než abyste ho podporovali v něčem, co už máte dávno za sebou a snažili se o lepší svět pozitivním myšlením - a netýká se to jenom maturit, mladý člověk přijde do práce, kde je v nevyrovnané menšině a kolikrát na něj hned nastartují starší ročníky s tím, jaké je neschopné pako , které umí jenom kouřit trávu. A pak se diví, že takový člověk rezignuje, byť by měl potenciál dostat Čechy  dopředu...:-(

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

28. 5. 2011 20:01
Re: Už delší dobu sleduji diskutující...

Já nevím, ale opírám se o různá tvrzení z praxe - kdy sami odborníci říkají, že dnes se mnohem hůř hledají lidi, portože dnešní absolůventi mají porti bývalým sebevědomí až na půdu, zato znalosti výrazně nižší.

A pak taky lidí, co si ještě pamatují, co měli k maturitě dříve (třeba pedagogové) říkají, že teď je toho méně.

0 0
možnosti
KL

Tipeq

28. 5. 2011 15:59
Vlk se nažral - koza zůstane celá

Žádná podstatná změna směrem ke kvalitě výstupu státní maturita není. Jen je jiná forma, pro studenty neobvyklá, jiný typ protokolů, o něco více administrativy. Hlavně velký mediální humbuk a část veřejnosti na tu pohádku zabrala.

Bohužel jsou takto ošetřeny pouze všeobecné předměty. Odborné předměty zůstávají dále v režii školy a to, že udělání maturity z elektrotechniky s mírnou nadsázkou stačí znát značku kondenzátoru už nikoho nerozčiluje. V praxi je pak celá řada absolventů mimo mísu.

0 0
možnosti
P

prying

28. 5. 2011 17:55
Re: Vlk se nažral - koza zůstane celá

Absolventi v praxi byli vždycky mimo mísu. Řekl bych, že podstatou státních maturit je porovnání znalostí žáků jednotlivých škol a že toto je správná cesta. To, že na jedné škole bude stačit pouze znát značku kondíku, se později objeví na VŠ a ty školy pak budou vědět komu dát přednost.

0 0
možnosti
B

brooklin

28. 5. 2011 15:18
pravopis

Chápu, že je to otrava a sám nemám rád, když mi někdo v blogu kritizuje pravopis... ale selZský rozum, člověkOVI,... čárky taky je tak aby tam byly... Blog pak může být trefný, může mít dobrou myšlenku, nápad, vtip...ale tímto to vše shodíte.

Ale teď věcně. Nevím, co jste studoval, ale podle textu odhaduju nějakou odbornou školu zakončenou maturitou, nebo učňák s maturitní nástavbou. Myslíte, že pokud by se dnes nastavily maturity na těžší úroveň (obtížná pro gymnazisty, velice obtížná pro studenty odborných škol a extrémně těžká pro učně) tak byste neměl šanci... Tato matura je totiž dělaná tak, že se na ni musíte skutečně připravit.... Je velice dobré, že je maturita nějakým způsobem normovaná a jsem pro aby byla jen jedna - těžká forma, protože mě, jako gymnazistu, vždy pěkně štvalo, když mi nějaký borec z učňáku řekl, že o svaťáku chlastal, s maturitou mu pomohl učitel a odmaturovali s vyznamenáním (tím v žádném případě nenarážím na Vaše pinglování v době svaťáku).     

0 0
možnosti
RK

peanutka

28. 5. 2011 14:55
...

Prý neúměrně težké;-D Díky za pobavení, vážně;-D

Jen pro srovnání, holka od nás ze třídy, která je ráda za čtyřku z matiky si s klidem vzala lehčí úroveň matiky státní. A víte co? Já si myslím, že to zvládne nejhůř za dva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.