Smyslologie

Proč se zase do něčeho nutit. Ano, přiznám to hned na začátku, tohle píši z donucení, jsem nucen to napsat, a jestliže to nenapíšu, kdo ví, co se stane, ale asi zřejmě nic, protože nutím psát sebe sama.

Nedávno mi byla položena otázka, jak jsem se cítil, když mi umřel otec. V tu chvíli jsem si, i když jsem hned na tuto otázku znal odpověď a taky jsem ji hned zodpověděl, uvědomil, že to co jsem cítil, když umřel otec, jsem si musel uvědomovat celý rok po jeho smrti, celý rok jsem si vlastně musel uvědomovat, co jsem k otci cítil, co jsem měl cítit dříve. Otázka na smrt mého otce mi po dlouhé době opět přinesla slzy do očí, ale tento rozhovor byl jen součástí něčeho širšího.

Ale vlastně to zase začalo smrtí. Možná ale jen pseudosmrtí. Moje kamarádka mi řekla, že v poslední době myslí na sebevraždu. Jak se má člověk v této situaci zachovat? Co má říkat? Kdo před toto téma nebyl postaven, si nedokáže tuto situaci snad ani představit. A možná kdybych sám v minulosti o sebevraždě neuvažoval a kdybych si neuvědomil všechny ty věci, které jsem si uvědomil po smrti otce, zůstal bych sedět s otevřenou pusou a seděl bych tam asi doteď.

Někdy už jsem to určitě psal, že každý člověk si musí projít tímto období, kdy si myslí, že nejlepší způsob vyřešení problémů je odejít dobrovolně ze světa, a hned dodávám, že už jsem někdy určitě psal, že hned si člověk musí uvědomit následky.

Samozřejmě člověk je od přírody sobec a myslí v první řadě na to, jak by uspokojil své potřeby, ale sebevražda není potřeba.

Když jsem se do této situace dostal a vyjevil kamarádce své názory na sebevraždu, když padla otázka na smrt mého otce, uvědomil jsem si svou výhodu, že se nebojím psát, protože jsem se nespočetněkrát ze svých nálad vypsal, ale současně jsem si uvědomil, jak jsem se za ty roky změnil, dříve jsem psal samé věci o lásce, vztazích a poslední dobou mi nejde psát o ničem jiném než o smyslu života. A už jsme zase u toho a zase se dostáváme na začátek důvodu, proč se lidí zaobírají myšlenkou sebevraždy. Protože jde o smysl života, který nevidíme, nebo jej vidíme jen zastřeně nebo ve věcech, kterým smysl nepřisuzujeme.

Pořád přemýšlím, proč jsem poslední dobou tak nutkán se pořád tímto tématem zaobírat. Našel jsem jednu mou úvahu, kterou jsem psal před více jak dvěma roky, a v ní jsem svůj smysl života ještě našel, protože celá ta úvaha byla nazvána „O smyslu života". Jenže teď se tuto úvahu bojím zveřejnit, protože to tak necítím.

Dříve jsem viděl smysl života být užitečný, nikomu nebýt na obtíž a něco dokázat, potom jsem se rozhodl, ale možná jen donucen okolnostmi, že se smyslem mého života stala práce. Ale to si teď přiznám snad poprvé, že v současné době pro mě práce, nebo tato práce, skutečně není smyslem života.

Může to být zase jednou škola, ale tam je tak malý krůček k neúspěchu, že se snad ani jako smysl života nedá považovat.

Já snad už nevidím ani smysl v tom psaní, které mi tolikrát pomohlo, co vlastně z toho mám, že si jednou za čas přečtu, co jsem kdysi dávno napsal, trošku si u toho pobrečím a jdu dál? Pomáhá to vůbec? Není mi to spíš na obtíž?

Pořád se k něčemu nutím, že musím něco napsat, pak z toho vyjde podobná slátanina jako je tahle a člověk se zase musí vrátit k myšlence, jestli to vůbec má cenu a smysl, tak v čem je potom ten zatracený smysl?

 

24.1.2010

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Vyskočil | pondělí 25.1.2010 23:00 | karma článku: 4,76 | přečteno: 634x
  • Další články autora

Tomáš Vyskočil

Tomáš Klus vs. Tomáš Ortel aneb jak Ortel nad Klusem zvítězil

a ještě jedno Aneb, možná na druhou. Tedy: Aneb malá slavičí glosa k překvapivém výsledku Českého slavíka 2016, ale možná to nebylo až tak překvapující.

28.11.2016 v 21:58 | Karma: 15,77 | Přečteno: 673x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách V.

Připadá mi někdy až hloupé, že pořád dokola používám tento nadpis a jen měním číslo, které jej zakončuje. Možná tentokrát někdo přečte ten samý nadpis a již sám si domyslí, o čem to budu psát. Nicméně ona pětka na konci nadpisu je více než symbolická, protože tento rok to bude pět svíček, které ponesu na Vánoce na hřbitov.

19.12.2011 v 23:50 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Osobní

Tomáš Vyskočil

Smyslologie se vrací I.

A je to zase tady. V posledních týdnech jsem na všechno tak myslel a vzpomínal, že jsem to možná snad i sám zase vyvolal. A ač mám v plánu o tom více psát, v tuto chvíli absolutně netuším, kde to skončí.

18.7.2011 v 1:00 | Karma: 4,71 | Přečteno: 327x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Vyskočil

Tak přece státní maturita

Nikdy mě nenapadlo psát na Téma týdne. Většinou jsou to takový klišé témata, že ať by člověk napsal, co chtěl, bude to zase jen jedno klišé. Nicméně píšu si tak pravidlně svůj blog, který spíš už používám jako informační kanál o české, britské a anglické singlové hitparádě a najednou vidím téma týdne Maturita. Hm, zajímavé téma. Jsou zrovna maturity, poprvé i státní maturity a právě poprvé, což mi vhání úsměv do tváře, když vidím, jak jsou všichni proti státním maturitám a jaký je kolem toho humbuk.

28.5.2011 v 11:00 | Karma: 27,17 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyskočil

Ztracen ve vzpomínkách IV.

Tento rok to začalo zvláštně. Ležím v posteli a jsem zcela pohlcen svou novou prací a vnímám kolem sebe jen to nejnutnější. Nechci promeškat žádný termín a chci prostě ze sebe vydat maximum. A při všem tom shonu zapomínám na ten důležitý termín, den kdy se mi změnil život.

29.3.2011 v 1:00 | Karma: 10,76 | Přečteno: 539x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  13:59

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Jsem a nevím kdo,
přišel jsem a nevím odkud,
jdu a nevím kam,
divím se, že jsem tak veselý.