Děvčica počala inkoustem psáti

  Děvčica počala inkoustem psáti..:Má milá maminko, čas se mi krátí. Franta mi sliboval hory a doly, zpíval mi kantáty, oslavné chóry. Já jsem mu podlehla, má milá matko, budeš teď babička za dobu krátkou. Fanda mi utekl i s naší vatou za Evou z Kostelce, má ji snad zlatou.

 

 

1.Dcera matce.

  

 

  Děvčica počala inkoustem psáti..:Má milá maminko, čas se mi krátí. Franta mi sliboval hory a doly, zpíval mi kantáty, oslavné chóry. Já jsem mu podlehla, má milá matko, budeš teď babička za dobu krátkou. Fanda mi utekl i s naší vatou za Evou z Kostelce, má ji snad zlatou. Sebral mi dočista poslední grešli, k lékaři nakonec vůbec jsme nešli. Má milá maminko, má drahá máti, budu mít miminko, čas se už krátí. Těším se až budu s Tebou prát plenky, víš-li pak, že Dudům zběhly se fenky? Přijeď mi pomoci sem na vejminek, vnuk se ti narodí a mně zas synek. Sousedu Slámovi pálí se perka, přijeď bo přibude brzy i dcerka. Šmíruje po nocích necuda  smilný, čumí mi do okna z té svojí dílny. Také chci napsati, že se moc pleteš, nejsem pohěhlice, ni žádná veteš. Pánům já nedávám, víš za úplatek, jen v srdci mívávám občas i zmatek. Taky se rozbilo od hajzlu víko, pošli mi peníze, není na mlíko. Brambory omastit, vyhubit krysy, mamko mý štamgasti nejsou, co kdysi. Nesypou, netočí, nedávaj many, půjčila jsem litr od tety Hany. Pláču má matko, pod očima kruhy, přijeď spoň poplatit ňáké mé dluhy. Vím, že to nebylo při dobrém s náma, přijeď, bo vojede mě zvrhlý Sláma. Loučím se cejchy mi venku už moknou a Sláma ťuká zas mi na okno. V ruce má nějaký podivný hever..Cos tehdy říkala? Děvčica never..Já mu však uvěřím mamko natolik, až mi on zhotový anální kolík. Sláma je šikovný, umí to s dřevem, mám jeden v šuplíku, maminko, v levém.

   

 

2.Matka dceři. 

  

 

  Nezbedná děvčico, přišlo mi psaní, jsou tam jen bláboly a pusté lkaní. Jsi jako ramlice zalezlá v kotci, kdypak jsi pobyla na hrobu otci? Dala jsem stakana, když přišly cancy, tak čekáš fakana..ach muži-kanci. Od tebe slyším jen jalové achy, aby jsi věděla nepošlu prachy. Nepošlu peníze, nepošlu lásku..až slovem odřekneš podivnou chásku. Dudovi vyřiď, že dluží mi kilo, budeš mít na plenky-tak je ti milo. Posílám dopis ti narychlu súrně, tatínek spočívá navždy již v urně. Děvčico nezbedná, povolná holko v minulém životě bylas snad Polkou. Špinavá, pobledlá, pohublá na kost, proč táta do kopřiv nestřík tu jakost. A Evě z Kostelce vyškrábej oči, starosta Svoboda ještě tě točí? Chytl jak pytlačím, byla jsem malá, tak jsem mu tenkráte já blbá dala. Tatínek nevěděl, že lohl keser, šukal mne, pravda že a ty mne neser. Najdi si děvčico řádnýho chlapa, co nezná čórky a netočil lapák. Najdi si, děvčico řádnýho borce, co říkáš na toho Štěpána Korce?                                               

  

 

3.Korec dceřinný matce.

 

  

 

  Vážená paninko, píši Vám dopis, právě jsem dokoukal Planetu opic. Vzpomněl jsem s cudností na Vaši dcerku, mám ji již drahný čas proklatě v merku. Nejsem však líbivý svalnatý borec, jsem trochu ploskatý Štěpánek Korec. Za vaší dcerunou dochází Sláma bojím se, že chleba bude se lámat. Než přijde na březen možná i duben, bude mít dcerénka parádní buben. Nechci se vychloubat a míti navrch, jen bych si dovolil povznésti návrh. Polykám slabiky:DEJTE mi dcerku, budem se voziti v zánovním erku. Pakliže svolíte, nechám si dítě a prodám chatku ve Vysokém Mýtě. Vím, nejsem krasavec ani John Rambo se mnou se propadne sotva však hanbou. Opravím plaňky Vám, od hajzlu dekl, snad nejsem paninko Vám příliš ekl. Za dceru zaplatím veškeré dluhy, jen chci mít jistotu-nebýt ten druhý. Dejte mi, paninko tuhletu šanci, příště snad na bálu vyzvu vás k tanci.

  

 

4.Sláma  Korcovi

 

  

 

  Tak jsem se domákl, Štěpáne Korče, že jsi chtěl otrávit mý starý morče. V hospodě převčírem řekl mi Koudy, že na mě chystáš prapodivné boudy. Chceš zvěře otrávit, oběsit kozu, člověče nešťasný, ztratil jsi rozum? Takže si, frajere kudlu už sháním, je pravda, že děláš do dcerky Máni? Tu holku od Fandy, který jí zdrhl, aby sis pomalu víko už drhl! Kliď se, ty dobytku  odpal ty spratku, sic těžce nakopu  tvojemu zadku! Píšu ti, hovado, že to máš marný i kdybych podstoupil řízení kárný, břicho ti rozpářu, uříznu kulky, hlavu ti rozštípnu na stejné půlky. I kdybych do smrtil měl smrdět v base, s radostí přetrhnu tebe až v pase. Pomelu maso Tvé řeznickým mlýnkem, pak s Máňou zapiji vše dobrým vínkem. Chystej se, Štěpáne, brousí se kudla..Na téma, jak skončil Koreček šmudla.

 

 

 

5. Koudy dceřinný matce.

 

 

 

 Tak jsem vám paninko připravil půdu, připadám si jako čaroděj woodoo. Slámovi vyřídil potajmu zprávu, že Korec oběsí kozu i krávu. Klepal mi na záda, byl trochu opit, snažím se, intriky své šance chopit. Paninko, nebojte, neserte na šle, jen snad mi pošlete nějaké grešle. Dlužím tu v hospodě asi tři tácy, nemám krom pomluv tu ni žádnou práci. Sláma už startuje, vyřvává: „Borče! Ty mi chceš zavraždit chlupaté morče?“ Korec se motá teď kol vaší dcery upečte koláče z jablek a hery. Vyznívá z písně té mollový akord,  a Sláma s tím Korcem chystá se na kord. Zapíjím paninko zprávu tu každou, doufám, že skončíme šťavnatou vraždou.

 

 

6.Matka Korcovi.

 

 

 Vážený Štěpáne, již skoro zeti, právě jsem vynesla z domova smetí, než jsem se vrátila v poštovní schránce, dopis jsem nalezla..tak ženich k Mance? Kvituji s povděkem nabídku Vaši, oslavme zásnuby ovesnou kaší, tančeme, popijme, nalijme vínka, věřím, že dočkáte se brzy synka. Děvčica konečně potkala šamstra, jen trochu ze Slámy mám hochu já strach. Motá se kolem ní, necudně slintá, v garáži pod prkny je stará flinta. Je třeba zakročit, než bude svatba, než půjde do řádků ředkviček sadba. Je třeba zardousit Štěpáne Korče, Slámovi to jeho piplané morče. Krávu mu otrávit, oběsit kozu, seberte člověče do hrsti rozum.Žehnám Vám s radostí, má drahá děcka, nebojte vypadne snad něco z vrecka. Od plotny odbíhám, již plenky peru, zbavte se Slámy a pak Vám dám dceru!

  

 

7. Matka dceři a manželovi.

 

  Tak Vás mám konečně u sebe, drazí, ještě mne v zážitcích tak trochu mrazí.  Nad hroby tyčí se ostnatý akát, ten Sláma obdržel za mordy špagát. Jsem ráda, holenci, že jste tu spolu, rukama u sebe, tvářemi dolů. Rodinka jak má být, muž, dcera, matka, jste moje poupátka, voňavá, sladká. Již není, drazí mí, kdo by Vás zlobil, Korec je pohřbený tu ob dva hroby. Chystám se za Vámi brzičko, brzy, věřte, že ukápnou mi občas slzy. Má milá dcerenko, můj drahý choti, neštěstí vyšlo nám tak trochu proti. Za pár dnů budu tu ležeti s Vámi, nebude svědomí špatné ze Slámy, za pár dnů budu tu já s Vámi tlíti, zatím jdu položit na rovy kvítí.

 

 

Autor: Tomáš Mika | čtvrtek 28.4.2011 16:06 | karma článku: 11,50 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Tomáš Mika

Telecí guláš sadaře Brůny

Na starého Brůnu mám jen ty nejlepší vzpomínky. Nejen, že uměl báječně vařit, ale ještě uměl pokácet stromy, vypálit zahradu a nakonec skočit i do studny.

22.2.2015 v 11:33 | Karma: 13,62 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Mika

Pikantní nakládané tvarůžky (recept)

Miluji sýry a obzvlášť nakládané. Šmejdím po obchodech a hledám ty, které mají skoro prošlou lhůtu /jsou pak i ve slevě/. Nakládané jsou báječné a pokud jde o českou klasiku, myslím, že není co dále řešit než vydat se pro olomócké tvargle.

21.2.2015 v 11:15 | Karma: 21,67 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Mika

Námořnické maso (recept)

Tento recept jsem hledal dlouho a i když jsem pátral poctivě, nenašel jsem mnoho styčných bodů, které by jednotlivé recepty pojily. Přesto byl zážitek zajímavý a plný. Nakonec mi jako základ posloužila kuchařka stará 70 let.

20.2.2015 v 13:33 | Karma: 13,07 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Hobby

Tomáš Mika

To řeknu vám, tam u nebeských bran. /povídka/

Jiří Modrý přistoupil ke gramofonu a obrátil desku. Opatrně přiložil hrot na kraj polyvinylové desky, která se točila po směru hodinových ručiček. Ten gramofon byl starý snad třicet let. Prostě maminčin oblíbený gramofon. „Myslíš, že se jí to líbí?“ zeptala se drobná černovláska svého muže.

19.5.2011 v 13:23 | Karma: 9,82 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Mika

Nádražní znělky /úvaha/

Rád cestuji vlakem. Koupím si lahváče, noblesně jej otevřu o rantl okna, vykouknu ven, a nechám se unášet rychlostí "Slovenské strely".Najdu si kupé, které je nejblíže toaletě a v němž sedí alespoň jeden člověk. Střídám vždy muže a ženy. Posadím se, pozdravím, lahváče položím na odkládací stolek a znovu žasnu, jak to, že se lahváč nepřevrhne i když se vlak kymácí zleva doprava ostošest.

18.5.2011 v 12:30 | Karma: 12,22 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1131x
Dívám kolem sebe, mám rád humor a věřím ve spravedlnost.

Seznam rubrik